Just another day in de Townships van Lusaka

In Zambia is het leven van de meeste mensen zwaar. Armoede, ziektes, gebrek aan schoon water en elektriciteit. Toch zijn de meeste mensen aardig, gelukkig en trots. De armere wijken in Lusaka, de Townships, hier Compounds genoemd kom je niet één, twee, drie in, maar zijn eigenlijk best veilig en toegankelijk.

Lusaka Towship1Lusaka Towship4Lusaka Towship7Lusaka Towship8Lusaka Towship11Lusaka Towship13Lusaka Towship15Lusaka Towship18Lusaka Towship16Lusaka Towship19

Ik kom er nu een paar jaar en ga altijd op bezoek bij oude vrienden in de compounds Chaisa en Mandevu. Het is een genot om hier rond te lopen, want enorm verschillend met het toeristische Afrika. Mooie kleuren, een brede glimlach op de meeste gezichten en heel veel activiteit op straat. Je kunt hier zien hoe bankstellen worden gemaakt, grind met de hand fijn wordt geslagen en hoe mensen kleine kerkgemeenschappen in hun achtertuin houden. En je ziet veel armoede, vervuiling en je ruikt de stank. Dat is de realistische downside van hier zijn. Ik probeer me aan te passen aan de omgeving, zonder een toerist te worden die alleen maar met camera zwaait. Ik doe er graag wat inkopen zoals noten, pindakaas (die lokaal wordt gemaakt), fruit, een Chitenge (Afrikaanse doek voor vrouwen) en ik neem elke keer een Mbaula mee, een vuurpotje gemaakt van een velg, ideaal om kolen in te branden en warm bij te blijven in de avond. Ik maak graag een praatje met de locals en soms probeer ik dat juist te ontwijken. Er is namelijk helaas ook heel veel alcoholmisbruik in deze wijken en de echte dronkaards willen altijd met je praten. Met een lach en een zwaai ben ik snel weg. Ook houden mijn Zambiaanse vrienden altijd wel een oogje in het zeil. Of je nou wilt of niet, je valt op en daar moet je rekening mee houden. Maar dat je opvalt werkt soms ook in je voordeel. Mensen willen met je op de foto en als je daarna het schermpje laat zien krijg je de grootste glimlach denkbaar. En wat ik het allerleukste vind, is een kapper binnenlopen. Mijn tondeusehoofd is hier ook uitermate geschikt voor een korte behandeling. In de kleine hutjes is altijd hilariteit als die Muzungu (blanke) ineens in hun winkeltje staat. “Wat doe jij hier?” De kapper is altijd compleet verrast. “Nou gewoon, ik moest naar de kapper en hoorde dat jij de beste van Lusaka bent.”

Bron:

Gijs woonde in Lusaka en richtte een eigen stichting op die hockeyprojecten ondersteunt. Sindsdien komt hij elk jaar wel en paar keer terug.

Tags:

  • Gijs

    Co founder

    Een nieuwsgierige, creatieve, energieke avonturier. Altijd op zoek naar nieuwe plekken om te surfen, kajakken, skien, snowboarden en andere activiteiten te doen.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Brandnertal – De zon doet z’n werk tijdens carnaval

Terwijl in Nederland het carnavalsgeweld is losgebarsten is de sfeer in het gezellige Brandnertal ...

Wadlopen op Texel

Bijna elke dag van het hoogseizoen kun je op Texel wadlopen. De excursie vertrekt ...