Op bezoek bij de Mukambi Safari Lodge

De A9 werd ingewisseld voor een dirt road op een volledig nieuwe bestemming, de dieren van Artis voor duizenden olifanten, buffels en leeuwen van Kafue National Park en de drukte van het Westland maakte plaats voor de leegte van het Zambiaanse binnenland. Amstelveners Edjan en Robyn werden bekend met het tv-programma “Van Amstelveen naar Afrika”. Nu, tien jaar later, zijn ze druk met het beschermen van wat er nu is in Zambia. “Als hier nu niets gebeurt, dan is er over tien jaar niks meer over.”

MukambiZambia17MukambiZambia14MukambiZambia16MukambiZambia-1MukambiZambia-3MukambiZambia-4MukambiZambia-5MukambiZambia15MukambiZambia-2MukambiZambia-6

We zitten er toch bijzonder relaxt bij op het terras van Mukambi Safari Lodge. We genieten van het eten, een Zambiaans koud biertje en het uitzicht op de Kafue River.Edjan en Robyn van der Heide en hun drie dochters Eva (18), Ellen (17) en Lara (13) groeiden grotendeels op aan de rand van het grootste Nationale Park van Zambia. Meer dan tien jaar geleden vertrokken ze uit Amstelveen, werden hier gelukkig, creëerden een goedlopende lodge die tegenwoordig volledig op zonne-energie draait. Maar ondanks die rust is er dreiging voor al dat moois dat in het park vrij rondloopt en dus dreiging voor hun eigen bestaan op dit bijzondere plekje aarde. “Er zitten nu meer dieren dan 15 jaar geleden, maar dat willen we wel zo houden. In Tanzania is in tien jaar 60% van de olifanten gestroopt en als we niets doen dan gebeurt hier hetzelfde. En niet alleen met de olifanten.”

Anti-Poaching

Want tweehonderd meter bij ons vandaan, aan de andere kant van de rivier, en zelfs ook in ons kampement, leven duizenden wilde dieren. In de twee dagen dat wij hier waren, kregen wij ook ons deel voorgeschoteld. Honderden impala’s, puku’s, nijlpaarden, buffels en visarenden lopen, zwemmen of vliegen voorbij aan onze safariboot en -jeep. Leeuwen en olifanten houden zich tijdens onze twee dagen verstopt in het hoge gras dat het natte seizoen kenmerkt, we zien door de bladeren slechts een glimp van een groep olifanten. Volgens Edjan hebben we pech: “de afgelopen weken zien we zeer regelmatig leeuwen en olifanten tijdens de game drives. Het is park is zo groot en er zijn zo weinig toeristen dat je ze moet vinden.”

Struikelen over Big 4

‘s Nachts horen we ze wel vlakbij, maar een close encounter krijgen we niet. “In het droge seizoen struikel je hier over de big four (er zijn geen neushoorns, red), dus kom in september maar terug.” Edjan komt net van een trip waar hij een anti-poaching team ver in het park dropte. “We werken samen met Game Rangers International en zij ruimen valstrikken op en arresteren hopelijk wat stropers.” Anti-poaching staat tegenwoordig hoog op agenda van het Nederlandse stel en is hun belangrijkste drijfveer geworden. “Maar het is een speld in een hooiberg. Er staat geen hek om het park en is 22.480 vierkante kilometer maar met de Game Management Area’s (gebieden waar de dieren ook worden beschermt, red) zelfs 56 000 vierkante kilometer.”

MukambiZambia13MukambiZambia12MukambiZambia7MukambiZambia11MukambiZambia10MukambiZambia9MukambiZambia8MukambiZambia6MukambiZambia5MukambiZambia4MukambiZambia3MukambiZambia2MukambiZambia1

Verschil maken in stroperij

Toch hopen Edjan en Robyn mee te werken aan een oplossing. “We willen echt het verschil gaan maken. Die moet worden gevonden in onderwijs en kansen voor de lokale gemeenschappen. Als er meer welvaart komt voor de mensen rond het park, zal de stroperij omlaag gaan. “Conservation is a luxury you have to be able to afford,” zegt Robyn die snapt dat voor iemand die arm en hongerig is conservation niet heel belangrijk is. En de absolute droom van het park? “Dat het stropen plaatsmaakt voor duurzaam toerisme en dat de neushoorn terugkomt. Over tien jaar zullen we het weten.”

Extra info over Mukambi

Mukambi Safari Lodge bevindt zich in en op de rand van Kafue National Park op vier uur rijden van Lusaka en is het hele jaar geopend. Edjan en Robyn hebben nog twee lodges in het park: Mukambi Plains Camp en Fig Tree Bush Camp zijn niet het hele jaar open, dus kijk goed op de site. De beste tijd om naar Zambia af te reizen is tussen juli en oktober. Check www.mukambisafaris.com of email Edjan en Robyn op info@mukambi.com

Lees ook over ons bezoek aan Livingstone

Bron:

Gijs ging op bezoek bij Edjan en Robyn en leerde twee bijzondere mensen kennen. Dit was vast niet het laatste bezoek! Dit verhaal verscheen eerder in de huis-aan-huis krant Amstelveen Dichtbij.

Tags:

  • Gijs

    Co founder

    Een nieuwsgierige, creatieve, energieke avonturier. Altijd op zoek naar nieuwe plekken om te surfen, kajakken, skien, snowboarden en andere activiteiten te doen.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Eten bij The Horse Shoe Lusaka

In veel Afrikaanse landen overheersen de (voornamelijk Zuid-Afrikaanse) fastfoodketens. Ook in het Zambiaanse Lusaka ...

Budget hostel in Reykjavik: Bus Hostel

De daytours kosten een boel, de vlucht was ook een redelijke uitgave en het ...