Haal alle camera’s, sponsoren, budgetten weg en Xavier de le Rue zal eindelijk op zijn home berg in de Franse Pyreneeën gaan boarden. Eén van ’s werelds beste snowboarders verlangt naar een rustig seizoen. “Gek genoeg is dat heel lang geleden”. Tot die tijd reist Xavier de le Rue de hele wereld over voor snowboard films en komt hij op de mooiste plekken. Antarctica is zijn ‘most magical place’, Alaska heeft ‘the most special snow’ en Marokko bracht ‘The most incredible encounter with people.’ Maar boven alles wil Xavier mensen inspireren hun ‘most crazy dreams’ na te leven. Tijdens het in Amsterdam georganiseerde Freeride Film Festival interviewde NextDestination hem over zijn crazy dreams (en een beetje over de film natuurlijk).

 

Extreme Sports waren vroeger een ver-van-ieders-bed-show. Tegenwoordig ligt het binnen de mogelijkheden van velen. Skiën of boarden in Alaska of op Antarctica, het kan. Heli drops maken in Canada of IJsland? Ook toegankelijk voor de amateur, zij het met de nodige kennis en enige ervaring in het ruige terrein. Touroperators zorgen voor de trip, gidsen voor de veiligheid, action cams voor de footage. De meeste ‘extreme vakantiegangers’ raken geïnspireerd door filmpjes op het internet. Want in het land der amateurs, blijven er echte pro’s die het verschil maken, de trends zetten en als pionier voor de eerste keer iets doen dat nog nooit is gedaan. Xavier de le Rue is zo’n pro, trendsetter en pionier. Deze drie titels maakt hij met zijn film Degrees North, waarbij hij gebruik maakte van een Paramotor (soort gemotoriseerde parachute), meer dan waar.

“I hope to inpire  people to follow the most crazy dreams”

Xavier interviewde ik al eens in 2009 tijdens de Big Mountain Pro, een freeride contest die door de Europese Alpen toerde, die hij uiteindelijk won. Ook toen was het een relaxte baas. Geen arrogantie, geen woorden, wel daden. En een zeer heftige geschiedenis in een gigantische lawine. We herinneren ons allebei day 5, die ene dag nog goed, op een afgelegen Oostenrijkse berg, waar een tractor als lift diende en de sneeuw oneindig naar beneden bleef dwarrelen. Die dag alleen maar hele dikke poedervelden en iedereen ging los tussen de bomen. Wat ik me goed kon herinneren van die Big Mountain Pro is dat hij één van de meest toegankelijke Riders was, en dat is sindsdien niet veranderd. De antwoorden die hij, nu zes jaar later, geeft zijn ook niet direct standaard of een herhaling van zetten. Of hij zijn ziel blootlegt in een interview in Amsterdam? Vast niet. Wel weet hij mij in ieder geval te overtuigen dat zijn films niet te veel gescript zijn, niet bedacht door een marketeer, maar ontstaan uit de passie van een creatieve boarder met hang naar echtheid en een ongelooflijke reisdrang.

 

Trial & error uitvinder aan het werk

Zelf geeft hij toe niet naar snowboard films te kijken. “Dat boeit me niet zo… Ik doe het liever zelf. En op mijn eigen manier. Belangrijker daarbij vind ik de evolutie van de verhalen. Ik herhaal het liefst niets.” Hij gaat te werk als een uitvinder, trial & error. Lukt het? Mooi, verder ontwikkelen. Lukt het niet, dan gaat het terug op de stapel ideeën voor later. Voor de film Degrees North ging Xavier de le Rue aan de slag met een aantal ideeën die hij als snowboarder heeft verzameld. Belangrijkste bij deze film is de inzet van de Paramotor waarmee lijnen worden gecheckt en waarmee ze uiteindelijk ook worden gedropt bovenop de berg. De extreme weersomstandigheden die te zien zijn in de film zijn echt, de crew heeft het zwaar, de omstandigheden zijn nou eenmaal niet altijd en overal zo perfect als vaak voorkomt in dit soort films. De kwaliteit van de beelden is er niet slechter om, daar is natuurlijk wel voor gezorgd.

 

Magical Antarctica

Xavier, die ook nog ‘acteerde’ als stunt double voor Body en Utah in Point Break, hunkert nu naar een rustig jaar. “Ik heb nu drie van deze films op rij gedaan. Ik board minder dan iemand die in een skigebied werkt. De reizen die ik doe vergen heel veel planning en reistijd. En soms zitten we ergens voor niks zoals voor deze film. We kwamen aan in Alaska in de slechtste winter sinds het wordt bijgehouden. En filmen betekent veel wachten, wachten op goed licht, op de crew en op goede sneeuwcondities.” En filmen op extreme plekken betekent materiaalpech zoals in de film ook te zien is. Maar het is het wachten wel waard. Naar Alaska kom ik elke keer weer terug, ook al wil ik dat niet per se. Ik ben eigenlijk op zoek naar een plek zoals Alaska, met dezelfde sneeuw. De kwaliteit van de sneeuw is untouchable.” Naast Alaska herhaalt hij meerdere keren dat Antarctica magical is. Het licht is geweldig, de oceans of ice fantastisch en het ziet er uit als Chamonix keer tien.” Daar boardde hij afdalingen met een dalingspercentage van 70% “waarbij je op de zee af gaat en de ijsschotsen ziet drijven. En soms maak je iets fantastisch mee, geheel onverwachts. In Marokko waar de omstandigheden zo slecht zijn dat er niet eens geboard kon worden. In de bergen kwam een Berbervrouwtje uit het niets opduiken, nodigde ons uit in haar stenen hut. Zij had bijna niets, maar deelde toch wat eten en drinken. We konden elkaar niet verstaan, maar dat was een geweldige ontmoeting.”

 

& Terrible Jackson Hole

Dat het ook goed fout kan gaan bewees een andere shoot. “Met Jeremy Jones maakte we een film in het Amerikaanse Jackson Hole. Op de eerste dag brak iemand zijn nek en op de derde dag kwam een ander in een grote lawine terecht. Dat was verschrikkelijk. We zijn er toen mee gestopt. Let’s go home.” En home is waar De le Rue nu ook naar verlangt. Gek genoeg is zijn crazy dream nu snowboarden in de bergen waar hij opgroeide. “Ik waardeer de normale dagen. Met mijn vrienden in een resort. Boven mijn dorp liggen werkelijk fantastische lijnen in de bergen. Die heb ik nog nooit gereden. Dat hoop ik deze winter te doen. Of met mijn vrouw en een camper door de Europese Alpen. Ride where ever. Back to the roots.” En ga je dan helemaal niks meer filmen? “Ja natuurlijk wel, maar zonder crew, zonder al dat gedoe. Met een drone die je volgt. Niks gescript. Zelf filmen en een real life movie maken.” Riding Home lijkt me dan een passende titel.

Check de trailer van Degrees North.

Xavier de le Rue kun je volgen via Facebook, Twitter en zijn homepage.

Tags:

  • NextDestination.nl is er voor de sportieve reiziger, de avontuurlijke cityhopper en de nieuwsgierige vakantieganger. Wij gaan voor jou op zoek naar te gekke plekken, ontmoeten de leukste locals vol prachtige verhalen en geven je verrassende tips. Soms luxe, soms budget, maar altijd op onze eigen manier. Om je te helpen bij die ene vraag: What’s your NextDestination?

You May Also Like

Brandnertal – De zon doet z’n werk tijdens carnaval

Terwijl in Nederland het carnavalsgeweld is losgebarsten is de sfeer in het gezellige Brandnertal ...

Carnaval van Santa Cruz de Tenerife

Zelf claimen de Tinerfeños dat alleen zusterstad Rio de Janeiro een nóg groter carnaval ...

Paklijst blokhut

Altijd hetzelfde gezeur. Je komt aan op je vakantieblokhut of huisje met fantastische uitzicht, ...