Java

Tempels, paleizen en sloppenwijken

De twee bekendste eilanden van Indonesië, Java en Bali, liggen pal naast elkaar. Toch zijn de verschillen enorm. NextDestination toog naar Centraal en Oost-Java, om de highlights te bezoeken van het overwegend islamitische eiland. Waar meer op cultuur wordt ingezet dan op all-inclusive strandvakanties.

Java1Java2Java9Java3Java11Java4Java5
Een voortuin met metershoge palmbomen en een rood-witte slagboom. Meer is er niet dat de drukke Malioborostraat, Jogjakarta’s levensader vol scheurende brommertjes, van het klassieke Inna Garuda Hotel scheidt. Zodra de zon ondergaat, en dat gaat razendsnel zo dicht bij de evenaar, verschijnen de rijdende keukens, waar onder fel licht voor een habbekrats een maal wordt bereid. Langs de straat vind je overal ‘pop-up restaurants’. Gasten doen hun slippers uit en eten van lage tafeltjes op plastic matten. Op Java is het nooit ver zoeken naar een plek om te eten. Volgens Frans Kouwenhoven, die er al jaren woont, is het zelfs prioriteit nummer één in het leven van de gemiddelde Javaan. Rond het Alun Alun Selatan-plein, een groot grasveld met hoge vijgenbomen achter het paleis van de sultan, rijden groepjes vriendinnen in trapauto’s met overal flikkerende lampen. Zodra een camera in de buurt komt, steken de gesluierde meisjes hun vingers in V-vorm op. Of anders pakken ze hun eigen selfiestick uit hun tas, want die is mateloos populair in Indonesië.

Java21Java22Java23Java6Java7Java8

Céline Dion

Achter in een batikwarenhuis aan de Malioborostraat is het even zoeken naar de lift. Op de derde verdieping begint om zeven uur ’s avonds de travestieshow Raminten Cabaret. Het zaaltje, onder een lekkend golfplaten dak, is vol en als de eerste zangeressen op het podium verschijnen, wordt er hard gejuicht. Er volgen acts met “politiemannen” die de dames willen arresteren en Céline Dion zingt in een wapperende japon voor een windmachine. Na afloop poseren de artiesten stralend met hun enthousiaste fans.

Prawirotaman is de hippe buurt van Jogjakarta. Aan de gelijknamige straat zitten restaurants als ViaVia waar je op het straatterras geniet van lekkere gebakken aubergine met sambal en een koud Bintang biertje. In Poka Ribs serveren ze de beste spareribs (ook van varken) en in het pas geopende Move On tappen ze het bier omhoog in plaats van omlaag, een Koreaanse uitvinding. Een erg leuke plek om te slapen is Adhistana waar ze zowel privé kamers als slaapzalen aanbieden in een fraai ingericht hotel. Voor de gasten hebben ze ook fietsen.

De volgende dag bezoeken we Kraton Ngayogyakarta, het ommuurde stadspaleis waar de huidige sultan, de 70-jarige Hamengkubuwono X, woont. De sultan heeft vijf dochters en geen zonen en vorig jaar heeft hij, tot ontzetting van de mannelijke leden van de familie, toch zijn oudste dochter als opvolger aangewezen. Het nabijgelegen waterpaleis uit de achttiende eeuw, het Tamansari met drie verschillende baden, is mooi van verval.

Java10Java24Java25Java36Java26Java12

Boeddha’s en stoepa’s

Op een half uurtje rijden van de stad ligt het hindoeïstische tempelcomplex Prabanam. In 850 n.Chr. gebouwd en gewijd aan Shiva is het pas vanaf 1893 uitgegraven. Het beste bezoek je het complex aan het einde van de middag om zo na je bezoek de zonsondergang mee te pikken. Zorg ook voor een goede gids, levend of van papier, om meer te weten te komen over de tempels en de reliëfs die het epos Ramayana verbeelden.

Om Java’s andere reden-voor-een-bezoek te bereiken, het boeddhistische heiligdom Borobudur, verlaten we om half vier ’s nachts het hotel. De jetlag is nog niet verwerkt (er is een tijdverschil van zes uur) waardoor het nauwelijks moeite kost om midden in de nacht op te staan. Onderweg passeren we een markt die om vier uur ’s ochtends al druk is; Javanen zijn bereid vroeg op te staan voor verse waar voor hun ontbijt. Vanaf een parkeerplaats lopen we met een zaklantaarn en een gids, die sprekend op Barack Obama lijkt, naar het tempelcomplex van negen verdiepingen. De eerste zes etages zijn vierkant, de laatste drie zijn rond en verbeelden het nirwana. Aangekomen op het bovenste plateau, tussen talloze Boeddhabeelden en stoepa’s, waarvan in eerste instantie alleen de contouren zichtbaar zijn, is het wachten tot de zon de hemel zachtroze kleurt en beetje bij beetje de tempel en de omliggende jungle zichtbaar worden. Ondanks de grote aantallen toeristen – het record staat op 2,5 miljoen in een jaar – is vooral de gaafheid van de tempel, die in de achtste eeuw gebouwd werd maar pas in 1814 werd herontdekt door Sir Thomas Stamford Raffles, indrukwekkend.

Ook op de Borobudur geldt als tip dat een goede gids enorm veel toevoegt, ‘Obama’ legt meer uit en wijst op details die je gemakkelijk over het hoofd zou zien.

Java26Java12Java13Java14Java15Java27

Zonen en dochters

Het Soerakarta Paleis in Solo (de stad heette vroeger Soerakarta) biedt sinds 1745 onderdak aan de familie van de sultan. De voorlaatste sultan, de zeer kleurrijke Pakoeboewono XII, had zeven echtgenotes bij wie hij 15 zonen en 21 dochters verwekte. Omdat hij niet had aangegeven wie hem moest opvolgen, menen sinds zijn overlijden in 2004 twee zonen dat zij de enige echte Pakoeboewono XIII zijn. Het paleis is een bezoek waard omdat het een goed idee geeft hoe de sultan woont maar ook om later meer te lezen over de familie die vaker met elkaar in onmin verkeerde.

Door het hoge geboortecijfer zal Indonesië in 2060 een bevolking hebben van 500 miljoen inwoners. Op Java, maar drie keer groter dan Nederland, staat de teller momenteel op 145 miljoen. Geen wonder dan ook dat het verkeer vaak muurvast staat. De beste oplossing is om een trein te nemen. Redelijk snel, koel op het koude af door de airco en met vriendelijk personeel dat maaltijden serveert. In minder dan zes uur staan we in Malang, de koloniale stad die door haar hoge ligging en koele klimaat geliefd was bij de Nederlanders en waar fraaie stadsvilla’s aan met palmen omzoomde brede lanen, herinneren aan vervlogen tijden.

In Rumah Opa (‘het huis van opa’), een cocktailbar met restaurant in een koloniale villa met binnenplaats, klaagt manager Erni Dwi Puji Setyowah dat het door de islamisering steeds moeilijker wordt om alcohol te serveren. Iets verder lijken lokale jongeren in Mall Olympic Garden, een van de grootste en drukst bezochte malls van Malang, inderdaad meer om shoppen te geven.

Java16Java29Java17Java19Java20Java30

Op de rand van een vulkaan

Voor veel bezoekers vormt Malang de uitvalsbasis voor een bezoek aan de Bromo-vulkaan. Een bus brengt ons ’s nachts naar het politiestation van Sukapura, een donker dorp met slechts een handvol straten. Het voelt als een dropping, als we overstappen in jeeps en we met hoge snelheid over halfverharde wegen het laatste stuk naar de top van Mount Penanjakan rijden op 2770 meter. Straatverkopers staan klaar om je aan wanten of sjaals te helpen want het is fris zo vlak voor zonsopgang. Met een kop thee besluiten we niet naar het bekende uitzichtpunt te gaan, waar een halvecirkeltribune plaats biedt aan een leger toeristen dat met selfiesticks en camera’s elkaar probeert te verdringen voor de beste plek. Tweehonderd meter naar links hebben we een stuk grond voor ons zelf en wanneer de hemel de eerste sporen van lichtblauw vertoont, is de opwinding voelbaar. Als vervolgens de Bromo en de andere vulkanen iets na vijven zichtbaar worden tussen wolkenflarden, en een hoog gelegen plateau met groene velden lijkt te zweven, zie ik een van de mooiste landschappen die ik ooit heb gezien.

Met de auto dalen we daarna af naar een vlakte vol zwart lavazand. In een landschap vol jeeps en paarden zorgt de ochtendmist voor een mysterieuze sfeer. Met een mondkapje op tegen de zwaveldampen beklimmen we Mount Bromo tot we uitkomen bij de rand van de vulkaan. De kratermond borrelt en zwavelwolken die je adem doen stokken, stijgen op. Het voelt surrealistisch om zo dicht bij het natuurgeweld van een werkende vulkaan te staan.      

Java32Java37Java31Java18Java33Java34Java35

Bonte sloppenwijk

Terug in Malang bezoeken we Kampung Warna Warni, een sloppenwijk aan een rivier met huizen in alle kleuren van de regenboog. Dorpshoofd Soni Parin (69) vertelt hoe een half jaar geleden een viertal studenten het idee kreeg dat als alle huizen, inclusief daken en de tussenliggende steegjes, met behulp van een verfsponsor een fris kleurtje zouden krijgen, de buurtbewoners vanzelf zouden opruimen. Dat bleek te kloppen. Winkeltjes en restaurants openden, er is een schoon openbaar toilet en in weekenden ontvangt Warna Warni nu al zo’n duizend bezoekers per dag die 2000 roepie (veertien cent) entree betalen. Het initiatief blijkt zo succesvol, dat Kampung Tridi, aan de andere kant van de rivier, het voorbeeld volgde. Hopelijk zal dit in Malang niet tot West Side Story taferelen leiden.

 

Meer informatie

Vind je op de volgende websites: indonesia.travel, visitingjava.com, visitingjogja.com

Bron:

Joost reisde op uitnodiging van het Ministerie van Toerisme van Indonesië over Oost-Java.

Tags:

  • Van jongs af met zijn neus in een atlas en gestimuleerd door kaarten sturende KLM-ers in zijn familie, zette Joost een carrière als purchasing manager bij een Japanse touroperator om in een schrijvend en fotograferend bestaan als reisjournalist. Met een rugzak naar gorilla's in Rwanda, liftend door Nicaragua of cruisend om Kaap Hoorn. Polyglot Joost bezocht al meer dan 100 landen maar kruipt als een Rupsje Nooitgenoeg over de wereldkaart.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Newcastle upon Tyne naar Thurso

Naar het noorden van Schotland. Zo ver mogelijk. Langs hoge bergen, besneeuwde toppen, liefelijke ...

Madeira

Madeira is bekend als overwinterplaats voor pensionado’s. Wat minder mensen weten, is dat het ...

Thailand: Phang Nga en Krabi

“Kun je over een week naar Thailand vertrekken?”, luidde de vraag. Dat ik Thailand ...