Blogsafari 1: De markt op in Kaapstad

Relaxte zaterdag in de Kaapse downtown
Old Biscuit Mill Market Kaapstad

Kaapstad is hip & happening. Muziek, coffee culture, vintage design en lokale craftsmen & women komen samen op de Oranjezicht Markt en de Neighbourgoods Markt. En waar grote groepen mensen bij elkaar komen in Kaapstad is eten, heel veel lekker eten. En echt niet alleen maar Boboti…

Oranjezicht City Farm Market

Doreen van In Awe Stays mailt me in de ochtend een reminder die ik ook al las in haar things to do lijstje. We slapen in haar heerlijke Holiday Accommodation aan Camp Street in de wijk Gardens, pal onder de Tafelberg. Vanaf ons balkon kunnen we de ronddraaiende gondel omhoog en omlaag zien gaan. “Today you must visit the Oranjezicht Market, it is very, very nice.” En dus togen wij snel naar V&A Waterfront en parkeren de auto tussen de zee en het Greenpoint stadion. We hebben vanuit Nederland al een huurauto gehuurd via Sunny Cars en rijden zo van spot naar spot. Kaapstad is groot, openbaar vervoer niet heel goed georganiseerd dus een huurauto is absoluut noodzakelijk. Met parkeren in Kaapstad heb ik nog nooit problemen gehad (er zijn veel parkeergarages) en op de openbare weg (of zoals nu bij de markten) staan een heleboel Parking Guards. Niet in dienst van de gemeente, maar mensen die zelfs een stuk van de weg geclaimd hebben waar zij de bewaking over hebben. Ze helpen je met inparkeren en uitrijden en passen op. Dit werkt goed en een vrijwillige bijdrage van 5 a 10 Rand is zeker op z’n plaats.

Rondrijden Sunny Cars Kaapstad
Zo zien de wegen in Kaapstad er uit, best wel lekker toch! © Gijs Hardeman 

Eten, groenten & fruit en vintage

Dan de eerste markt. Het is een mix van een foodtruck festival, delicatessen, biologische groenten en fruit en vintage spullen. We kijken een beetje verbaasd op, want iedereen zit hier te eten of te drinken, dat Er is één tent gevuld met eetstalletjes van zoet tot hartig. Lokaal en internationaal. De andere tent is gevuld met biologische producten zoals (boeren)kaas, olijven, goed brood (zoals wij gewend zijn in Nederland en bovendien lastig te krijgen in Zuid-Afrika) en vlees en vis.

Oranjezicht Market Kaapstad
Veel biologische groenten en fruit op de markt © Gijs Hardeman 
Oranjezicht Market Kaapstad
Boerenkaas op de markt © Gijs Hardeman 

Zuid-Afrikaanse kookpotten

We proberen een lekkere Pasteis de Nata, normaal alleen lekker in Portugal, maar het is die Zuid-Afrikanen goed gelukt een lekker knisperend exemplaar te klonen. De biologische bieten/gember sap is ook goed gelukt en als het niet negen uur in de ochtend was geweest had ik zeker een Zuid-Afrikaanse Potjiekos geprobeerd. Ik heb zelf een paar traditionele Zuid-Afrikaanse kookpotten thuis staan, dus altijd fijn om het van de echte Zuid-Afrikanen te proeven. De Oranjezicht City Farm Market is een aanrader voor wie op zaterdag lekker wil chillen. Vooral een plek dus om te eten en te drinken terwijl je uitkijkt over de zee. Bijna de gehele markt is overdekt en gaat door bij “rain or shine.”

Zuid-Afrikaanse Kookpotten
Potjieekos! © Gijs Hardeman 
Oranjezicht Farm Market
Pasteis de Nata in Zuid-Afrika is best lekker © Gijs Hardeman 

Neighbourgoods Market

Na de Oranjezicht markt rijden we door naar markt nummer twee in Kaapstad. Op advies van een Nederlandse bekende die hier een half jaar werkte, rijden we na de Oranjezicht City Farm Market naar de Neighbourgoods Market. Hier is het drukker, veel drukker. Met nog meer eten. Het barst van de foodstallen. Elke vierkante meter van de aarde is gecovered. Aziatische dumplings, Belgische Wafels en Duitse Flammkuchen. En, niet zo gek in het door Nederlanders veel bereisde en bewoonde Kaapstad, een stand met poffertjes, frikadellen en kroketten. Normaal ben ik niet zo van de Nederlandse tenten in het buitenland, maar deze kroket wil ik wel proberen. “Gemaakt door de slager, dus veel betere vleeskwaliteit,” aldus de maker. Ik moet zeggen; het is heerlijk. De poffertjes laat ik staan, want op een multiculturele plek als deze moet je het buffet zeker niet tot één keuken beperken.

Old Biscuit MIll Market
Aziatische dumplings © Gijs Hardeman 
Old Biscuit Mill Market
Kroketten, frikandellen en poffertjes zijn natuurlijk ook van de partij © Gijs Hardeman 

De Koffie en de muziek is dik voor elkaar

Op de Old Biscuit Mill zitten tientallen mensen op de grond. Een live band speelt jazzy muziek en de geuren uit de foodtent knallen je tegemoet. Het is Pasen, dus extra druk. Persoonlijk mag het van mij wel iets rustiger zijn. Je kunt nu bijna niet door de tent lopen en er staan rijen bij elke stand. En vooral bij de barista’s is het lang wachten op je kopje espresso of cappuccino. Tenzij je aan de randen van het foodcourt je slag slaat. Ook wij strijken even neer op het kunstgras met een heerlijke koffie. Van koffie’s hebben ze in Zuid-Afrika ook wel kaas gegeten.

Old Biscuit Mill Market Cape Town
© Gijs Hardeman

Vergelijken is nooit goed, dus ik kan aanraden beide markten (ongeveer 15 minuten rijden van elkaar) op dezelfde dag aan te doen. En begin bij de Oranjezicht City Farm Market, want daar is meer ontbijt-/lunchachtig voedsel, voordat je gaat drinken en ‘dineren’ bij de Old Biscuit Mill.

Old Biscuit Mill Market
De markt wordt druk bezocht! © Gijs Hardeman 

Meer info over Zuid-Afrika

Check onze website voor verhalen over Zuid-Afrika (dat zijn er veel). De Officiele website van het Zuid-Afrikaanse toerisme bureau vind je hier. Wij kozen voor een all-inclusive huurauto via Sunny Cars. Bij Sunny ben je 100% verzekerd en gegarandeerd geen kosten achteraf. Best wel handig omdat je aan de balie “nee” kan antwoorden op alle extra’s die worden aangeboden. Voor meer informatie over Kaapstad verwijs ik je graag door naar capetown.travel en Goto.capetown.

Gijs’ Blogsafari

Gijs maakt momenteel met Rian en zijn twee jongens Raf en Finne een rondreis langs Zuid-Afrika, Zimbabwe, Zambia, Mozambique en Swaziland. Tijdens deze reis houdt hij je via zijn blogsafari op de hoogte. Rian schrijft over deze reis met kinderen op www.4flipflops.com

Kaapstad met het gezin
Onze reis langs 5 Afrikaanse landen begint hier in Kaapstad. © Gijs Hardeman 

Tags:

  • Gijs

    Co founder

    Een nieuwsgierige, creatieve, energieke avonturier. Altijd op zoek naar nieuwe plekken om te surfen, kajakken, skien, snowboarden en andere activiteiten te doen.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

De beste koffie van Durban

Durban heeft een gigantisch lange boulevard langs het strand. Sinds het WK voetbal in ...

Top 5 Zarautz

Inkopen doen bij de Merkatua, de overdekte markt in het centrum van het dorpje. ...