Gelegen aan de Waal verrijst een nieuw eiland van waar af je een schitterend uitzicht over de stad krijgt. De zon zakt langzaam in het water en geeft de stad een warme gloed van licht. Dit is Nijmegen; de veelzijdige stad aan de rivier, verbonden door bruggen en grenzend aan een glooiend landschap. Een plek met een rijke historie waar al meer dan 2000 jaar mensen zich thuis voelen.

Nijmegen1Nijmegen2Nijmegen_Philipse2Nijmegen3Nijmegen_kookstijl2Nijmegen4

Wat maakt dat Nijmegen op mij en velen anderen zo’n aantrekkingskracht heeft? Wat is toch dat gemoedelijke gevoel dat deze stad oproept? Komt het door haar rijke verleden? Is het haar ligging aan de Waal en de aangrenzende natuurgebieden? Komt het door de sfeer die een studentenstad met zich meebrengt? Of zijn het de innovatieve ondernemers en kunstenaars die zorgen voor een creatieve en relaxte vibe? Na 26 jaar ben ik er eindelijk achter: het is de mix van dit alles!

Pareltjes uit het verleden

De meningen zijn verdeeld, maar volgens Nijmegen zelf is zij toch echt de oudste stad van Nederland. Dit rijke en ver teruggaande verleden is in het stadsbeeld niet overal meer zichtbaar. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Nijmegen zwaar getroffen. Door het bombardement in 1944 werd de historische binnenstad volledig verwoest. Na de oorlog werd veel gerenoveerd en de stad langzaam weer opgebouwd. De contrasten zijn groot wanneer je door het stadscentrum wandelt. Nieuw is met oud vervlochten en niet alles van deze ‘nieuwbouw’ valt bij mij in de smaak. Gelukkig zijn er nog steeds mooie en bijzondere historische plekken bewaard gebleven. Je moet alleen weten waar je ze kunt vinden.

Nijmegen_Sid&LivNijmegen5Nijmegen6Nijmegen_Flores (12 van 37)Nijmegen_Credible1Nijmegen7

Romantische en historische keizerstad

Een van mijn lievelingsplekken om tot rust te komen, is het Valkhofpark. Rond het jaar nul was deze heuvel het uitkijkpunt van waar af de Romeinen hun vijanden gadesloegen. Nu 2000 jaar later is het Valkhof een romantisch stadsparkje met nog steeds een indrukwekkend uitzicht. De Romeinen kozen Nijmegen vanwege haar strategische ligging en legden met hun komst de eerste bouwstenen voor de stad. Maar Nijmegen bleef ook geliefd na de Romeinse tijd. Keizer Karel de Grote, ook wel de vader van Europa genoemd, liet rond 800 één van zijn paleizen in Nijmegen bouwen. Nijmegen mag zich daarom keizerstad noemen. Wanneer je nu door het Valkhof park wandelt, vind je nog twee oude kapels terug. Een tweede idyllische plek in de stad is het Kronenburgerpark, bekend bij iedereen met een beetje muzieksmaak. Tegen de achtergrond van een middeleeuwse toren komen mensen hier samen om te relaxen en in de zomer van het zonnetje te genieten.

Terug in de tijd buitenspelen

Wandel je door de binnenstad van Nijmegen, dan vormen de Grote Markt, de St. Stevenskerk en de Waagh het historisch hart van het centrum. Ik wandel vaak een rondje rondom de kerk. Hier waan je weer even in de middeleeuwen. Je vindt hier ook het oudste café van de stad, In de Blaauwe Hand. In één van de authentieke pandjes rondom de kerk zit Philipse koffie & Brocante: een van mijn favorieten plekjes voor koffie en zoet. Op steenworpafstand ligt ook stadsbrouwerij de Hemel, een prachtig historisch pand waar twee restaurants, een brouwerij en een chocolaterie in gevestigd zijn. Alles wat een mens gelukkig maakt in één gebouw dus. Net buiten het stadscentrum aan het water, vind je het Honigcomplex: een voormalig fabrieksterrein waar horeca en creatieve ondernemers zich gevestigd hebben. Aan de overkant van de Waal wordt gebouwd aan een nieuw stadseiland waar in de toekomst recreatie, horeca en wonen samenkomen. Binnen nu en een paar jaar krijgt Nijmegen een geheel nieuwe uitstraling waar ruimte is voor water en natuur. Ik wandel er vaak om tot rust te komen en te genieten van de natuur, zo op steenworpafstand van de stad.

Nijmegen_WallyNijmegen_BairroAltoNijmegen_Credible2Nijmegen_Manna2Nijmegen_TOON8Nijmegen_ToonBar (2)

Nimweegse apotheose

Dus waar komt dat speciale gevoel voor Nijmegen dan toch vandaan? Die liefde voor wat oud en nieuw is? Die mix van nostalgie en gezelligheid. Het is moeilijk te omschrijven. Maar al deze facetten zijn het beste zelf te ervaren tijdens de Vierdaagse (en dan vooral de feesten). Tijdens dit grootste evenement van Nederland bruist Nijmegen en is de sfeer uitzinnig. Eén week lang is het feest terwijl de 46.000 wandelaars na vele kilometers in hun voeten gemoedelijk en warm worden onthaald. Voor mij is dit één van de mooiste weken van het jaar en de goede herinneringen aan deze feesten passen intussen niet meer in één geschiedenisboek. Het is die combinatie van de pareltjes uit een rijk verleden, de gemoedelijke sfeer, het prachtige natuurgebied en de innovatieve ontwikkelingen waardoor velen Nijmegen in hun hart hebben gesloten. Hier moet je dus echt zelf naar toe om dit gevoel te ervaren.

Web & Travel
Op de website van de vvv van Nijmegen vind je veel informatie over de stad. Wil je weten wat er nog meer te doen is? Bekijk dan de website Nijmegen Online. Meer informatie over de vierdaagse feesten vind je hier.

Eten & Drinken
Wie van goed eten en drinken houdt, kan in Nijmegen zijn hart ophalen. Zowel in het stadscentrum als in de populaire wijken Nijmegen-Oost en Bottendaal vind je een divers aanbod aan horeca. Voor een goede koffie en zoet stop je bij Fresca of Bairro Alto. Maar bij Bairro Alto mag je eigenlijk de lunch ook niet overslaan. Vanuit dit leuke lunchtentje kun je zomers met een picknickmandje en een kleedje in het park gaan liggen. Ook Sid&Liv is een fijne optie voor lunch waar je tevens leuke spulletjes voor in huis kunt kopen. Benieuwd naar de Zweedse keuken? Bij Fika heb je ruime keuze uit heerlijk belegd smörrebröd. Meer zin in mediterrane tapas? Nibbles heeft een uitgebreide lunch- en avondkaart. Tip: zorg dat je ruimte vrij houdt voor de cheesecake. Die is echt goddelijk. Voor de lekkerste burgers van de stad ga je naar Wally. Lokale producten en vers bereid vlees! Houd je van gerijpt vlees en verse vis en dineer je graag in een sfeervolle ambiance? Dan is Bistro Flores een aanrader. New kid in town is Bistrobar Berlin. In een strak interieur worden er met advies van chefkok Ron Blaauw bijzondere gerechten op tafel gezet.

Slapen
Vermoeiend hoor, zo’n citytrip. Gelukkig kun je in het centrum van Nijmegen ook blijven slapen. Naast restaurant (een uitgebreide fishbar) is Manna ook een hotel om heerlijk te vertoeven. Op steenworpafstand van de rivier en het Valkhofpark ligt hotel Credible. Je slaapt hier in een Berlijn-achtige setting en vergeet ook niet het restaurant en de bar te checken. Behoefte aan meer rust en ruimte? Dat hebben ze bij Scandic Sanadome wel begrepen. Het hotel met spa ligt buiten het stadscentrum maar is een perfecte uitvalbasis als je wat langer in Nijmegen verblijft. Of wanneer je gewoon heel erg toe bent aan ontspanning. Liever low budget slapen? Dan kun je kiezen voor één van de vele B&B’s. De Prince ligt heel centraal en bevindt zich in de oudste straat van de stad, de Lange Hezelstraat. Een perfecte locatie om de dag te beginnen of eindigen.

 

Bron:

Sarah woont en werkt in Nijmegen, studeerde ooit in een ver verleden geschiedenis. Maar ondanks dat ze graag terugkijkt in de tijd, leeft ze vooral graag in het nu. Vandaar deze hedendaagse & historische blik op haar eigen stad.

Tags:

  • ‘Magic happens when you step outside of your comfort zone’. En dat heeft Sarah ervaren tijdens haar reis van acht maanden door Australië, Nieuw-Zeeland en Zuidoost-Azië. Van in je uppie low budget backpacken, slapen in luxe resorts tot een gave stad bezoeken. Juist die diversiteit is wat haar in reizen aanspreekt. Van oorsprong is Sarah historicus waardoor ze niet alleen een echte storyteller is, maar ook cultuur en geschiedenis met het heden verbindt.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Peak Walk bij Glacier 3000

Honderdzeven meter lang is-ie. En op drieduizend meter hoogte. De enige hangbrug ter wereld ...

Oostenrijk Pitztal

Tourskiën in het Oostenrijkse Pitztal

Het Oostenrijkse Pitztal opent haar deuren. De bergen lachen je toe, maar het is zwaar, ...

Baskenland

Reizen met je kind, hoe jong ook is een fantastische belevenis. Voor jou, maar ...