Blogsafari 5: Luizenleven in Langebaan Zuid-Afrika

Zuid-Afrikaanse kitesurf hemel
Langebaan Zuid afrika

Na dagen wandelen op de Cape Peninsula en de nodige ontmoetingen met wilde dieren was het tijd voor de reis richting de Cape Westcoast. Eerste bestemming: Langebaan. Hier konden we twee dagen logeren in Indigo Blue, het strandhuis van een kajakvriend. Indigo Blue overtrof elke verwachting. Na dagen vol activiteiten eindelijk even rust. 

Langebaan Zuid-Afrika
Wakker worden met uitzicht op de zee vanuit Indigo Blue © Gijs Hardeman 

Indigo Blue en Baby Blue

Andrew en Marie Louise zijn de eigenaren van Gravity Adventures. Zij organiseren onder andere rafttrips op de Orange River en coaststeering adventures, maar sinds een paar jaar verhuren ze ook het familiezomerhuis in Langebaan. Langebaan ligt op een uurtje rijden van Kaapstad. Indigo Blue is een groot, licht, ruim huis,  op een droomlocatie direct aan zee. En naast Indigo Blue hebben ze het boothuisje veranderd in Baby Blue, een Tiny House dat over het grote huis heen kijkt en natuurlijk uitzicht heeft op zee.

Langebaan Zuid-Afrika
Indigo Blue (links), Baby Blue (schuin achter het grote huis bij die lantaarnpaal) en baby Blue Too ( op de voorgrond)  © Gijs Hardeman 

Drijvende lodge

Naast de twee bijzonder relaxte plekken op land hebben ze ook nog een derde accommodatie: een kleine houseboat. Baby Blue Too is een oude reddingssloep, omgebouwd tot een vierpersoons drijvende accommodatie, inclusief keuken. Je vaart ermee naar de andere kant van de baai, daar waar de wind niet zo voelbaar is en geniet van een onvergetelijke nacht op het water.

Langebaan Zuid-Afrika
De binnenkant van de Baby Blue Too  © Gijs Hardeman 

Kitesurfparadijs

Wij zijn eind april, begin mei in Langebaan. In de ochtend is het windstil en gedurende de middag komt de wind langzaam vanuit zee opzetten. “Maar dat is nu, tijdens de andere seizoenen waait het hier veel en dat maakt Langebaan een bijzonder geschikte kite surf plek.” De zee hier is een soort lagoon, op één ingang na volledig omringd door land. Daarom weinig golven en (de Hollanders ontdekten dat al vroeg in de geschiedenis) een perfecte natuurlijk haven. “Schepen van de VOC werden hier gerepareerd voordat ze weer het ruime sop namen.”

Langebaan Zuid-Afrika
We stuitten op een grote school vissen tijdens een boottochtje op de lagoon  © Gijs Hardeman 

Zeehondenspoor

Kitesurfen is er nu dus niet bij, want geen wind. Maar met een kayak vaar ik met mijn zoontje Raf een stuk langs de kust. Tot we op een gegeven moment een plons zien in het water. Een zeehond zit achter een groep vissen aan en elke dertig seconden schiet zijn kop even boven water voor een hap adem. Wij peddelen achter hem aan naar huis, Raf probeert tevergeefs met zijn visnet ook een vis te vangen.

langebaan Zuid-Afrika
Tijdens de kayaktocht volgen we een zeehond die aan het vissen is.  © Gijs Hardeman 

Schaapeneiland

Op onze laatste dag neem Andrew me mee op zijn Zodiac. We varen een rondje om Schaapeneiland. Hier werden vroeger de schapen gestationeerd, zodat ze veilig waren voor roofdieren. Nu zijn er geen schapen meer, het eiland wordt bevolkt door vogels (de Langebaan Lagoon heeft er ongeveer 300) en konijnen. Maar die verstoppen zich, het is bijna winter en dus te koud (en kaal) voor deze grappige hoppers.

Langebaan Zuid-Afrika
Met de Zodiac naar Schaapeneiland  © Gijs Hardeman 

Chillen in het grote huis

Maar ondanks alle activiteiten die je hier kunt doen, genieten we het meest van … niksdoen. We zitten op het balkon met het strand voor deur. Chillen in het grote ruime huis. De actievolle weken in Kaapstad hebben hun tol geëist en hier mogen we nu uitrusten. Genieten van het azuurblauwe water, zachtroze luchten en feloranje zonsondergangen.

langebaan Zuid-Afrika
Lekker helemaal niks in Langebaan  © Gijs Hardeman 
langebaan Zuid-Afrika
De zonsondergang zorgt voor een schitterend kleurenpallet  © Gijs Hardeman 

Ook naar Zuid-Afrika en Langebaan?

Check onze website voor verhalen over Zuid-Afrika (dat zijn er veel). De officiële website van het Zuid-Afrikaanse toerismebureau vind je hier. De website van Langebaan is Langebaan-info.co.za en de Westcoast hier: www.capewestcoast.org

Indigo Blue, Baby Blue en Baby Blue Too

zijn te boeken via www.gravity.co.za. Doe ze de groeten als je er naartoe gaat 😉

Langebaan Zuid-Afrika
Panorama view vanaf Baby Blue  © Gijs Hardeman 

Gijs’ Blogsafari

Gijs maakt momenteel met Rian en hun twee jongens Raf en Finne een rondreis door Zuid-Afrika, Zimbabwe, Zambia, Mozambique en Swaziland. Tijdens deze reis houdt hij je via zijn blogsafari op de hoogte. De volgende stop is de Cederberg region met een bezoek aan Lamberts Bay.

Lamberts Bay
Next Stop: Lamberts Bay aan de #Weskus  © Gijs Hardeman 

 

Tags:

  • Gijs

    Co founder

    Een nieuwsgierige, creatieve, energieke avonturier. Altijd op zoek naar nieuwe plekken om te surfen, kajakken, skien, snowboarden en andere activiteiten te doen.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Eten bij The Horse Shoe Lusaka

In veel Afrikaanse landen overheersen de (voornamelijk Zuid-Afrikaanse) fastfoodketens. Ook in het Zambiaanse Lusaka ...

Zuidelijke Drakensbergen

We wilden een poppenhuisje, we kregen een poppenhuisje. Aan een meer, met een eigen ...

IJslandse Gletsjer & Vulkaantocht

IJsland is dé bestemming voor liefhebbers van grote en sterke machines. Bij Icelandic Mountainguides ...