Blogsafari 3: Wandelend vanaf de Tafelberg naar Kaap de Goede Hoop

Hiken op de Tafelberg

Op de vakantiebeurs in Utrecht, begin januari, raakte ik aan de praat met Justin Hawthorne van Table Mountain Treks & Tours. Hun uithangbord van een wandelroute vanaf Lions Head helemaal naar het zuiden van de Cape Peninsula in zeven dagen leek mij erg aanlokkelijk. We maakten een plan, mailden wat af en vorige week was het dan eindelijk zo ver.

Wandelen Tafelberg
Met de Kabelbaan omhoog ©Gijs Hardeman

Justin heeft voor ons een tailor made programma gemaakt. We hadden namelijk nogal wat wensen. We wilden graag boven op de Tafelberg starten (en de beklimming niet in de wandeltocht op te nemen). We wilden stukken lopen van de Hoerikwaggo Trail (die bekende tocht van de Tafelberg naar Kaap de Goede Hoop). En het mag niet te zwaar zijn, want we dragen ook nog twee kinderen mee, waarvan de oudste vier jaar is en wel zelf stukken zal lopen, maar zeker de helft gedragen moet worden. Hij weegt 16 kilo en samen met onze rugtas en mijn camera kom ik dan al gauw op 22 kilo. Geen pretpakket voor een lange hike. Justin komt met het volgende programma: we lopen acht kilometer van de Tafelberg naar de Orangekloof Camp Site. Dan doen we de volgende dag vanaf daar een relaxt rondje door het bos. Weer een dag later wandelen we met zijn vader over Silvermine en op de laatste dag maken we een mooie tocht vlakbij Kaap de Goede Hoop.

Wandelen Tafelberg
Het eerste gedeelte van de hike is vlak ©Gijs Hardeman

Met de kabelbaan omhoog

Vanaf de top van de Tafelberg, met uitzicht over Kaapstad start onze eerste hike. We zijn omhoog gegaan met de Table Mountain Cable Way (koop tickets vooraf online). Dit scheelt ons ongeveer anderhalf a twee uur lopen op een route die anders tien uur zou zijn. Én het biedt een mooi uitzicht vanuit de ronddraaiende kabelbaan op Kaapstad. Bovenop het plateau is het druk, maar hoe verder weg we lopen vanaf het kabelbaan station, hoe stiller het wordt. En als we afslaan naar het zuiden en beginnen met afdalen, zien we heel af en toe nog iemand voorbijlopen. We lopen langs indrukwekkende King Protea’s (de nationale bloem van Zuid-Afrika, zo groot als je hand), een rots die lijkt op een basejumper en een aantal grote man made dams; grote waterreservoirs die heel Kaapstad in het verleden van drinkwater voorzagen.

Wandelen Tafelberg
Onderweg komen we veel King Protea’s tegen ©Gijs Hardeman
Wandelen Tafelberg
Een rots die er uitziet als een BASE Jumper ©Gijs Hardeman

Op weg naar Orange Kloof camp

Tegenwoordig voorziet de dam nog maar in 1% van het totaal, maar meer dan honderd jaar geleden was dit voor de mensen in Kaapstad van levensbelang. Er werd een ingenieus systeem aangelegd, waarbij een pijp dwars door de berg gaat om het water in de stad te krijgen (de berg loopt namelijk in de verkeerde richting af). Onze route naar de Orange Kloof Campsite is zwaar en lang, maar ook de pittigste van de komende dagen. Justin vertelt non-stop over planten en dieren van Table Mountain National park. Eenmaal op de camping zin we uitgeput, gaat het vuur voor de braai aan en douchen we met open deur en uitzicht over de bergketen van Table Mountain.

Wandelen Tafelberg Orangekloof
Het uitzicht vanuit de douche o Orange KLoof Tented Camp ©Gijs Hardeman

Silvermine trail

Vanuit de Orange Kloof Campsite hebben we de volgende dag een soort rustdag. We wandelen een rondje door het bos en genieten vooral van de tijd op de camping. En we bereiden de grote hike van de volgende dag voor: de Silvermine Trail. Justin’s vader Mark (het is een familiebedrijf) is nu onze gids. Het Silvermine gebied dankt haar naam aan de zoektocht naar zilver, ook al is er nooit een gram gevonden. Ook hier is een dam gevuld met water. Deze is voor recreatief gebruik, dus je mag er in zwemmen. Wat aan het einde van deze warme tocht ook zeker even doen. De hike is een rondje over de hoogste punten rondom met schitterende uitzichten.

Wandelen Tafelberg
Schitterende uitzichten vanaf de Silvermine Track ©Gijs Hardeman

Een arend als beloning

Eerst in de richting van de Kaap, waar we Simon’s Town zien (waar Boulders Beach met de pinguïns ligt) en Noordhoek Strand. Later staan we op een plek waar je een prachtig uitzicht hebt over Houtbaai en Chapmans Peak. Dan gaat Mark ineens helemaal uit zijn dak. Niet vanwege het uitzicht, maar vanwege een Arend! In de afgelopen drie jaren is deze koning van de roofvogels niet gespot. “Oh no, there’s another one!” Een mannetje en een vrouwtje cirkelen boven de rotsen, telkens terugkerend naar eenzelfde plek. Het is voor deze vogel bijna tijd om eieren te gaan leggen en wie weet wordt het oude ‘eagles nest’ dit jaar wel in gebruik genomen. Het woord ‘euforisch’ is een understatement als ik Mark z’n gemoedstoestand wil omschrijven. We voelen ons vereerd dat we dit spektakel vandaag mochten meemaken.

Wandelen Tafelberg
De arend gaat vlakbij ons op een rots zitten en vliegt na vijf minuten weer weg ©Gijs Hardeman

Spotten van Wild Life

Nog één dag te gaan, wij zijn dichtbij Kaap de Goede Hoop en het daarnaast gelegen Cape Point. Justin heeft een allerlaatste hike in gedachten in het National Park, vlakbij deze twee iconische punten. “We lopen de Shipwreck Trail langs twee scheepswrakken op het strand in Olifantsbos, daar hebben we ook de meeste kans op het spotten van wild life.” We zijn benieuwd, maar gaan eerst maar eens genieten van een welverdiende nacht in, wederom, een bijzonder tentenkamp: Smitswinkel Bay Tented Camp. 

Wandelen Tafelberg
Smithswinkel Bay Tented Camp ligt vlakbij Cape Point en is dus een perfecte plek om het schiereiland te ontdekken ©Gijs Hardeman

Kosten en meer info over Table Mountain Tracks & Tours

Ze zijn gemakkelijk online te vinden via www.tablemountaintrekstours.com en verder actief op de sociale media Facebook en Instagram. Hun aanpak is erg persoonlijk en elk programma is taylor made. Maar om je toch een idee te geven van de prijzen: een dag op pad met een gids kost 1000 Rand (ongeveer 70 euro) voor één persoon tot 2600 Rand (ongeveer 180 euro) voor vier personen. Een vierdaagse tocht met drie overnachtingen (vergelijkbaar met onze reis) is 10.000 (700 euro) Rand voor één persoon en 19.000 Rand (1300 euro) voor vier personen. Dat is dan inclusief eten en drinken, park fees, omrijden van bagage van kamp naar kamp en pick up en drop off in Kaapstad (prijzen zijn een inschatting en natuurlijk afhankelijk van wensen, valutawijzigingen en onverwachte prijsstijgingen). Een bijzonder scherp geprijsd product dus, zeker als je met vier man gaat (dat is ook een stuk gezelliger dan in je uppie).

Wandelen Tafelberg
Justin weet verschrikkelijk veel over de flora en fauna van het Table Mountain National Park ©Gijs Hardeman

Gijs’ Blogsafari

Gijs maakt momenteel met Rian en hun twee jongens Raf en Finne een rondreis langs Zuid-Afrika, Zimbabwe, Zambia, Mozambique en Swaziland. Tijdens deze reis houdt hij je via zijn blogsafari op de hoogte.

Wandelen Tafelberg
Volgende stop: De Olifantsbos Hike die deels over het strand gaat ©Gijs Hardeman

 

Tags:

  • Gijs

    Co founder

    Een nieuwsgierige, creatieve, energieke avonturier. Altijd op zoek naar nieuwe plekken om te surfen, kajakken, skien, snowboarden en andere activiteiten te doen.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Met de Afrikaanse stoomtrein terug in de tijd

Het is 1895 in Zuid-Afrika. Het is een feestelijke, zonnige dag in Inchanga. Het ...

Oostenrijk Pitztal

Tourskiën in het Oostenrijkse Pitztal

Het Oostenrijkse Pitztal opent haar deuren. De bergen lachen je toe, maar het is zwaar, ...

cederberg kliphuis

Blogsafari 8: Eeuwenoude rock art in de Cederberg

Op de deur hangt een A4-tje met daarop alle slangen die tussen de rotsen ...