Winter active in Myrkdalen, Flåm en Voss

Op de meeste wintersportplekken ben je bij slecht weer gebonden aan lange dagen achter een glas bier in de kroeg. Op zich niks mis mee, maar er zijn ook gebieden waar je binnen een uur in een Rib Boat kunt zitten, indoor kunt skydiven, mountainbiken of de meest extreme, culinaire uitdaging van je leven aan kan gaan. Welkom in het land van de å, de ø en de æ. Welkom in het Noorse Myrkdalen, Flåm en Voss.

Noorwegen_De flamsbana treinrit van groen naar wit 1Noorwegen_De flamsbana treinrit van groen naar wit 2Noorwegen_De Rib Boat ervaring in het Fjord

Ik begin maar meteen met de meest bijzondere activiteit van deze wintersport extraordinaire. Want we stonden in één week op gewone, langlauf- en telemarkski’s, vlogen in een windtunnel, reden op een mountainbike door de prachtige ruige heuvels en zaten in een Rib Boat tijdens een fjordsafari. Maar wat vooral bleef hangen was een uitdaging voor de maag. Een bijzonder Noors gerecht bestaande uit een gerookte en gekookte, jawel, schapenkop. “Een delicatesse en we verkopen er 700.000 per jaar,” vertaalt onze hilarische tolk Marte die we meenamen uit de hotelbar in Myrkdalen. In Vossevangen, waar de boerderij annex restaurant Smalahovet staat runt Ivar , 73 jaar en eigenaar, deze schapenkoppenfabriek. Hij spreekt geen woord Engels, maar we krijgen een erg vermakelijke rondleiding langs het hele proces van begin tot einde en mogen onbeperkt zelf gebrouwen øl (bier) en het zeer sterke Akevitt blijven aanvullen. Dan wordt ons een halve schapenkop geserveerd op een bord… Het is wel even slikken, want we moeten beginnen met het oog. “De tong is het lekkerst en bewaar je tot het einde,” zegt Ivar tussen de neus en lippen door. En het moet gezegd, het ziet er niet erg lekker uit, maar de smaak is heerlijk en nog nooit was eten zo avontuurlijk.

Noorwegen_De Rib Boat ervaring in het Fjord 2Noorwegen_De schapekop op bord ziet er niet appetijtelijk uit maar is het zeker wel!Noorwegen_De schapekop wordt gerookt in een rookkamer

Historische treinreis naar de sneeuw

En het was al een dag met verrassingen. Want in het begin leek hij af te stevenen op een total wet white out., regen en natte sneeuw op de berg dus. De ski’s bleven treurig in de tas en als alternatief voor een nat pak adviseerde het hotel ons om een vlucht in de windtunnel van Voss te maken en daarna naar Flåm te gaan. Terwijl dat dorp uit een handvol huizen bestaat, komt hier toch bijna één miljoen toeristen per jaar, voornamelijk met cruiseschepen in de ruime haven van het Fjord. Maar dat is vooral in de zomer en nu is het dus lekker rustig. We nemen één van de bekendste treinreizen ter wereld omhoog. Ruim twintig jaar duurde de aanleg van deze Flåmsbana in het Sognefjord en het is met 865 hoogtemeters ongeveer een uur omhoog treinen langs bevroren watervallen en grote rotspartijen. Boven ligt indrukwekkend veel sneeuw. Om wel wat actiefs te doen heeft gids Jon Olav mountainbikes mee genomen voor de terugtocht. De fietstocht naar beneden is erg relaxed, want de zwaartekracht doet het werk. Maar wat het vooral gaaf maakt is de overgang van wit naar groen, een rivier waaruit we kunnen drinken en de vele verhalen van Jon Olav. Beneden aan het meer wacht een Rib Boat die ons op hoge snelheid door de fjorden raast. Dit blijkt de beste en meest spectaculaire manier te zijn om het Nærøyfjord te bekijken. “Als we mazzel hebben zien we ook nog wat wild life,” zegt Jon Olav. We hebben een beetje mazzel. Een knoeperd van een zeearend zweeft voorbij. Eigenlijk hebben we heel veel mazzel. Want we zijn de enigen vandaag, in de zomer is dat heel anders. Dan maar weinig wildlife, het uitzicht is priceless.

Noorwegen_Drinken uit de beek in plaats van de kraanNoorwegen_Drinken uit de beek in plaats van de kraan 2Noorwegen_langlaufen 1

Klein maar fijn!

We kwamen in eerste instantie niet voor de bijzondere maaltijd, trein- en fietstocht naar Noorwegen, maar voor de verhalen over mooie pistes met uitzichten op fjorden en rauwe maar vriendelijke Vikingen op ski’s. En dat gebeurt, op dag twee kunnen we gelukkig wel de berg op. Ondanks dat het al april is en de bergen maar tot 1100 meter reiken is de Noorse sneeuw bijzonder goed. Myrkdalen en Voss liggen natuurlijk een stuk dichterbij de pool dus blijft de sneeuw langer liggen en hoeven de bergen niet zo hoog te zijn als in de Europese Alpen. De beide skigebieden zijn weliswaar klein in vergelijking met de Zwitserse, Oostenrijkse en Franse, maar relaxt met genoeg afwisseling voor iedereen. En heel steil wordt het niet, dus voor elke skiër goed te doen.

Noorwegen_langlaufen 2Noorwegen_Langs watervallen op de fiets 1Noorwegen_Langs watervallen op de fiets 2

Face plants in de sneeuw

Tijdens onze skidagen kwamen hordes families op langlaufski’s voorbij, want langrennen is een Noorse traditie. Dat, en de aanblik van Thale, de blonde Noorse langlauflerares trok ons over de streep om deze ogenschijnlijk simpele ski-variant te proberen. Op plat vlak inderdaad redelijk makkelijk, omhoog ook, maar omlaag, meestal toch het leukste gedeelte, bleek dat remmen wel een dingetje is. Voor het eerst in jaren maakten we de nodige face plants in de sneeuw. Zo stoer mogelijk probeerden we weer op de benen te komen, terwijl hordes families ons voorbij sjeesden en Thale haar lach probeerde in te houden.

Noorwegen_Skien in Voss 2Noorwegen_Skien in Voss 3Noorwegen_Skien in Voss

Noorse indrukken te over

We besluiten de good old ski’s maar weer onder te binden en skiën nog een dag in Myrkdalen en een dag in Voss. Myrkdalen is weidser maar een erg leuk gebied voor haar jonge leeftijd. Voss heeft wat meer nostalgie en vooral meer bomen en beschutting. Beide gebieden vallen onder één skipas en zijn allebei absoluut de moeite van het bekijken waard. Maar in Noorwegen is zoveel de moeite van het bekijken waard, want waar je ook bent, alle uitzichten zijn schitterend. Noorwegen vraagt om een tweede trip, want dit waren gewoonweg teveel indrukken in één reis. En één indruk zal ik nooit vergeten en dat is de smaak van die schapenkop.

Noorwegen_Van de schapekop worden eerst de haren afgebrand 1Noorwegen_Windtunnel Voss Vind in Voss 1Noorwegen_Windtunnel Voss Vind in Voss 2


Extra trip info

Vliegen is de beste optie en dan een auto huren in Bergen. Check de volgende websites voor info over de regio: www.visitnorway.nl, www.fjordnorway.com, www.visitvoss.no, www.vossresort.no en www.myrkdalen.no

 

Bron:

Gijs ging met fotograaf Eelco naar Noorwegen om die scandinavische sneeuw te proeven. Het was heerlijk en bijzonder. Dit artikel verscheen eerder in een negental regionale kranten van De Persdienst.

Tags:

  • Gijs

    Co founder

    Een nieuwsgierige, creatieve, energieke avonturier. Altijd op zoek naar nieuwe plekken om te surfen, kajakken, skien, snowboarden en andere activiteiten te doen.

You May Also Like

Winter Activities: Ice diving

NextDestination skiet of snowboardt natuurlijk erg graag. Maar naast de traditionele wintersporten is er ...

Winter Activities: Langlaufen

NextDestination skiet of snowboardt natuurlijk erg graag. Maar naast de traditionele wintersporten is er ...