Een stad die ik al zo vaak heb gezien in mijn leven, maar dan vooral op verkeersborden terwijl ik op doorreis was naar Italië. Twee, misschien drie keer hebben we een koffie genuttigd aan de boulevard, waar altijd één ding overduidelijk was; het is chique, chiquer, chiquest. Zeer goedgeklede mannen, classy vrouwen en veel dure auto’s. Wij flaneerden een dag in deze mondaine stad. La giornata perfetta

LuganoLugano-4Lugano

Lugano is één van de financiële hoofdsteden die Zwitserland rijk is. Van oudsher zijn hier veel Zwitserse banken gevestigd, waarschijnlijk ook door de gunstige ligging vlakbij de Italiaanse grens. Er heerst ook een bancaire sfeer in deze stad. De meeste gebouwen ogen grijs en dateren uit de zeventiger jaren. Gelukkig staan er tussen deze cementen bakken ook nog de authentieke gebouwen, die mooi zijn gerenoveerd. Zoals het Palazzo dei Congressi dat een geweldig uitzicht heeft over het meer. Ietsje verder staat het voormalig Hotel Grand Palace dat ook gerenoveerd is. De voorgevel is intact gehouden en de rest volledig verbouwd tot super de luxe appartementen á 2 miljoen per stuk.

Kerken en fresco’s

Voor degene die nog een kaarsje willen aansteken bevindt zich de Chiesa di Santa Maria degli Angeli pal naast het voormalige hotel. Dit is de beroemdste kerk van Lugano en ligt van alle kerken het dichtst bij het meer. Van de buitenkant ziet hij er mooi uit, maar een beetje vlakjes. De verwondering komt pas zodra je binnenkomt: adembenemend! Een enorme fresco pronkt op de muur waar de kerk in twee delen wordt gesplitst. Deze bekendste fresco van Zwitserland is gemaakt door Bernardino Luini, een leerling van Leonarda da Vinci, in de 16e eeuw.

Lugano2Lugano1Lugano6

Longlake festival di Lugano

Na een aantal uren cultureel verantwoord bezig te zijn geweest horen we iets verderop wat gezellige muziek. We laten ons leidden door de klanken en komen aan bij het zogenaamde Longlake Festival van Lugano. Meer dan 250 evenementen die de stad, de pleinen, straten en parken elke dag, en niet onbelangrijk gratis verlevendigen in de maand juli. Niet gek. De artiesten zijn veelal Zwitsers uiteraard, maar er komen ook wel degelijk internationale artiesten, zoals onze eigen Candy Dulfer. Helaas voor ons was zij er die dag niet en werden we vermaakt door een Argentijnse sing en songwriter, uiteraard met baard en hoedje.

Lugano-3Lugano4Lugano-5

L’aperitivo

18 uur. Het mooiste moment van de dag breekt aan, de tijd vlak voor het diner. Italianen en dus ook Zwitsers die Italiaans spreken genieten met vrienden van een mooi glas prosecco, een kleurrijke Aperol Spritz of een ander feestelijk drankje. Dit alles vergezeld van een keur aan hapjes. L’aperitivo, zoals dit Italiaanse fenomeen heet, wekt de eetlust op. Daar komt ook de naam vandaan: l’aperitivo apre, opent, lo stomaco, de maag. Al Lido, een prachtig in volledige hout opgebouwde bar met strand aan het meer is, assolutamente de beste stek van Lugano voor een aperitief. Onder het genot van ons drankje laten we ons informeren over de stad. Vol enthousiasme en passie zoals dat kan in de Italiaanse taal, wordt verteld over de vele activiteiten die er tijdens de zomermaanden te doen zijn. Het Cinema al Lago di Lugano: een open lucht bioscoop aan het meer. Estival: het jaarlijkse jazzfestival op het prachtige negentiende eeuwse Piazza della Riforma. En natuurlijk het Longlake Festival. We zouden willen dat we wat langer kunnen blijven.

Lugano7Lugano9Lugano5

Buon appetito e ciao ciao

Langzaam verdwijnt de zon achter de bergen en verplaatsen wij ons naar restaurant Antica Osteria del Porto aan het meer van Lugano onder een aantal prachtige oude bomen. We laten ons verrassen en verwennen door de keuken en genieten van het Italiaanse eten met Zwitserse wijn, een harmonieus duo. En terwijl de zon lager zakt, de wijnglazen leegraken, kijken wij terug op onze heerlijke giornata. Dit was pas de opwarmer van de rest van de reis. Italië ligt maar een paar kilometer verderop, maar dit mooie stukje Italiaans Zwitserland hadden we voor geen goud willen missen. Arriverderci, ciao ciao!


Extra trip info

Voor meer informatie over de stad Lugano en Ticino bekijk de website tour.ticino.ch.

Bron

Olivier en Frederike reden in juni 2015 met de auto vanuit Nederland naar Toscane. Daar beleefde zij twee weken een roadtrip door dit prachtige Italiaanse landschap. Onderweg stopten zij voor een heerlijke 24 uur in Lugano. 

Tags:

  • Olivier

    Co founder

    Allround vakantieganger, want geniet evenveel van een ontspannen strand vakantie en een intensieve wintersport. Warm en koud, actie en ontspanning, alles is goed als er maar tijd gemaakt wordt voor het allerbelangrijkste van de dag: uitgebreid eten en drinken.

You May Also Like

Van Lissabon, via Peniche naar Sagres

Portugal is een camperland bij uitstek. Buiten het hoogseizoen kan en mag je bijna ...

Reykjavík in één dag: dat is te doen!

IJsland is een heel groot land met heel weinig inwoners en van die 330.000 ...

Mirleft

Najib pakt zijn gitaar, de zon zakt langzaam in de zee. Samen met Abdel ...