Laat je leiden door de zonnewijzer

De wintersport omvat niet alleen skiën. Sterker nog: voor veel wintersporters beslaat het sportieve gedeelte van de vakantie slechts een klein gedeelte van de dag. Zij komen voor gezelligheid, de zon, eten en drinken op de terrassen. Maart roert zijn staart dus is de sneeuwkwaliteit niet altijd om over naar huis te schrijven. Gelukkig knalt de zon er meestal wel vol op. Zo ook in de bergen van Crans-Montana. En die voorjaarszon, die maakt dorstig!

Na een paar afdalingen in de zon valt vanuit de stoeltjeslift een klein authentiek berghutje op. Daar is vast een lekker wijntje te vinden. Eenmaal aangekomen, staan daar twee excentrieke personen het stenen keetje draaiende te houden. De ene zorgt voor de drank de andere voor de snacks, maar met het woord snack doe ik de waanzinnig lekkere raclette toch echt veel te kort. Oké de raclette en de Fendant (de lokale wijn van de Valais) worden niet geserveerd op het mooiste servies, maar de smaak overtreft de aankleding, mon dieux, wat lekker! We blijven er door de culinaire weelde veel te lang hangen.

Op het terras maken we onszelf wel de belofte de volgende dag als eerste op de piste te zijn (om de terrastijd van vandaag enigszins te compenseren). Dus we staan in alle vroegte op in de hoop op perfect geprepareerde pistes. Geprepareerd waren ze zeker, maar de kou had zijn werk ook goed gedaan. Gevolg: een kei- en keiharde ijsvlakte. Gelukkig was onze grote vriend de zon ook al vroeg op en adviseerde een ‘chocolat chaud’. Terwijl wij nog met volle teugen genoten van de Caotina deed onze vriend zijn werk en gaf de pistes een soft touch met zijn warmtestralen.

In tegenstelling tot de ochtend veranderden de pistes na een aantal ski-uren van ijzige pistes in ‘slush’!, De zon had overuren gedraaid en werden wij vriendelijk verzocht om ons maar weer op een volgende lekkernij van de Valais te storten. Dit keer een Croûte au Fromage Trois Etages. Ik kan je zeggen; très très bon! Een oerzwitsers schaaltje gevuld met in wijn gedrenkt brood en daar bovenop ei, ham en kaas, heel veel kaas. Dit alles afgetopt met augurkjes en uitjes. Uiteraard is de succeswijn van de dag ervoor ook een must bij dit gerecht. De Fendant gleed er lekker in. En zo kwamen we dus wederom onze belofte niet na. Stonden we dus weer te weinig op de ski’s, maar ja, wie geeft daar om. Misschien horen wij ook wel bij de groep die zich meer laat leiden door de zon, dan door het pisteplan.

Cabane des TaulesRacletteRacletteChocolat chaudCabane des Violettes

Tags:

  • Olivier

    Co founder

    Allround vakantieganger, want geniet evenveel van een ontspannen strand vakantie en een intensieve wintersport. Warm en koud, actie en ontspanning, alles is goed als er maar tijd gemaakt wordt voor het allerbelangrijkste van de dag: uitgebreid eten en drinken.

You May Also Like

Na sneeuw komt zonneschijn!

Al een paar weken, wat zeg ik, maanden, klaagt men over dat de Alpen ...

Peak Walk bij Glacier 3000

Honderdzeven meter lang is-ie. En op drieduizend meter hoogte. De enige hangbrug ter wereld ...