Najib pakt zijn gitaar, de zon zakt langzaam in de zee. Samen met Abdel Hak, de Marokkaanse Jimi Hendrix start hij een relaxte tune. Gekruide koffie en muntthee staat voor ons op tafel. Het strand is verlaten op een paar surfhippies na die met een frisbee aan het gooien zijn. Een kat klimt op mijn schoot en begint te spinnen. Het is ultiem stilstaan bij het moment. Mijn conclusie: ik wil hier nooit meer weg.

To frisbee or not to frisbee Mirleft.jpgoud en nieuw? Mirleft.jpgRust op het strand Mirleft.jpgDe zon gaat onder, Abdel en Najib pingelen er wat sfeer tegenaan Mirleft.jpgop weg naar Mirleft Mirleft.jpgNa Mirleft volgt een NextDestination Mirleft.jpgonly blue skies en Hot Sun op weg naar Mirleft Mirleft.jpggenieten van een strandwandeling Mirleft.jpgHet interieur van Cafe-surfshop-surfschool Aftas Mirleft.jpgEén van ons vertrekt vroegtijdig met deze moderne taxi Mirleft.jpg

Het is op het eerste gezicht niet de mooiste plek op aarde, maar Aftas Beach in Mirleft houdt ons toch een paar dagen vast met simpele pleasures of life. We staan met onze camper net boven de huizen op een parkeerplaats met gelijkgezinden. Een Braziliaanse filosoof, een Noors-Portugese surfleraar, een Nederlandse studente en een Duitse ex-zakenman die de winst van het reizen heeft ontdekt. Het gezelschap is compleet met Abdel Hak, die bij het interieur van de parkeerplaats en Aftas Beach schijnt te horen. Deze Marokkaan lijkt op een oude rocker, rookt en drinkt als een ketter, blijft altijd rustig, speelt gitaar of zingt. Hij spreekt Arabisch, Berber, Spaans, Portugees en een beetje Engels en Duits. In de avond wordt er gekookt, muziek gespeeld en per dag schuift er weer een nieuwe campernomad bij ons aan. Er wordt vooral veel gesproken over simpele dingen van het leven en iedereen prijst het reizende bestaan. Over carrières (behalve die achter gelaten zijn) wordt eigenlijk niet gerept, over salarissen en bonussen al helemaal niet.

Café Aftas

Wij zitten alle dagen bij café Aftas van eigenaar Najib. Het uitzicht vanaf het strandterras is priceless. Naats Najib werkt er nog iemand. De Italiaan Paolo lijkt aan komen wandelen om nooit meer weg te gaan. Hij bedient, maakt koffie en is vooral goed gezelschap. Het strand is smal en de baai niet erg groot, de horizon eindeloos. Aan de linkerkant staan hoge rotsen waar de silhouetten van vissers op te zien zijn. Najib serveert zoals verwacht en vaak in Marokko, simpele gerechten. Maar zijn koffie is gemaakt met een speciaal en geheim kruidenmengsel. Heerlijk! Het ritme van café Aftas is traag, maar loopt wel gestaag door. Iedereen is vooral erg relaxed en als je mazzel hebt wordt er muziek gemaakt. Najib speelt zelf gitaar tot de zon weg is. In de zomer wordt het hier erg warm, maar doordat het zeventig jaar oude huis van stenen uit de berg is gemaakt blijft het binnen koel. Met de zeewind is het buiten in de schaduw ook goed te doen.

Surf en Souk

De parkeerplaats ligt aan het einde van een steile dirtroad naar het strand en is wat verscholen van het dorp, de ‘afdaling’ schrikt chauffeurs van grote campers misschien af. Ook kom je in het dorp langs een camping met Wifi, toiletten, watervoorzieningen en daar blijven vast een boel van die witte strijkijzers op wielen steken. Het dorp is echter op een paar minuten rijden en elke week is er markt en dagelijks kun je eten en drinken halen. Wij doen dat zo weinig mogelijk omdat we maximaal willen genieten van het strand en de eenzaamheid.

En daar hoort vooral veel surfen bij. De break is niet super, maar er zijn golven voor iedereen. Left- en righthanders rollen het kleine strand op. En Najib is surfleraar dus je kan hier ook perfect leren surfen: weinig mensen, kleine groepen en dus veel aandacht.

Vaste spot

Is er dan helemaal niks slecht in Mirleft? Jawel, de hoeveelheid plastic afval op het strand is simpelweg te groot. Als dit door de restaurant eigenaren opgeschoond zou worden dan was dit de parel van de Marokkaanse kust. Desalniettemin komt Aftas Plage als vaste stop op toekomstige reizen door Marokko. Al is het alleen maar om Najib en Abel een hand te geven.

[accordion]

[accordion-group title=” – Web & Travel“]

Transavia heeft goedkope tickets naar Marokko (vanaf 140 euro retour) en vliegt op Agadir, Marrakech en Casablanca. Agadir vanaf Amsterdam 2x per week op dinsdag en vrijdag. Op Marrakech dagelijks vanaf Amsterdam dagelijks en Casablanca is 4x per week aan de beurt: op maandag, woensdag, vrijdag en zondag.

ZigZagCampers: Huur vervolgens een camper bij ZigZag Campers en heb de vrijheid van rondreizen. Via NextDestination krijg je 40 euro korting. Vraag hier direct je kortingscode aan.

[/accordion-group]

[accordion-group title=” – Eten & Drinken“]

Op het strand zijn een paar restaurantjes. Wij gebruikten Aftas Café als onze woonkamer en aten hier ontbijt, lunch en kregen op verzoek een heerlijke Tajine als avondeten.

[/accordion-group]

[accordion-group title=” – Slapen“]

Cafe Aftas. Najib heeft 4 kamers met minimale voorzieningen, maar in een koele kamer. In de zomer zet hij nog tenten op het dak waar mensen kunnen slapen. Warm douchen kan op aanvraag want daar wordt een ketel voor opgewarmd. Het toilet spoelt door met zeewater omdat ze verder afhankelijk zijn van een zoetwater uit een tank hogerop de berg. www.cafeaftas.cominfo@cafeaftas.com – +212 656183762

Camping Le Nomade De Mirleft. In het dorp op de route naar het strand heb je Nomade De Mirleft, een Franse camping. Prima voorzieningen en zeker niet duur. Wel erg op elkaar gepakt en midden tussen de huizen. Geen uitzicht, wel warm en vers water en goede toiletten. Website was nog niet bekend toen wij er langs reden. lenomadedemirleft@gmail.com

De Parkeerplaats. Wij stonden met onze camper gratis op de parkeerplaats en konden gebruik maken van de toiletten van Najib als we gewoon een paar consumpties haalden. Fair deal. En erg gezellig met een continue stroom van aankomende en weg gaande reizigers.

[/accordion-group]

[accordion-group title=” – Top 5“]

  1. Tajin: zoals zoveel plekken in Marokko is het eten geweldig. Vraag (op tijd) of je een Tajine kan krijgen. Ze serveren eigenlijk geen avondmaal, maar misschien heb je mazzel. En dan heb je heel erg veel mazzel, want het is heerlijk!
  2. Gekruide koffie: geheim mengsel, snel op tafel. Geen koffiedrinker? De (zeer sterke) muntthee met golfbal suiker is ook een aanrader!
  3. De Surf Surfschool van Najib Lessen nemen, boardje huren. Genieten van de Marokkaanse zee! www.chasseursdevagues.cominfo@chasseursdevagues.com
  4. Abdel Hak: altijd in voor een praatje, drankje, sigaretje of blowtje. Spreekt van alles en ook door elkaar. Niet altijd te volgen, maar heeft een gouden hart.
  5. De zonsondergang: genieten! En het mooie? Elke dag weer.

[/accordion-group]

[/accordion]

 

 

Tags:

  • Gijs

    Co founder

    Een nieuwsgierige, creatieve, energieke avonturier. Altijd op zoek naar nieuwe plekken om te surfen, kajakken, skien, snowboarden en andere activiteiten te doen.

You May Also Like

Last minute, goedkoop en relaxt Gambia

Met deze woorden zou ik normaal niet zo snel een bestemming aankondigen, maar het ...

Sagres

Op straat is het rustig, in de baai Mareta liggen wat surfers in het ...

Salland (1)

Salland doet mij denken aan rust, ruimte en ontspanning. De tegenhanger van het drukke ...