Langs de Vlaamse kust

Als je je kwaad maakt, fiets je in één dag van Nederland naar Frankrijk; de Vlaamse kust telt maar zeventig kilometer. Maar er valt veel moois te zien en te beleven, het is dichtbij en de Belgische kust verschilt in veel van onze eigen kust. Een reis van Knokke naar Oostduinkerke, met meer Noordzeegarnalen dan een Marokkaanse huisvrouw in één maand kan pellen.

Het terras van Brasserie Rubens in Knokke biedt zicht op de Noordzee. De zon schijnt en ze hebben plek, dus een excuus om witte wijn te drinken om half één ’s middags is gevonden. Obers met witte voorschotten lopen af en aan en de tomate crevettes, een ontvelde tomaat die met handgepelde Noordzeegarnalen is gevuld, smaakt als een rodeloperwelkom voor de Vlaamse kust.

Het plan is even eenvoudig als aanlokkelijk: we gaan de Vlaamse kust af. Van de grens met Nederland tot de grens met Frankrijk.

Vlaamse kust1Vlaamse kust10Vlaamse kust2Vlaamse kust7Vlaamse kust3Vlaamse kust5

Internationale luchthaven

In de zomer van 2016 is het compleet gerenoveerde Zwin Natuurpark heropend. Pal aan de grens met Nederland ligt nu “de internationale luchthaven voor vogels”, want het unieke landschap van de Zwinvlakte, met slikken, schorren en het vogeleiland wordt volop gebruikt door trekvogels.

Het gebied is met miljoenen euro’s schoongemaakt en opnieuw ingedeeld. Nu begint het bezoek in het matzwarte Expo onthaalcentrum van architectenbureau Coessée & Goris, een minimalistisch samenspel van ruw hout en beton, dat door toepassing van de laatste innovaties duurzaam is. Om een jong publiek te trekken zijn er interactieve tentoonstellingen en er is veel informatie over de trekvogels die het Zwin als luchthaven gebruiken. Eenmaal buiten volg je een parcours door het park. Er zijn kijk –en voerhutten en er is een laboratorium voor experimenten. De weidse landschappen met polders en duinen tot aan de Noordzee zijn intens groen door het felle junilicht.

We overnachten in Blankenberge, een badplaats die al in de tweede helft van de 19e-eeuw op de kaart stond van de naar frisse zeelucht zoekende Europese adel. Het Centrum Belle Epoque, gehuisvest in drie gerestaureerde villa’s, geeft een goede indruk van het “Gouden Tijdperk” dat duurde van 1870 tot 1914.

Couscous met haring

In club restaurant Cabo koken chefs Thierry Mistiaen en Nijmegenaar Nick Lammers met seizoensproducten. De handgerolde m’hamsa couscous met rode biet en haring blijkt een heerlijke combinatie. Als we over de Koninklijke Baan teruglopen naar het hotel, een straat die om de volgepakte jachthaven heen krult, begeleiden krijsende meeuwen onze avondwandeling.

Net als de Europese adel wist ook Albert Einstein de Vlaamse kust te vinden. Hij vluchtte in 1933 voor het Nazi regime en onderweg naar Amerika verbleef hij zes maanden in De Haan, een fraaie badplaats zonder hoogbouw die nog altijd door veel Duitsers wordt bezocht. Het Grand Hotel Bellevue uit 1912 is onlangs prachtig gerenoveerd. De minimalistisch ingerichte kamers fluisteren ingetogen chic, een stijl die is doorgevoerd in het restaurant.

De Haan heeft ook België’s mooiste tramstation, gebouwd toen in 1886 de stroomtramlijn van Oostende naar Blankenberge opende. Van alle Belgische badplaatsen ademt De Haan, met haar vele villa’s in Engels-Normandische stijl in de Concessie wijk, het meest de sfeer van de belle époque uit.

Meer van nu is de Twins Club, op een afgelegen plek aan het eindeloos brede strand van Bredene. Hier kun je leren zeilen, surfen en kiten en gezien het grote aantal kinderen dat met wetsuits aan in zee geconcentreerd naar hun instructeur luisteren, zijn de sporten bijzonder populair. Bij de lunch in het moderne clubgebouw komen weer Noordzeegarnalen op tafel, een delicatesse waar je nooit genoeg van kunt eten.

Vlaamse kust16Vlaamse kust12Vlaamse kust9Vlaamse kust6Vlaamse kust8Vlaamse kust11

Kunst aan zee

Om niet dicht te slippen, springen we ’s middags in Middelkerke op een fiets en met Steve Desmidt volgen we de kust tot aan Westende. Sinds 2003 wordt aan de kust elke drie jaar Beaufort georganiseerd, waarbij zowel Belgische als buitenlandse kunstenaars wordt gevraagd om werken te maken die geïnspireerd zijn op de omgeving. Wim Delvoye’s “Caterpillar #5” in verroest stalen kantwerk en Ivars Drulle’s “I Can Hear It” zijn twee opvallende kunstwerken.

Met een tram bereiken we Oostende, de enige stad aan de kust en al sinds 1834 een koninklijke badstad. Die mondaine grandeur zie je in de Koninklijke Gaanderijen, twee zuilengalerijen die het startschot vormde voor wat het koninklijk paleis van Leopold II had moeten worden.

Of in Casino-Kursaal, al in 1875 gebouwd en nog altijd de plek waar bezoekende zangers (Rob de Nijs!) optreden. Maar Niels D’Hoedt, verantwoordelijk voor de marketing van Oostende, wil ook dat we een aantal projecten zien van The Crystal Ship, een kunstroute door de stad, waarbij twintig artiesten gigantische muurschilderingen hebben gemaakt. De route brengt je zo naar hoeken van Oostende die je anders wellicht niet gezien zou hebben en is daarom alleen al leuk om te volgen.

Cara Pils

De Langestraat is waar het ’s avonds gebeurt. Kroeg na kroeg met ertussen de bekende Pakistaanse late night shops, waar voor wie wat krapper zit, het bier goedkoop en gekoeld wordt verkocht. Studenten klokken er snel een Cara Pils naar achteren, België’s allergoedkoopste bier dat tegenwoordig cultstatus heeft.

Op onze laatste dag aan de kust stropen we in Oostduinkerke onze broekspijpen op en liften we met garnalenvissers naar de branding van de Noordzee. De Brabantse trekpaarden die de karren voorttrekken zijn enorm in omvang en gaan tot borsthoogte de zee in. De vissers, in gele oliepakken die afsteken tegen de blauwe lucht, zitten hoog op het paard dat brede netten over de bodem van de Noordzee sleept.

Hoewel het nog geen hoogseizoen is, valt de oogst mee. Vrouwen schudden net zo lang met bakken met een gaasbodem tot ze de garnalen vinden, meeuwen draaien al gretige rondjes door de lucht om als ze de kans krijgen toe te slaan op wat achterblijft.

Vlaamse kust14Vlaamse kust13Vlaamse kust4Vlaamse kust17Vlaamse kust15

Goddelijke lunch

In Estaminet De Peerdevisscher komen de gekookte garnalen op tafel. Het terras is drukbezet en met een Peerdevisscher, een donker biertje met hoog gistingsgehalte, pellen en smikkelen we een laatste keer van de Noordzeegarnalen voor we naar binnen gaan voor de lunch. Heel simpel en goddelijk lekker komt er een enorme schaal sliptongetjes op tafel. Met veel roomboter gebakken en geserveerd met loeihete frieten met een huisgemaakte mayonaise en kropsla met vinaigrette. Een lunch waar je me voor wakker mag maken.

Uitbuiken doen we in het nabijgelegen NAVIGO museum waar je kunt zien hoe zwaar het leven van de garnalenvissers vroeger was. Tot 20 november hangen er ook de zwart-witportretten die Stephan Vanfleteren schoot van de leerlingen van de maritieme school IBIS. Mannetjes van tussen de zes en zestien jaar, vaak boefjes in de spé, die fenomenaal zijn vastgelegd. Vanfleteren noemde de tentoonstelling “Engelen van de zee”.

Bron:

Joost volgde de Vlaamse kust op uitnodiging van Toerisme Vlaanderen

Tags:

  • Van jongs af met zijn neus in een atlas en gestimuleerd door kaarten sturende KLM-ers in zijn familie, zette Joost een carrière als purchasing manager bij een Japanse touroperator om in een schrijvend en fotograferend bestaan als reisjournalist. Met een rugzak naar gorilla's in Rwanda, liftend door Nicaragua of cruisend om Kaap Hoorn. Polyglot Joost bezocht al meer dan 100 landen maar kruipt als een Rupsje Nooitgenoeg over de wereldkaart.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like