Het is één van de bekendste wedding area’s van Zuid-Afrika en veel toeristen zullen er aan voorbij rijden. Dat is jammer, want de Midlands hebben heel veel te bieden en is on-ge-loof-lijk goed georganiseerd voor toeristen. Avontuurlijk is het dan misschien niet helemaal, maar als je van lekker eten, mooi gelegen restaurants en een goede pot golf houdt, dan ben je hier aan het goede adres.

Midlands_midlands slaap-10Midlands_midlands slaap-3Midlands_midlands slaap-9Midlands_midlands mandela-6Midlands_midlands kamberg-27Midlands_midlands kamberg-28Midlands_midlands kamberg-25Midlands_midlands kamberg-26Midlands_midlands golf-2Midlands_midlands golf-5Midlands_midlands goat farm-12Midlands_midlands curisaMidlands_midlands curiosa-17Midlands_midlands curiosa-21Midlands_midlands beer-16Midlands_midlands curiosa -3Midlands_midlands curiosa-2Midlands_midlands beer-14Midlands_midlands beer-15

Met de A3 folder van de Midlands op onze schoot en een overzichtelijke kaart van de hele regio cruisen we van hotspot naar hotspot. Bijna alles ligt binnen een uur rijden, dus je kunt leuke dagtochten maken met bezoekjes aan verschillende plekken. Piggly Wiggly, een speeltuin met stoomtrein voor de kleinen en winkeltjes voor de groten. Chocolate Heaven, waar we wel honderd soorten chocola kunnen kopen of zelf maken. En een Zwitserse kaasboerderij waar we misschien eindelijk goede kaas zullen vinden in dit heidense kaasland. Het gebied heeft ongelooflijk veel cottages, Bed&Breakfast’s of lodges. Wij slapen in Arum Hill lodge, een luxe appartement op een boerenerf. De kamer, met king size bed, is groter dan ons huis in Amsterdam en de badkamer heeft vloerbedekking en een schitterend uitzicht. Dit is luxe reizen, waar niks moet en alles kan. Maar dat niks doen gaat toch vervelen, dus stappen we in de auto voor een rondje meanderen.

Mandela capture site

Nelson Mandela is verweven met het land. In de Midlands is onlangs vlakbij Howick de Nelson Mandela Capture site opgericht. Hier werd hij opgepakt voordat hij 27 jaar in de gevangenis verdween. Er is een klein museum, maar het mooiste is het beeld, gemaakt door Marco Cianfanelli. Zelden zagen wij zo’n prachtige sculptuur. Om er te komen loop je over een lang recht wandelpad, symbolisch voor de Long Walk to Freedom, met in de verte een groep zwarte palen, die uit de grond steken. Als afgebroken tralies of spijlen van een kooi? Hoe dichterbij je komt, hoe duidelijker de bedoeling van de kunstenaar. Langzaam wordt de beeltenis van Mandela zichtbaar. En eenmaal op de juiste plek is zijn iconische gelaat te zien. Indrukwekkend to the least.

Curiosa, koffie, cake en kaas

De Midlands zitten vol met kleine curiosa winkeltjes. Een Trading Post of een verzameling winkeltjes zoals in Piggly Wiggly en Junction. Het is bijna jammer dat je als toerist maar een beperkt aantal kilo’s mee naar huis kunt nemen, maar het blijft leuk om er doorheen te struinen. En lekker, want de vers gebakken taarten vliegen je om de oren. Het leukste zijn de oude boerderijen die nu omgetoverd zijn tot verzamelplaats van bestek, spiegels, houten meubels, oude potten en andere meuk, euh curiosa. Vaak is de eigenaar net zo curieus als de spullen en dat leidt tot leuke gesprekken.

Bij ons stond een bezoek aan Swissland Cheese dus hoog op de verlanglijst en we werden op onze wenken bediend! Geiten- en koeienkazen in grote variatie. Flesje Zuid-Afrikaanse wijn erbij, dekentje en picknick mand. Super. Voor ons zoontje Raf kopen we wat voer voor de geiten. We zijn er wel twee uur zoet met picknicken en geitjes voeren.

Bier drinken per zes tegelijk

Een bezoek aan de Midlands is niet compleet zonder de Craft Beers van Nottingham Road Brewing Company te proberen. Ze hebben er een stuk of wat, maar je kunt een plateau bestellen met zes beproefde glazen erop met namen als Pye-Eyed Possum Pilsner, Pickled Pig Porter, Tiddly Toad Light Lager en Whistling Whease Pale Ale. Als de namen al zo lekker de mond uit rollen, dan glijdt het bier vast ook goed naar binnen. De Zimbabwaanse barvrouw Christine wil graag op de foto, terwijl ze een serie van zes voor ons tapt.De biertjes glijden er inderdaad goed in en het wordt tossen wie er vandaag als Bob fungeert. Want dat blijft in Zuid-Afrika wel een nadeel. Alles gaat met de auto en de regels zijn gelukkig net zo strikt als in Nederland. We doen het kalm aan met de bierproeverij en eenmaal thuis openen we nog een lekkere fles wijn op de veranda van ons luxe appartement.

18 holes & a mountain hike

De Midlands heeft een gevarieerd aanbod van activiteiten. Je kunt in bomen klimmen op de Drakensberg Canopy tour en een rondje golfen op de golfbaan van Gowrie Estate. Vier uur onderweg en een grote lunch na negen holes, niks mis mee. Aan het einde sterke verhalen, een groot glas bier en toch nog even naar de Nottingham Road Brewery voor een afzakker. Hier kan ik wel aan wennen. De volgende ochtend ben ik alleen wat minder blij met die afzakker. Er staat een wandeling in de Drakensbergen in de planning. Die liggen hier namelijk ook net binnen het gebied.

We wandelden al eerder in het Zuidelijke deel van de Drakensberg en dat beviel zo goed dat we graag terugkomen in dit meer noordelijk gelegen gedeelte. De rit naar Kamberg is mooi, de bergen worden steeds beter zichtbaar en de potholes in de weg steeds dieper, oppassen dus. Kamberg is beroemd vanwege de oudste rotstekeningen uit Zuid-Afrika. Meer dan 4000 jaar geleden woonden hier de San people in grotten. Jagers waren het, die leefden van het wild. Maar ze hadden groot respect voor de Eland, een soort heilige koe. Die offerden ze aan de spirits en dan kwam alles goed. Twee uur stappen we met een gids, want die is verplicht, omhoog richting een grote overhangende rots. Hier bewonderen we prachtige, gedetailleerde rotstekeningen. Onze trotse gids vertelt over de geschiedenis van de tekeningen en waarom de San, voorouders van de Zulu’s, naar deze plek kwamen. In totaal zijn we ongeveer vier uur onderweg. Dit keer helaas (of gelukkig) geen ontmoeting met een slang zoals op onze vorige tocht. Eenmaal thuis in onze villa gaan de benen gestrekt in een warm bad met uitzicht over de heuvels.

[accordion]

[accordion-group title=’ – Web & Travel‘]

De website van het toerisme bureau van de Midlands is zeer compleet. Je kunt hier accommodaties boeken, je bezoek samenstellen en het is heel overzichtelijk wat er allemaal te doen is. Download hier de kaart van het gebied.

Zuid-Afrika heeft meerdere opties qua vliegen. KLM, Kenya Airways, Britisch Airways of Emirates zijn de meest logische opties. Ter plaatse kun je vrij goedkoop een auto huren. De wegen in Zuid-Afrika zijn over het algemeen goed. Zeker met de tolwegen is niks mis. Wil je langere tijd onderweg met een 4×4 met daktent, ideaal voor safari’s, check dan de website van Britz.

[/accordion-group]

[accordion-group title=’ – Eten & Drinken‘]

Tijdens het meanderen door de Midlands kun je op heel veel verschillende plekken lekker eten. Check deze directe link naar Cuisine op website van de Midlands.

[/accordion-group]

[accordion-group title=’ – Slapen‘]

Lions River Country Cottages. Wij verbleven de eerste nacht bij Tony in de Lions River Country Cottages. Een aantal self-catered lodges op twintig hectare boerenland.

Arum Hill Lodge. Ons luxere verblijf was bij de Arum Hill lodge, vlakbij Michaelhouse, een hoog aangeschreven senior boardings school voor jongens (Harry Potter’s Hogwarts is er niets bij) en ook dichtbij de golfbaan en Nottingham Road Brewery. Arum Hill lodge is een groot huis met een paar luxe selfcatered cottages.

Andere accommodaties kun je boeken via deze link van website van de Midlands.

[/accordion-group]

[/accordion]

Bron:

Gijs woonde met zijn vriendin en zoontje een half jaar in Zuid-Afrika en ontdekte zoveel mogelijk mooie plekken. Dit was er één van.

Tags:

  • Gijs

    Co founder

    Een nieuwsgierige, creatieve, energieke avonturier. Altijd op zoek naar nieuwe plekken om te surfen, kajakken, skien, snowboarden en andere activiteiten te doen.

You May Also Like

Van een Landrover als skilift tot een eigen skifederatie

De eerste skiërs in Lesotho waren pioniers, echte liefhebbers van de sport, die er ...

Noordelijke Drakensbergen

Zuid-Afrika is een populair vakantieland. Wij schreven ook al eerder over de Zuidelijke Drakensbergen, ...

Mirleft

Najib pakt zijn gitaar, de zon zakt langzaam in de zee. Samen met Abdel ...