Noordelijke Drakensbergen

Zuid-Afrika is een populair vakantieland. Wij schreven ook al eerder over de Zuidelijke Drakensbergen, waar we, onder andere, een very close call met een slang hadden. De Zulu’s noemden de Drakensbergen uKhahlamba, wat ‘barrière van speren’ betekent. Ondanks dat de naam anders doet vermoeden zijn de Drakensbergen erg toegankelijk voor schitterende wandelingen en prikkelen ze vooral je verbeelding. Bij ons bezoek liepen we tussen de vlammen van de gereguleerde Bush fires.

We wonen een half jaar in Durban aan de Indische oceaan. De liefde voor de zee houdt ons vooral aan de kust, maar de liefde voor de bergen verleidt ons toch meerdere malen landinwaarts te reizen, naar de machtige Drakensbergen. En we worden elke keer bijzonder verrast. Eerst in het zuidelijke deel waar we in Giants Castle tussen de schitterende tafelbergen wandelen. Hier genieten we uren met ons zoontje Raf op onze rug, drinken water uit kleine watervallen en onderweg spotten we wilde elandantilopes, een grote antilopesoort. Bij een tweede trip in de Drakensbergen wandelen we in Kamberg terwijl we de regio de Midlands uitpluizen. We zien tweeduizend jaar oude elandantilopes, vastgelegd in rotstekeningen. Ze verkeren in verrassend goede staat door de overhellende rotsen erboven. Het San-volk, de oorspronkelijke bewoners van Zuid-Afrika, heeft overal in de Drakensbergen verhalende tekeningen achter gelaten.

noordelijkedrankensbergen_011noordelijkedrankensbergen_012noordelijkedrankensbergen_013noordelijkedrankensbergen_015noordelijkedrankensbergen_016noordelijkedrankensbergen_017

Amphitheater

Na Giants Castle en Kamberg zijn de Noordelijke Drakensbergen onze volgende bestemming. Hier vlakbij zijn de Battlefields van Spionkop waar rond 1900 de bloedige Boerenoorlog tussen de Engelsen en de Boeren werd uitgevochten, van oudsher voornamelijk Nederlandse gelukszoekers. Boven dit gedeelte van het gebergte prijkt het zogenaamde Amphitheater, een wereldberoemde, gigantische rotswand. Bijna zes kilometer breed en 1200 meter hoog. De Tugela Falls, ‘s werelds op twee-na-hoogste waterval, glijdt ruim 900 meter de diepte in. We wandelen hier een hele week vanuit The Cavern, het resort dat als onze standplaats dient. Makkelijke routes met Raf op de rug en zware dagtrips zonder. De zwaarste, de koninginnentocht van deze trip, is de Big Five Hike. Achttien kilometer, ongeveer acht uur lopen en langs de toppen Hlolela, Battleship, Sugar Loaf, Cold Hill en Camel Hump. Na Hlolela haken de twee andere deelnemers aan deze wandeling af. Te steil, te eng, vinden ze. En het is inderdaad een pittige tocht, maar de mooiste die van hieruit te lopen is. Bij een aantal erg steile klimmetjes zijn graspollen onze enige houvast, hoewel dat niet heel verstandig is, terwijl onze voeten steun vinden op wiebelige stenen in de wand.

noordelijkedrankensbergen_021noordelijkedrankensbergen_022noordelijkedrankensbergen_023noordelijkedrankensbergen_024noordelijkedrankensbergen_025noordelijkedrankensbergen_026noordelijkedrankensbergen_027

Uitzicht over de roodbruine velden

We lopen langs de grens van de provincies Vrijstaat en Kwazoeloe-Natal. Verroeste palen steken uit de grond, wat verdwaald prikkeldraad zit vast in het gras. We vragen ons af waarom er ooit op deze hoogte iemand een hek heeft aangelegd. Zou dat hek ooit zin hebben gehad? Wie controleert dat hier? En wie laat zich er door tegenhouden? Niemand, gok ik, en zo is dit oude staal de enige storende factor in het landschap dat verder fenomenaal is. Gids Ephraim sjokt gestaag voor ons uit, het tempo stokt nooit. We zien honderden protea’s, de nationale bloem van Zuid-Afrika, een rots in de vorm van een golf en overal telkens weer dat uitzicht over de roodbruine velden in het dal.

noordelijkedrankensbergen_031noordelijkedrankensbergen_032noordelijkedrankensbergen_033noordelijkedrankensbergen_034noordelijkedrankensbergen_035noordelijkedrankensbergen_036noordelijkedrankensbergen_037

Hete herinnering

Een schitterend uitzicht, maar het is ook erg heiig, terwijl er een strakblauwe hemel is. Dit komt door de vele bush fires die overal worden aangestoken om te voorkomen dat er een destructieve natuurlijke brand ontstaat. Door de harde wind en het vele hoge en droge gras kan het vuur hier als een malle om zich heen grijpen. Door brede stroken af te branden worden natuurlijke barrières gemaakt. Afrikaans grasmaaien ziet er een stuk imposanter uit dan thuis maaien met de machine. En wij lopen er nu midden tussen! Op de helling voor ons laaien hoge vlammen op. Vlakbij – “maar op veilige afstand”, verzekert één van de mannen in brandweerpak ons – schiet het vuur in rap tempo over het veld. De parkeerplaats waar onze auto staat lijkt bijna omsingeld. Maar zo snel als het kwam, zo snel is het ook weer weg. De Drakensbergen hadden al een eeuwige indruk achtergelaten, de herinnering staat nu letterlijk op ons netvlies gebrand.

noordelijkedrankensbergen_041noordelijkedrankensbergen_042noordelijkedrankensbergen_043noordelijkedrankensbergen_044noordelijkedrankensbergen_045

Extra trip info:

Ook aan de wandel in de Noordelijke Drakensbergen?

Afhankelijk of je vanuit Johannesburg of Durban komt is het 3 tot 6 uur rijden naar de bestemming. Aan de westkant van de Drakensbergen ligt Lesotho, een klein koninkrijk dat volledig omringd is door Zuid-Afrika. Zuid-Afrika heeft haar zomer als het hier in Nederland winter is. Wij wandelden in juli, de Zuid-Afrikaanse winter en dat was perfect. Koele avonden, maar overdag erg warm in de zon. In Zuid-Afrika ben je niets zonder auto, zeker niet in de afgelegen Drakensbergen. Sommige bergpassen vereisen zelfs een 4×4. Tip: huur een 4×4 met daktent bij Britz en maak een rondtocht langs de bergen, wildparken en andere bezienswaardigheden van Zuid-Afrika. Zo heb je altijd alles bij je en kamperen kan op heel veel plekken in het land. www.britz.co.za . Meer informatie over Zuid-Afrika vind je op de officiële website van Zuid-Afrika in Nederland.

Slapen

Tijdens het verblijf onder het Amphitheater sliepen we bij The Cavern Resort & Spa, waar we ongelooflijk hartelijk zijn ontvangen. Deze plek organiseert gratis dagtrips met gidsen en heeft ook een dagopvang voor kinderen. Wij wandelden de steilste tochten zoals de Big Five Hike zonder zoontje Raf op de rug (en dat was al zwaar genoeg) en andere wandelingen deden we met hem in de rugdrager. Check www.thecavern.co.za voor meer info over de wandeltochten in dit gebied. Vlakbij zit ook All Out Adventures, lees hier ons verslag van een dagje op de trappers, waar je goede mountainbikes kunt huren om dit bijzondere gebied ook op de fiets te verkennen. www.alloutadventures.co.za

Bron:

Gijs en Rian woonden een tijdje in Durban en exploreerden vanuit daar meerdere keren de Drakensbergen. Deze keer dus de Noordelijke Drakensbergen. Dit artikel heeft in een andere vorm in Bergen Magazine gestaan. Check de website van Bergen Magazine voor meer leuke verhalen over bestemmingen en de bergsport.

 

Tags:

  • NextDestination.nl is er voor de sportieve reiziger, de avontuurlijke cityhopper en de nieuwsgierige vakantieganger. Wij gaan voor jou op zoek naar te gekke plekken, ontmoeten de leukste locals vol prachtige verhalen en geven je verrassende tips. Soms luxe, soms budget, maar altijd op onze eigen manier. Om je te helpen bij die ene vraag: What’s your NextDestination?

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Colorado

Amerika stond nooit hoog op mijn reislijst. Grote billboards, veel te veel neon, natuurlijk die ...

Oostenrijk Pitztal

Tourskiën in het Oostenrijkse Pitztal

Het Oostenrijkse Pitztal opent haar deuren. De bergen lachen je toe, maar het is zwaar, ...