Van Laren naar Gstaad

Alles verkopen, alle zekerheden op straat gooien en dan een hotel beginnen in het onbekende is al niet makkelijk. Laat staan dat je maanden moet knokken voor een beetje erkenning van je nieuwe buren. Door wilskracht lukte het Jacqueline en John Wegink met hun twee dochters Emma-Marie en Camilla uiteindelijk om van hun Hamilton Lodge in het kleine Belalp een succes te maken. Sterker nog, ze zetten het dorp op de toeristische kaart. Hun tweede hotel floreert zelfs al een paar jaar op de bergen van het mondaine Gstaad/Zweisimmen.

hamiltonlodge1hamiltonlodge2hamiltonlodge3

Het is een schitterende dag in Zweisimmen als Jacqueline op het terras van de Hamilton Lodge Zweisimmen vertelt over hun avontuur, waarbij ze huis en haard achterlieten voor een onbekende toekomst in Zwitserland. Al snel krijgt elke luisteraar ontzag voor het lef en vooral het doorzettingsvermogen en de ondernemersgeest van dit Larense koppel. “We kwamen allebei uit de marketing- en communicatiehoek en wilden wat nieuws. Ik werd ernstig ziek in 2003 en kreeg hierdoor een nieuwe horizon voor ogen. Dat was de basis van ons besluit. Door mijn ziekte had ik totaal geen angst meer voor onzekere stappen.” Jacqueline dacht ineens niet meer zo veel aan morgen, maar vooral aan vandaag. Makkelijk was de keuze echter niet en daar kwamen ze keihard achter toen ze naar het kleine dorpje Belalp verhuisden waar ze een hotel opkochten. “De einheimischen, dit dorp had er maar honderd, hebben lang moeten wennen aan onze aanwezigheid. Dat was geen fijne tijd.” Pas twee jaar later zijn ze volledig geaccepteerd in de kleine gemeenschap, over een lange ontgroening gesproken, en zijn de mensen van Belalp blij met De Lodge en hun Nederlandse Gastgebern. Ook heeft Jacqueline blijkbaar geen rancune, vast ook een gevolg van de nieuwe horizon. “Zwitserland is een heerlijk land om te leven, om te wonen en om te werken. Wij werken elke dag, maar de kwaliteit van ons leven is zó hoog. We zijn nog immer trotse Nederlanders, er staan naast veel regionale producten als gimmick ook een portie Hollandse pannenkoeken op de kaart, maar we zijn bijzonder verliefd geworden op dit land en haar landschap.”

Hip en Heidi

Die liefde voor het landschap en het schitterende uitzicht was ook de reden dat het hotel in Belalp werd gekocht. Hotel twee in Zweisimmen moest vooral bijzonder zijn. “Een ski-in ski-out”, noemt Jacqueline het. “Hip en Heidi, typisch Zwitsers en toch modern. Een beetje verstopt en met veel lokale gerechten op de kaart.” Het tweede hotel ligt in het skigebied van Gstaad Saanenland, bekend van de rich and famous die hier hun winters doorbrengen. Gstaad pocht met haar status dat deze onbereikbare mensen gewoon zichzelf kunnen zijn: ”Omdat toch niemand hen herkent met skibril en helm.” Niet zo gek dus dat Jacqueline zich richt op het high-end publiek, Nederlands én Zwitsers. “Mensen die niet naar een vijfsterrenhotel willen, maar wel op zoek zijn naar hoge kwaliteit.” En ja, die prijzen in Zwitserland, dat onderwerp kun je als Hollander tegenwoordig bijna niet buiten een gesprek houden. Gelukkig staat de Zwitserse Frank inmiddels weer iets gunstiger. “Nee, we zijn er ook niet blij mee natuurlijk, hebben ook wel klanten verloren, maar ja, deal with it, wij gaan gewoon verder hoor. We hebben ook weer veel gasten teruggekregen die aanvankelijk wegbleven vanwege de euro-franken situatie. En we krijgen ook steeds meer Zwitserse gasten.” Zwitserland staat symbool voor kwaliteit en daar doet de Hamilton Lodge graag aan mee. Je hoeft alleen maar het uitzicht vanuit de hot tub en sauna aan de bosrand naast de Lodge te zien om te snappen dat Jacqueline en haar gezin het geluk hier weliswaar niet voor het oprapen hadden, maar het zeker hebben gevonden.

 

Ook appeltaart eten bij de Hamilton Lodge?

De Hamilton Lodge bestaat uit twee aparte hotels in Belalp en Zweisimmen (bij Gstaad). Op www.hamiltonlodge.ch kun je alles over de twee hotels vinden of mail met info@hamiltonlodge.ch. Info over het gebied staat op www.gstaad.ch. Dit verhaal werd eerder gepubliceerd in de Gooi- en Eemlander.

Tags:

  • Gijs

    Co founder

    Een nieuwsgierige, creatieve, energieke avonturier. Altijd op zoek naar nieuwe plekken om te surfen, kajakken, skien, snowboarden en andere activiteiten te doen.

You May Also Like

Ameland Wadlopen

Wadlopen op Ameland: op zoek naar verdwenen dorpen

De Waddenzee fascineert. En de Waddeneilanden fascineren misschien nog wel meer. Met op elk ...

Noorwegen: Maagdelijk wit in het groen

Noorwegen heeft schitterende skigebieden. Dat weet niet iedereen… Maar neem eens een kijkje in ...

Top 5 Afriski

Offeren aan de goden Er is weinig sneeuw dus daar moet om gebeden worden. ...