Onze ‘grote’ vriend Fabrizio houdt volgens het vaste ochtend ritueel zijn passionele rede over de omgeving en geeft zijn suggesties voor onze dagbesteding. Het haar van de Sardijn krult nog woest voor zijn ogen en verbergt zo zijn kater. Dat Nederlanders na tienen nog een cappuccino durven te bestellen verwart hem zeer. Alles wat hij voorstelt is in ieder geval “really really naaaais”. En daar is geen woord aan gelogen.

SardiniëNoord1SardiniëNoord3SardiniëNoord4SardiniëNoord2SardiniëNoord5

Via een laan van kleine bomen lopen we richting het huis waar het geluid van gezelligheid ons tegemoet komt. “Buonasera”, zingt een warme stem. Met deze groet en een glas Prosecco begint deze ontspannen trip. Vanaf dit moment staat ons verblijf volledig in het teken van natuur, gezelligheid en vooral lekker en veel eten. Iedere avond krijgen we een viergangenmenu met typisch Sardijns eten. Onze gastheer Fabrizio legt bij iedere gang uit welke wijn er het beste bij gedronken kan worden en proeft er zelf ook lekker op los. Behalve over de wijn, legt hij ook alles uit over het eten, de lokale gebruiken, de kurkindustrie en het belang van Italiaanse maatpakken in de wereld. Eigenlijk zijn wij Hollanders ook maar een stel barbaren met onze prak mentaliteit, koffiegewoontes en witte-wijn-bij-vlees-cultuur.

Haarspeldbochten en een bomenlaan

Niet lang voor dit diner landden we op het vliegveld van Alghero. Van daar reden we richting het noordoosten naar Tempio Pausania. Daar in de buurt ligt Hotel l’Agnata di De André dat deze trip onze thuishaven is. We zijn hier met de hele familie om het 25 jarig huwelijksfeest te vieren van onze favoriete oom en tante. De laatste kilometers rijden we in een stoet van huurauto’s via haarspeldbochten kruipend omhoog. Deze weg is niet veel breder dan de auto en lijkt oneindig. Na iedere bocht groeit de spanning, maar ook de onzekerheid of we wel de juiste weg te pakken hebben. En dan is daar opeens ‘in the middle of nowhere’ een oprijlaan naar ons landgoed.

Aan het einde van deze laan van bomen, klimop en druivenstruiken maakten we kennis met Fabrizio en zijn vrouw Angellica. Het valt ons direct op dat het landschap prachtig onderhouden is en alles volop in bloei staat. Ook iets typisch voor Sardinië in het voorjaar. Fabrizio neemt het woord en vertelt ons hoe hotel l’Agnata ooit gekocht en opgeknapt is door een van de belangrijkste Italiaanse cantautori (zanger-liedjesschrijvers), Fabrizio De André. Terwijl hij verder vertelt klinkt op de achtergrond de warme stem van zijn naamgenoot, de reeds overleden zanger. Met de klanken van een akoestische gitaar komt ook een vertaald liedje van Bob Dylan voorbij. We voelen ons direct thuis en de bijzondere sfeer van de komende dagen is geboren.

SardiniëNoord6SardiniëNoord7SardiniëNoord12

Verbazingwekkend verdwalen

Overdag trekken we er in onze huurauto op uit met maar één doel en dat is lekker ontdekken. Sardinië kent prachtige wegen met adembenemende uitzichten. Door de uitleg en tips van Fabrizio weten we ongeveer waar we naar toe moeten. Meer dan ongeveer hoeft ook niet, want verdwalen is leuk in Sardinië. We vallen van de ene verbazing in de andere. Elke baai is mooi en heeft iets eigenzinnigs. In een van de baaien zijn alleen maar rotsen, waar we vanaf springen. Actie en avontuur. Een andere baai schreeuwt ‘Fifty Shades of Blue’ en verdient het om ontdekt te worden met een snorkelsetje. De oudjes daarentegen worden helemaal gelukkig van de laatste baai waar heerlijk geluncht wordt in de schaduw.

Hoewel het roadtrippen ons goed bevalt, ligt het accent van deze reis op het samenzijn met familie. Oude verhalen ophalen en nieuwe creëren. Kleinkinderen die ‘eindelijk’ weer eens tijd hebben om met oma te kletsen. Vriendjes en vriendinnetjes, die ingewijd worden. Fabrizio schudt nog eens met zijn hoofd wanneer deze pubers een glas wijn achterovergooien. Ja, hotel l’Agnata di De André is een magische plek. Het brengt je verder weg van alle randzaken en dichter bij elkaar.

Culturele vogelvlucht

Tijdens deze midweek hebben we slechts een klein deel van Sardinië in een vogelvlucht meegemaakt. Toch hebben we een goede indruk gekregen van het eiland. Sardinie laat je vrij en ontspannen reizen. Weg van alles maar met volop cultuur en gezelligheid. Wat ons betreft heeft Fabrizio dan ook helemaal gelijk en is alles “really really naaais”.

[accordion]

[accordion-group title=’ – Web & Travel‘]
Sardinië is typisch een bestemming waar iedereen wel van gehoord heeft, maar waar niet bijzonder veel mensen zijn geweest. En dat is jammer, want met twee uurtjes vliegen ben je er Onze eigen Alexandra schreef ook al een mooie ‘Destination’ over Sardinië. Met een beetje zoeken vlieg je vanaf Eindhoven Airport al voor €75,- euro naar Alghero en terug.

Vanaf Schiphol vliegt Alitalia. Op het vliegveld van Alghero zijn alle gerenommeerde verhuurmaatschappijen aanwezig en het huren van een auto is ook sterk aan te raden. Sardinië is best groot en het openbaar vervoer is niet echt betrouwbaar of doet er een eeuwigheid over.

[/accordion-group]
[accordion-group title=’ – Eten & Drinken – Slapen‘]

Hotel l’Agnata di De André staat in de top 100 van 2015 van beste hotels in Italië. Het wordt ook beschreven als ‘A piece of paradise where poetry translates into hospitality’.

Ontdek het hotel op: www.agnata.com

Qua eten en drinken heb je niks te vrezen. In tegenstelling tot wat je bij een eiland zou verwachten is de Sardijnse keuken niet gefundeerd op vis. Toen lang geleden de kapers en veroveraars nog letterlijk voor de kust lagen, trokken de Sardijnen zich graag terug naar het binnenland en leefden er een herdersbestaan. Hierdoor is de keuken van Sardinië nu een mix van authentieke gerechten, culinaire erfenissen van de veroveraars en import van het Italiaanse vasteland. Voor elk wat wils dus!

[/accordion-group]

[accordion-group title=’ – Top 5‘]

  1. Diner bij Hotel l’Agnata di De André Laat je vooral verrassen
  2. Costa Paradiso verlaten stranden met prachtig helder water. Snorkelen en springen van rotsen
  3. Lunch in Capo Testa. Prachtig uitzicht naar Corsica en lekker eten
  4. Bezoek aan het oude centrum van Alghero (Spaanse nederzetting). Lekker vis eten en genieten van het oude centrum met een ijsje. De siësta wordt hier erg serieus genomen, dus houd daar rekening mee.

Kustroute van Isola Rossa naar Santa Teresa Gallura Gewoon, vanwege alles…
[/accordion-group]

[/accordion]

Bron

Blogger Martijn was te gast bij Hotel l’Agnata di De André tijdens een 25 jarig huwelijksfeest. Tijdens zijn verblijf is hij heerlijk in de watten gelegd en heeft kennis gemaakt met de cultuur en natuur van Sardinië.

Tags:

  • Chasing Dreams is het levensmotto van Martijn. Sinds 2013 doet hij dat onder andere via zijn eigen onderneming en helpt hij anderen hun dromen na te jagen. Zijn eigen dromen brengen hem veelvuldig naar het buitenland.

You May Also Like

Nambiti Private Game Reserve Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is dé bestemming voor safari’s volgens velen. Kruger natuurlijk voorop, maar parken als ...

Afriski Lesotho

Er ligt een wit lint in het midden van een vallei tussen een paar ...

Zwarte Woud Duitsland wandelen

Wandelen Zwarte Woud Duitsland

Wandelen Zwarte Woud Duitsland. Het Zwarte Woud in Duitsland ligt bezaaid met wandelroutes, zoals ...