Het liefste dorpje van Portugal

Het is dat er inmiddels een pizzeria bestaat met vegan en glutenvrije gerechten. Een Municipal met vrij Internet en stoplichten op de doorgaande weg die op rood springen wanneer je te hard voorbij scheurt. Maar verder duidt niets in Carrapateira er op dat we in de 21e eeuw zijn beland.

De stroom valt in het kleine Zuid-Portugese dorp na een fikse onweersbui uit, dus die stoplichten werken ook niet optimaal. In de Municipal, een soort kantine voor de gemeente, sfeervol verlicht door tl en twee televisies –- elk op een verschillend kanaal – wordt ook niet moeilijk gedaan na een stroomuitval. Dan maar even geen tv: twee biljarts en een tafelvoetbal zorgen voor vertier en er komt genoeg licht door de hoge ramen. Het zijn de toeristen die hier hun mail en Facebook komen checken die gefrustreerd om zich heen kijken en de barman vragende blikken werpen. Alsof hij persoonlijk aansprakelijk is voor de stroomuitval van het hele dorp. Maar hij haalt zijn schouders op en antwoordt desgevraagd dat het een half uur kan duren. Maar ook een hele dag. Het bier is voorlopig nog koud dus hij ziet het probleem niet.

Carrapateira is klein en ouderwets. De leukste hangout is het eenvoudige café waar de oude mannen ’s morgens vroeg aan de cognac zitten en met de zon meeverhuizen richting bankje op het plein. Het washuisje net buiten het dorp is nog volop in gebruik. De ene komt hier met zijn vis, vers en met gevaar voor eigen leven vanaf de kliffen gevangen. Een ander komt hier de was schrobben en uithangen. Ik kom er al jaren langs en er verandert weinig. Het heeft de mooiste baai, vrouwen met snorren en de markt-man moppert er steevast op Spanjaarden die volgens hem overal de schuld voor dragen. Zelfs de harde wind van vorige week en waarschijnlijk ook de onweersbui. Carrapateira, eu te amo!

Tags:

  • Met haar favoriete bagage (surfboard, laptop en camera) is Alexandra vooral langs de kust te vinden in haar camper. Ze gaat liever op één plek de diepte in dan heel veel spots af te vinken. Soms waagt ze een uitstapje het binnenland in en kan een stad haar boeien. Maar meer nog dan plekken en feiten zijn het de mensen die ze ontmoet die de inspiratie voor een verhaal vormen.

You May Also Like

Midden in het wilde westen van Afrika

De Hollandse Boeren die zich in de negentiende eeuw in Zuid-Afrika vestigden waren ruig ...

In een dag op en neer naar Bulgarije voor een potje boarden

Corendon biedt vanaf december 2015 wintersportvakanties aan naar de Bulgaarse skigebieden  en Pamporovo. Als ...

Reizen als vrouw in Marokko, hoe doe je dat?

Alle waarschuwingen ten spijt dat ik als vrouw veel lastig gevallen zou worden ging ...