Naar het noorden van Schotland. Zo ver mogelijk. Langs hoge bergen, besneeuwde toppen, liefelijke riviertjes en ruige kust. Tot we niet meer verder kunnen. Over rails, langs stationnetjes. Door zonnestralen en sneeuw heen. Het voelt alsof de Far North Line ons naar het einde van de wereld brengt, maar in plaats daarvan brengt de trein ons van Newcastle upon Tyne naar het meest noordelijke station van Schotland. Dwars door de Schotse hooglanden.

de overtocht (1)Perthde overtocht (2)IMG_44404Inverness (1)Inverness (2)Inverness (3)

Een zeemeeuw vliegt vrolijk krijsend mee met de ferry van DFDS Seaways. Alsof hij ons een behouden vaart toewenst. Met zijn kraaloogjes kijkt hij nog even snel of er iets te halen valt op het dek en laat zich daarna weer meevoeren met de wind richting land. Onze reis begint niet op een trein, maar op een boot. De ferry brengt ons van Ijmuiden naar Newcastle Upon Tyne, waar we de trein zullen pakken richting Edinburgh en uiteindelijk naar Inverness, waar de Far North Line begint. Een fantastische treinreis door het ruige Schotland.

First stop: Edinburgh

We verlaten Newcastle al snel om de trein te pakken richting Edinburg. Onze eerste trein van de reis komt aan, de Cross Country. Een moderne trein, één van de weinige moderne treinen zelfs tijdens onze reis. Snel zoeken we een plekje en installeren we onszelf met camera en notitieboekje. “Ladies and gentleman, welcome on board. W’re heading to Edingburgh,” klinkt er door de speakers van de trein. Het laatste verstaanbare Engels voor de komende 4 dagen.

De Far North Line begint pas officieel in Inverness en de reis van Newcastle naar Edinburgh is niet heel speciaal. Dit gedeelte van de reis bestaat voornamelijk uit platte weilanden. Pas wanneer we Edinburgh benaderen kijk ik met grote ogen uit het raam. In de verte zie ik Arthur’s seat en Edinburgh Castle. Edinburgh is gebouwd op heuvels en via de charmante ‘closes’ – steile trappengangetjes – kom je in het historische hart van de stad. The Royal Mile is een brede straat die loopt van Edinburgh Castle naar Holyrood Palace. Kleine steegjes en steile closes komen allemaal uit op de Royal Mile. Hier vind je ook gezellige pubs en restaurants. Nog nooit whisky gedronken of haggis gegeten? Edinburgh stikt van de toeristische tentjes, maar een favoriet onder de locals is Whiski. Een sfeervolle bar/restaurant met live muziek, heerlijke haggisburgers en een proeverij voor first time whisky drinkers zoals wij.

Inverness (4)Thurso (1)Thurso (2)Thurso (3)Edinburgh (1)Edinburgh (9)trein van Edinburgh naar Inverness

Boemeltreintjes

We laten Edinburgh achter ons en stappen in de volgende boemeltrein. De treinen hier lijken op metrowagonnetjes. Geen duidelijke voor- en achterkant. Gewoon plat. Ze rijden op diesel, dus hoogspanningskabels zijn niet nodig. 1ste klas lijkt op 2e klas, de ramen zijn ruim en het personeel is vriendelijk. Wij zijn onderweg naar Thurso. Een reis van 8 uur, dwars door de Highlands en langs de indrukwekkende kust van Schotland. Dit moest het mooiste stukje van onze reis worden…en dat werd het ook!

Hoge Hooglanden

Edinburgh staat zelf op een aantal heuvels, maar het landschap rondom Edinburgh is best plat. Weidevelden met hier en daar een schaap. Het lijkt Nederland wel. De trein reist maar langzaam langs de dorpjes. Soms is een station niet meer dan een schuur met een welkomstbordje. We passeren rivieren, bruggen en steeds weer die schapen (waarvan de lammetjes heel schattig wegrennen zodra de trein eraan komt). Opeens begint het landschap om mij heen te veranderen. Een mist trekt op, heuvels worden bergen en schattige riviertjes worden ruige stromingen. Onderweg stappen we nog over in Perth en Inverness. Hier begint The Far North Line echt en loopt daarna door naar Thurso of Wick. Wij reizen naar Thurso, aangezien dit de meest noordelijke stad is van Groot-Brittannië en het meest noordelijke station heeft. Na Inverness gaat de reis voornamelijk langs de kust en dit is misschien wel de meest prachtige kust die ik ooit heb gezien. Donkerblauw water, gele stranden, wuivend duingras en groene kliffen.

Edinburgh (6)Edinburgh (7)Edinburgh (8)Edinburgh (10)Edinburgh (11)Edinburgh (12)

World’s End

En toen kwamen wij aan in Thurso. Het werd al donker want het was al laat. Ik zie een schuur als station met heel groot ‘Welkom in Thurso erop’ en wil naar binnen gaan, maar we worden vriendelijk verzocht om te lopen aangezien de schuur dicht is. Ik sla mijn sjaal steviger om mijn schouders heen. Het begint te regenen. En even later te sneeuwen en te hagelen. Hier was ik niet op voorbereid met mijn zomerjasje aan! Met onze trolleys achter ons aan lopen we ‘Lover’s Lane’ in en komen we in een straat terecht wat rechtstreeks uit Downton Abbey schijnt te komen. Stenen B&B’s worden afgewisseld met romantische herenhuizen. Niet dat we er echt van kunnen genieten, want ondertussen zien we eruit als een stel sneeuwpoppen. Alles ziet er ook ontzettend verlaten uit. Verderop stopt een taxi voor een bar. De Y-Not. Ik kijk in mijn telefoon. Dit hoort ons hotel te zijn, hoewel het er niet zo uitziet. We stappen een bar binnen en ik vraag naar de receptie. Dat is dit. The Inn @ Y-Not is een stoere rock’n roll bar met inderdaad een aantal kamers. Fijne kamers, dat dan weer wel.

Thurso

Een beetje verdwaasd lopen we de volgende ochtend door de stille straten van Thurso. Het is zondag en alles is dicht. Weer krijg ik een ‘eind van de wereld’ gevoel. Hier lijkt de tijd stilt e staan. Het is altijd indrukwekkend om op een plek te staan waar duizend jaar aan geschiedenis ligt en we komen even tot stilstand zodra we St. Peter’s Kirk zien. We duwen het hek piepend open en gaan op ontdekkingstocht. Oude grafstenen, ramen zonder glas en afgebrokkelde stenen. Een oude man met wandelstok dwaalt rond op het kerkhof en komt enthousiast aangehuppeld. Met een moeilijk verstaanbaar accent begint hij uit te leggen wie hier allemaal liggen en wijst ons een steen aan van een soldaat die bij de Slag om Waterloo heeft gevochten. Hier ligt veel historie en ik begrijp waarom de man deze plek zo koestert.

Thurso is maar een kleine stad met ong. 7000 inwoners en zonder auto is hier eigenlijk niet veel te ontdekken. Toch mag je de kust van Thurso niet overslaan. Dit is een populaire plek voor surfers, met meters hoge golfen. Ruige kliffen gehuld in mist en een verlaten kasteel. De plek is net een sprookje. De Orkney Eilanden zijn in de verte te zien. Wij waren te vroeg in het jaar, maar wanneer jij gaat, moet je echt deze prachtige en mystieke eilanden bezoeken.

Extra trip info

The Far North Line begint pas in Inverness, maar de reis is goed te combineren met Edinburgh. De reis van Edinburgh naar Thurso duurt ongeveer 8 uur, met overstap in Perth en Inverness. Mocht je de tijd hebben, dan zijn deze twee steden het ook zeker waard om te bezoeken. Treinreizen door Schotland kan best prijzig zijn, zeker wanneer je lange afstanden aflegt en meerdere treinen pakt. Schotland heeft veel kleine treinmaatschappijen en prijzen verschillen. Wij maakten gebruik van een Interrail pas, zodat we niet voor elke trein een nieuw kaartje moesten kopen. Met een Interrail pas is de reis ook goedkoper.

Edinburgh (13)Edinburgh (2)Edinburgh (3)Edinburgh (4)Edinburgh (5)Thurso (4)

Top 3

1: Stop in Inverness. Inverness is een prachtige en historische stad en zonde om over te slaan tijdens je treinreis up north. Heb je maar één dag of zelfs maar een paar uur? Wandel dan naar het Kasteel en volg vervolgens de rivier terug. Heb je langer de tijd? Maak dan een uitstapje naar Loch Ness om Nessie te spotten of bezoek Culloden Fields voor een interessant en hartverscheurend stukje Schotse geschiedenis.

2: Bezoek Edinburgh Dungeon. Ben je voor het eerst in Schotland? Dan is de Edinburgh Dungeon wel erg leuk om wat meer te leren over de geschiedenis van het land en de stad. Zo kom je al helemaal in de sfeer voor je alle historische bezienswaardigheden gaat bezoeken.

3: Eet een haggis burger. Wanneer je in Schotland bent, wil je natuurlijk ook de plaatselijke delicatessen proberen. Naast de whisky mag je ook haggis niet overslaan. Haggis is een typisch Schots, gemaakt van een schapenmaag gevuld met stukjes hart, long, lever, niervet en havermout. Klinkt niet meteen heel uitnodigend, maar het smaakt niet verkeerd! In Schotland serveren de meeste restaurants ook Haggis burgers. Goed om het eens op deze manier uit te proberen!

Bron:

Dit mooie treinreisverhaal komt uit de pen van Kirsten Spooren en de camera van Nick van Rookhuijzen. Samen hebben zij de website Reizen met de trein opgezet waar dit verhaal al eerder te lezen was in twee delen.

Tags:

  • Kirsten blogt samen met Nick op www.reizen-met-de-trein.nl over avontuurlijke en inspirerende treinreizen binnen en buiten Europa. Ons doel is om de lezer te inspireren om vaker de trein te pakken als vervoersmiddel naar en in het buitenland. Want bij Reizen met de trein gaat het om de reis zelf, niet altijd over de bestemming. De mooiste manier van reizen!

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Sagres

Op straat is het rustig, in de baai Mareta liggen wat surfers in het ...

Colorado

Amerika stond nooit hoog op mijn reislijst. Grote billboards, veel te veel neon, natuurlijk die ...

Nambiti Private Game Reserve Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is dé bestemming voor safari’s volgens velen. Kruger natuurlijk voorop, maar parken als ...