Madeira

Madeira is bekend als overwinterplaats voor pensionado’s. Wat minder mensen weten, is dat het kleine eiland onder Portugese vlag ook één van de beste surfspots van Europa is. Het ligt ook wel een stukje verwijderd van het vasteland van Portugal en eigenlijk dichterbij Marokko. Wij gingen kijken, surfen en kregen een lesje nederigheid van de zee.

Madeira1Madeira2Madeira3Madeira4Madeira5Madeira6Madeira7

Portugal is een favoriete surfbestemming van veel Nederlandse surfers. In de baai van Peniche zal menig Hollandse surfer zijn of haar eerste echte surfritjes hebben gemaakt. Ook richting het zuiden rond Sagres is het goed toeven, zowel qua surf, maar ook qua eten, klimaat en prijzen. Madeira, toch ook Portugal, is minder populair bij de wat jongere reiziger en al helemaal bij surfers. Het kleine eiland ligt ook wel een stukkie verwijderd van het vasteland, voor de Marokkaanse kust. En hoe lieflijk Madeira ook in de oren klinkt, de golven zijn dat geenszins. Eerlijk is eerlijk, beginnende surfers hebben hier niet zo veel te zoeken. Maar de vulkanische rots, die steil uit het water oprijst, heeft voor de gevorderde surfer wel een paar fantastische spots in petto. Wij reden langs Madeira’s mooiste surfspots onder begeleiding van Orlando Pereira die het surfen hier ongeveer heeft uitgevonden. “Wij begonnen op houten planken die we van het strand af plukten.” En dat hij het ver geschopt heeft na die houten planken, laat hij zien als de golven serieuzer worden. Want eerst starten wij, Orlando blijft op de kant, bij ‘Chickens’, een spot die je nog net een beginnersspot kunt noemen. Nog net, want door de keien op het strand, in plaats van zand, is het soms lastig in en uit het water komen. Maar belangrijker zijn de rotsen onder water. Op het Portugese vasteland heb je mooie zandstranden, hier ligt de bodem bezaaid met rotsen. En sommige van die stenen liggen ondieper dan de andere. Weten waar je surft dus. Gelukkig is het water helder als kraanwater en heerlijk warm, wat het weer een stuk aangenamer maakt dan veel andere Europese surfspots.

Madeira9Madeira10Madeira11Madeira12Madeira13Madeira14

Metershoge golven

Na een rustige sessie op Chickens, de nodige Galao (koffie verkeerd) en Broodje Prego (druipend broodje biefstuk met knoflook), krijgt Orlando bericht dat het ‘aan de andere kant’ los begint te gaan. De swell rolt langzaam binnen en het getijde (je kunt hier alleen surfen bij laag en opkomend tij) is gunstig. Zowel vanavond als morgen in de ochtend veranderen Jardim do Mar en Paul do Mar in surfspots van formaat. “Hierom durven we ons het Hawaï van Europa te noemen,” zegt Orlando. Ik kijk met ontzag naar de golven, en met een beetje angst naar de rotsen. De golven zijn vanaf de zeespiegel tot aan de kruin zeker een paar meter. Hier dus geen watjes in het water, maar oude rauwe mannen, jonge daredevils en surfers die wel eens een grens willen verleggen. Laat je nieuwe board trouwens maar thuis en neem dat oude beschadigde exemplaar mee. Want je board komt er waarschijnlijk niet zonder kleerscheuren van af met al die rotsen op het strand. Dat het mooie golven zijn, laat Nederlands kampioen Pascal van der Mast zien, ook mee op onze trip. Hij glijdt sierlijk over de golven, maakt mooie sprays en pakt zelfs een paar keer een barrel (een soort tunnel in de golf. Moeilijk om voor elkaar te krijgen, maar de heilige graal van het surfen). Orlando pakt de grootste bakken die binnenkomen en ik, ik ben zo’n surfer die hier een poging kan wagen om grenzen te verleggen. Ik pak de grootste golf uit mijn surfcarrière ooit en kom volledig hyper uit het water van Jardim do Mar. Maar een dag later krijg ik een lesje vernedering. Mijn leash (koord waarmee een surfer aan zijn board zit) knapt en ik krijg vier gigantische golven te verwerken zonder mijn plank als drijfhulp. Ik word als een lappenpop door de zee gegooid en beland uiteindelijk met hulp van Orlando weer op de kade. Mijn batterij voor die dag is leeg. Gelukkig kun je op Madeira uitermate fijn relaxen, staat de zon bijna altijd aan en is een koud en goedkoop biertje altijd binnen handbereik. Ik ga op het Europese vasteland, en dan voornamelijk Portugal, nog even oefenen op peddelen, adem inhouden en het echte werk en kom dan weer terug. Surfen in Madeira vergt skills, conditie en lef. Heb je die drie onontbeerlijke capaciteiten? Dan beleef je een memorabele tijd op dit prachtige eiland.

Madeira15Madeira16Madeira17Madeira18Madeira19Madeira20Madeira21Madeira22Madeira23Madeira24Madeira25

Meer over Madeira

Het eiland heeft natuurlijk nog veel meer te bieden dan surf. Je kunt er prachtig rondrijden over de bergwegen. De enige twee vlakke stukken die wij hebben gezien, zijn een voetbalveld (Ronaldo komt hier vandaan) en de, te korte, landingsbaan. Die laatste staat nog op palen ook… De parkeerplaatsen langs de weg bieden tientallen kilometers uitzicht en er zijn tal van kleine dorpjes met lekkere koffiebarretjes. Het leven vindt vooral plaats in Funchal, waar de restaurants grote stukken vlees en vis serveren. Maar vergeet ook vooral niet bij een bord met ‘Poncho’ te stoppen langs de weg. Wat bier is voor de Duitsers, Schnapps voor de Oostenrijkers en wijn voor de Fransen, is Poncho voor de inwoners van Madeira. Deze mierzoete sterke drank van rum en sap van de passievrucht vindt hier gretig aftrek. En het liefst met een hand ongepelde pinda’s. De cafévloeren liggen vol met pindadoppen.

Madeira26Madeira28Madeira29Madeira30Madeira31Madeira32Madeira33Madeira34Madeira35Madeira36

Ook je surfgrenzen verleggen?

Ga dan naar Madeira tussen september en maart. Dan heb je de beste kans op een goede swell. De temperatuur ligt altijd tussen de 19 en 25 graden. Contact Orlando Pareira. Hij kent alles en iedereen, heeft een busje, weet elke spot feilloos te vinden en laat dan ook nog even zien hoe het moet (pereiraorlando1@hotmail.com). Madeira is ook uitermate geschikt voor wandelen en duiken. Ook het feest van oud en nieuw schijnt hier een geweldige belevenis te zijn. Wij waren op Madeira op uitnodiging van Visit Portugal en meer informatie over Portugal vind je op de website van www.visitportugal.com en over Madeira op www.visitmadeira.pt. Wij vlogen met TAP www.flytap.com via Lissabon. Check www.nextdestination.nl voor meer surfverhalen uit Madeira en andere mooie bestemmingen. Dit verhaal werd eerder gepubliceerd in het Dagblad van het Noorden in het reiskatern.

[bol_search_form limit=”4″ block_id=”bol_57d138187fb81_search-form” cat_id=”14647″ cat_select=”1″ default_search=”surf” name=”Surfgear” sub_id=”” link_color=”DD4762″ subtitle_color=”666666″ pricetype_color=”666666″ price_color=”190600″ deliverytime_color=”014F80″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”700″ cols=”2″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Tags:

  • Gijs

    Co founder

    Een nieuwsgierige, creatieve, energieke avonturier. Altijd op zoek naar nieuwe plekken om te surfen, kajakken, skien, snowboarden en andere activiteiten te doen.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Pays du Saint-Bernard

Het is half acht in de ochtend, luide klassieke muziek klinkt door de lege ...

Learning to fly

Sinds ik een zoontje heb is er een boel veranderd. Vooral op het gebied ...

Tala Game Reserve

In de vroege ochtend steekt een achttal giraffen hun hoofden boven de flat top ...