Chill Kerala in druk India

Het lijkt tegenstrijdig: relaxt en India in één zin. Is dit niet het land van heel veel mensen in hele grote steden, hysterische Bollywood blockbusters, een aaneenschakeling van getoeter en meer kleuren en geuren dan je zintuigen aankunnen? Ja, dat krijg je er in Kerala ook allemaal bij. Maar ‘God’s own country’, zoals de zuidelijke provincie van India ook wel bescheiden wordt genoemd, heeft zo zijn get-aways. En die zijn chiller dan je zou verwachten.

Kerala 1Kerala 2Kerala 3
In Fort Cochin kan het tempo meteen omlaag. Bijna alles is er stapvoets of per fiets te behappen. Langs de boulevard worden Chinese vissersnetten gehesen door tanige mannen in lendendoek. De vismethode werd in de 14e eeuw geïntroduceerd door Chinese handelaren en is nog altijd in gebruik. Dolfijnen deinen rond de netten op en neer, azend op wat er aan de vangst ontsnapt. Ter plekke wordt een visje uitgezocht en onderhandeld over de prijs. Die breng je vervolgens naar een van de restaurants – niet meer dan een houten hut – waar de vis naar wens wordt klaargemaakt. Doe maar Kerala-stijl, lekker spicy. Tijdens een fietstocht door de straten van Fort Cochin rolt het verleden zich voor me uit: eerst waren er de Portugezen, aan wiens fort de naam te danken is. Hierna werd het stuivertje wisselen met de Hollanders, – die het fort weer vernietigden – gevolgd door de Britten. Die koloniale handtekeningen geven het een kalme, statige sfeer. In de heetste uren pauzeer ik in de schaduwrijke tuin van een galerie annex café. Veel backpackers, dus gemakkelijk contact. Ik sluit me aan bij een Zweedse die een yoga-cursus volgt. Op het balkon van een villa aan zee werk ik me in het zweet bij ondergaande zon. Een Indiër – wit gewaad, baard en pretoogjes, zo een die je je voorstelt bij het woord guru – praat ons anderhalf uur lang in best ingewikkelde standjes, maar zelden voelde ik me meer uitgerust.

Georganiseerde chaos

Verre van relaxt is het op station Cochin. Een menigte, opeengepakt als bijen, zwermt voor het loket. Er zit niets anders op: voor een treinkaartje moet je de zwerm binnendringen. Een vreemde kin rust op mijn schouder en handen duwen dwingend in de rug. Bij het loket wordt de bestemming geschreeuwd ‘Varkala! Varkala!’. De trein vertrekt anderhalf uur later dan gepland en niemand maakt zich er druk over. Chai wallah’s lopen langs met mierzoete kardemonthee voor 5 cent. Ik koop er een rijstmaaltijd in krantenpapier bij en ontsnap geen moment aan de nieuwsgierige blikken en vragen van mijn medepassagiers. Een zakenman uit Mumbai is al de hele nacht onderweg in diezelfde trein. “Zoveel mensen in India maken gebruik van de trein. Het lijkt chaotisch, maar het treinensysteem is strak georganiseerd.” Nu de wc nog wat strakker organiseren en ik ben fan van de Indiase spoorwegen.

Spiritual surfing

In Varkala volgen de dagen zich op in het stramien van Soul&Surf, een surf-resort van Brits echtpaar Ed en Sophie. Bij het krieken van de dag neemt Ed zijn gasten mee op surftrip. Het levert grappige taferelen op. Via het Tempelstrand lopen we met onze planken naar zee, tussen families die rituelen uitvoeren om overleden familieleden te eren. Het voelt wat ongemakkelijk, maar wanneer mijn eerste rit met gejuich van de mensen op het strand wordt beantwoord zie ik in dat voor alles een moment is. Terwijl ik terugpeddel wijden zij zich al weer geconcentreerd aan spirituele offerandes.

Eten & Drinken in Kerala

Indiaas eten is gevarieerd, al zullen na een week de curry’s je misschien wat teveel worden. Het is een aardig vette hap. Mijn tips:

  1. Ga voor de nodige variatie in speciale vegetarische restaurants eten, daar staat over het algemeen meer op het menu en kun je uit verschillende kleine gerechten kiezen.
  2. Aan de kust staat uiteraard veel vis op het menu, bekijk de vis zelf eerst even goed voordat je zomaar wat van het menu kiest, zodat je zeker weet dat het een verse vis is. En om de zoveelste curry te vermijden neem je natuurlijk een visje van de bbq.
  3. Om je smaakpapillen weer op orde te krijgen na de vettige sauzen, neem een Lassi bij je eten. Super lekker en verfrissend yoghurt drankje in verschillende smaken.[/accordion-group]

Slapen

Cochin, Walton’s Homestay, vanaf € 17,50 pp/pn, met goede boekenwinkel en tuin, www.waltonshomestay.com. Spencer Home, vanaf € 20 pp/pn, rustig guesthouse met tuin in koloniaal gebouw, www.spencerhome-fortkochi.blogspot.com

Varkala, Gumnut Beach House, mooie homestay op de rustige zuidklif, € 15 pp/pn, www.gumnutbeachhouse.com. Soul and Surf House, door Brits stel gerund, € 40 pp/pn inclusief uitgebreid ontbijt en surftours. www.soulandsurf.com.

Andere homestays en kleine hotels te vinden op www.myindianstay.com.

Bron Kerala:

Alexandra reisde meerdere keren naar Zuid India, wat resulteerde in publicaties voor onder andere het Algemeen Dagblad, 6 Surf Magazine en het Parool. De beste reistijd naar de provincie Kerala is tussen november en maart. 

 

 

 

Tags:

  • Met haar favoriete bagage (surfboard, laptop en camera) is Alexandra vooral langs de kust te vinden in haar camper. Ze gaat liever op één plek de diepte in dan heel veel spots af te vinken. Soms waagt ze een uitstapje het binnenland in en kan een stad haar boeien. Maar meer nog dan plekken en feiten zijn het de mensen die ze ontmoet die de inspiratie voor een verhaal vormen.

You May Also Like

Reizen in Tunesië: de stilte van de Sahara

Tunesië probeert zich toeristisch weer op de kaart te zetten met zon, zee en ...

Aurora Arktika

In de verte dobbert de Aurora Arktika in het IJslandse fjord. De zee kleurt ...

Golfen aan zee in Centro de Portugal

Golfen doe ik al sinds mijn tiende. Ik begon op een 9 holes baan, ...