Historisch Culemborg aan de rivier de Lek

Verrassend mooi stadje in de Betuwe

De Betuwe zit vol historie. Neem nou Culemborg, een eeuwenoud stadje aan de rivier de Lek met een prachtig gotisch stadhuis en oude stadswallen. 

”Je staat nou wel die leeuw te fotograferen, maar dit is veel belangrijker.’’ Terwijl ik een van de leeuwen op het bordes van het stadhuis van Culemborg sta te fotograferen, doet een ietwat dwingende mannenstem me van mijn telefoon opkijken. Een oudere man, met een klein wit hondje aan een riem, wijst op een klein uitsteeksel aan de sokkel van de leeuw. Het stalen dingetje in kwestie ziet er misschien onbeduidend uit, maar is dat allerminst volgens de man: “Door een lat vanaf dit punt horizontaal te leggen werd in de Napoleontische tijd de schofthoogte van de paarden bepaald. Het was een manier om de dieren te keuren.”

Gotische stadhuis van Culemborg

Ondertussen is de man driftige horizontale bewegingen met een van zijn armen gaan maken. Gelukkig niet de arm waar het hondje aan vastzit. Mijn ‘Goh, wat interessant’ had ik net zo goed achterwege kunnen laten, want veel aansporingen heeft hij niet nodig. We zijn al bij het gebouw zelf aangeland; het stadhuis: “Een gotisch gebouw dat ontworpen is door de Belg Keldermans en dat in 1539 klaar was. Deze Keldermans was een beroemde architect en heeft ook in Hoogstraten gebouwd.” Daarna moeten we even precies voor het gebouw komen staan. Daar is namelijk te zien dat er een foutje is gemaakt met de jaartallen boven de deur. En inderdaad, in plaats van een 5 lijkt er wel een 7 geschreven te zijn in het eeuwcijfer. Maar dat is niet wat onze ad hoc gids bedoelde. “Ik ben het vergeten. Maar er is wel iets met dat jaartal, dat weet ik zeker.’’ 

gotische stadhuis Culemborg
Het gotische stadhuis van Culemborg uit 1539 dat door architect Keldermans is gebouwd.

Binnenpoort en de stadsmuren

Nog geen vijf minuten in Culemborg, en dan zomaar getrakteerd worden op een onbezoldigde stadsgids. Onze man blijkt oorspronkelijk niet van Culemborg te zijn, maar er al wel zestig jaar te wonen. En hij blijkt bijzonder trots op het verrassend fraaie stadje aan de rivier de Lek: “Daar aan de overkant zie je de Binnenpoort, het is de enige van de zeven stadspoorten die is overgebleven. Vroeger was de hele stad ommuurd en er staan nog altijd flinke delen oevereind.” “En weet u waarom die kerk daar geen spits heeft”, vraag ik om hem aan de gang te houden. “Ja dat is de Sint-Janskerk, die is lang geleden door de bliksem getroffen. Daarbij is een van de klokken door de hitte gesmolten. De spits is nooit meer opgebouwd.” Het witte hondje wacht ondertussen geduldig tot zijn baasje is uitgepraat. Hij lijkt het wel gewend te zijn dat zijn baasje op straat staat te praten. Behalve dat het niet de Sint-Janskerk maar de Grote of Sint-Barbarakerk is die zijn spits is kwijtgeraakt, blijken alle feiten te kloppen.

Culemborg Binnenpoort
De Binnenpoort, het is de enige van de zeven stadspoorten in Culemborg die is overgebleven

Lex en zijn vriendin Annelies logeerden een lang weekend in een honderd jaar oude appelboomgaard in de Betuwe, vlak bij Culemborg.

 

Tags:

  • Is fulltime reisjournalist-fotograaf voor outdoorbladen en reisorganisaties, begeleidt fotoreizen en geeft lezingen. Van huis uit bioloog. Woonde twee jaar in de outback van Namibië waar hij een safari camp opbouwde aan de Fish River Canyon.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Van boven is alles nog mooier, Biarritz in elk geval wel!

In vakantieoorden check ik altijd direct wat het hoogste punt is. Ik heb overzicht ...

Winter Activities: Langlaufen

NextDestination skiet of snowboardt natuurlijk erg graag. Maar naast de traditionele wintersporten is er ...

De 9 skigebieden van Innsbruck

De stad Innsbruck maakt zich niet alleen op voor een gooi naar haar vierde ...