Haarlem heeft de ideale ligging; onder de rook van Amsterdam en dichtbij het strand. Met haar pittoreske zijstraten, grote marktplein, grachten en parken is Haarlem een fijne stad om te wonen (veel tweeverdieners verkiezen Haarlem boven onze hoofdstad met de komst van hun kroost), maar ook om te bezoeken.

BOS_salade_sapbar_HaarlemCups&leafs_HaarlemHofje1_HaarlemHofje2_HaarlemKoren-Beurs_Haarlem

Nostalgisch

Vaak passeer ik Haarlem onderweg naar Zandvoort of Bloemendaal, of ik kom niet verder dan de IKEA, die voor mij gunstiger te bereiken is dan het filiaal in Zuidoost. Vroeger kwam ik er vaker, onderweg naar oom Niek en tante Leny in Zandvoort, en met name omdat mijn ouders er een ouderwetse ambachtelijke bakkerij hadden ontdekt (ik kan me noch de naam noch de locatie herinneren, alleen dat het eruitzag alsof de tijd er had stilgestaan). Dat vind ik ook het typerende aan de stad; er hangt nog een sfeer van vervlogen tijden. Ook al probeert men in Haarlem mee te komen met de huidige trends zoals nieuwe horeca-zaken als The Gin Sum Club of ROAST Chicken bar dat bewijzen, voor een vleug nostalgie ben je in deze stad eveneens aan het goede adres.

Gouden randje

Vooral in de zomer beleef je de stad in al haar glorie, want Haarlem is een stad waar je heerlijk flaneert en als je goed om je heen kijkt wordt teruggeworpen in een rijke historie. Met de nadruk op ‘rijk’ want de stad floreerde tijdens de Gouden Eeuw. Daarbij is het de tweede monumentenstad van ons land, met maar liefst 4.000 Rijks- en Gemeentemonumenten en ontelbaar veel hofjes waarvan het oudste dateert uit 1395. Het bekendste monument is het Middeleeuwse stadhuiscomplex op de Grote Markt met de Hoofdwacht en de Grote of Sint Bavokerk, maar Museum de Hallen is ook zo’n prachtig Renaissance-gebouw, huizend in de voormalige Vleeshal en Verweyhal. Het mooie contrast is dat er binnen vooral veel exposities van moderne kunst te bewonderen zijn. Toen ik het museum bezocht eveneens, terwijl er nu juist de tentoonstelling ‘Reiskoorts’ te zien is (t/m 30 oktober). Het aanbod is heel gevarieerd. En dan is er nog de Jopenkerk. Een oude kerk werd omgebouwd tot stadsbrouwerij, en hiermee is ook de Haarlemse brouwtraditie in ere hersteld. Je kunt er -uiteraard- het gouden gerstenat tot je nemen middels diverse proeverijen, zelfs hele verrassende zoals ‘bier & chocola’, of ‘bier & oesters’. Dineren kan er ook, vaak opgeluisterd door het nodige entertainment.

Jopenbier_HaarlemArtNouveau_deHallen_HaarlemJopenkerk551_HaarlemKoren-Beurs_food_HaarlemJopenkerk761_HaarlemMuseum_de_Hallen_HaarlemSeymour_food2_Haarlem

Ouderwets gezellig

Nu we dat bruggetje naar eten en drinken hebben gemaakt; een Bourgondiër komt in Haarlem wel aan z’n trekken. En aangezien ondergetekende prat gaat op een smakelijke dis, was dat het voornaamste waarvoor ik eens wat langer in Haarlem bleef hangen. Plus het feit dat goede vriend en local Lukas er woont en dat we al zo vaak hadden geroepen dat we eens níet in Amsterdam moesten gaan borrelen. Want Haarlem heeft zoveel leuks te bieden, zowel overdag als ’s avonds. Tijdens het winkelen in de compacte binnenstad vol leuke boetiekjes is het bijna een schande als je niet even een pitstop inlast voor een bak koffie of thee (bij theebar Cups and Leafs voor de ultieme theebeleving!), gezonde sap of salade (zelfs de sap- en saladebar heeft haar weg naar Haarlem gevonden, zoals BOS), smakelijke sandwich of taart. Moe en voldaan van het geshop en geflaneer? Welnee. Rond borreltijd komt Haarlem pas echt tot leven, dus genoten we eerst van een glas koude witte wijn op het terras van Fortuyn alvorens uitgebreid te tafelen bij brasserie Seymour, en te eindigen voor een after dinner cocktail bij het on-Haarlemse ‘The Gin Sum Club‘. Het werd een ouderwets gezellige avond. Amsterdam moest het maar een nachtje zonder mij doen, want slapen deed ik in het leukste ho(s)tel met toepasselijke naam ‘Hello, I’m local‘.

Ontbijten aan het Spaarne

Het comfort van het bed in mijn ‘De Heem’ kamer (vernoemd naar schilder Jan Davidszoon de Heem) loog er niet om maar toch sprong ik er voor een zaterdagochtend bijtijds uit. Ontbijten deed ik niet in het hostel -al zou ik het zeker aanraden-, na snel een koffie verkeerd op het binnenterras te hebben genuttigd wandelde ik met de zonnestralen die zich een weg door de wolken baanden naar het Spaarne. Daar bevindt zich Koren-Beurs met een ruim terras met uitzicht op de rivier waar het voor een zomers ontbijt prima toeven is: boten voorbij zien varen, een krantje lezen, of gewoon genieten van de rust terwijl de stad ontwaakt. Haarlem, wat ben je toch heerlijk.

Seymour_food1_HaarlemSpaarne_HaarlemTGSC_HaarlemTGSC2_HaarlemThe.de_.Heem_.2_HaarlemWarmoesstraat_Haarlem

– Web & Travel

Bij het VVV kantoor net buiten het station vind je veel informatie, net als op de site van Haarlem Marketing. Schroom niet om locals om hun tips te vragen, bij Hello I’m local bieden ze ook fiets- en shoptours.

– Eten & Drinken

The Gin Sum Club – On-Haarlems cocktails drinken doe je in dit restaurant/cocktailbar. Het zit in een oud bankgebouw dus het is er ruim met een vibe die je herkent uit New York of Londen

Cups and Leafs – Theebar waarvan de eigenaresse (afkomstig uit China) een gecertificeerd theemeester is. Samen met haar man runt ze de theebar waar je pas écht kennis maakt met bijzondere theesoorten en theerituelen.

Seymour – Fijne Franse brasserie (en cocktailbar) met een twist. Je zult verrast worden door een enorme wijnkelder als je de trap af loopt. De kaart is lekker klassiek -denk kreeft Thermidor, Steak tartare, entrecôte, salade Niçoise of plateaux de fruits de mer. Ze serveren de gerechten wel nét op een iets creatievere manier.

Koren-beurs – Ik ontbeet hier met overheerlijke ricotta pancakes gebakken door de eigenaresse (deze dame houdt van koken en Italië. Ze organiseert culinaire reizen naar o.a.Sicilië). Het ontbijt serveren ze hier alleen in de zomer, maar dan heb je hier ook wel een topplek aan het Spaarne. Ook een aanrader voor lunch of diner.

BOS – De eerste salade en sap-bar van Haarlem voor een healthy boost. Alles is to go verkrijgbaar als je haast hebt. De zaak is verder klein, knus en licht ingericht. Ze doen ook aan catering op locatie met een oude Peugeot J7 foodtruck.

– Slapen

Hello, I’m local – Je slaapt hier in een historisch thema met een knipoog. Ontzettend leuke plek met aardig personeel (locals) die je graag op weg helpen om Haarlem te ontdekken. Ik sliep in de De Heem kamer en genoot de volgende ochtend van een bakkie leut in de patio ingericht met vintage meubels en snuisterijen.

Bron:

Karine bezocht voor de verandering eens een Nederlandse bestemming. Ze hield het dicht bij huis want ze ging naar Haarlem. Een historische stad waar je goed kunt winkelen en heerlijk kunt eten.

Verder nog aanraders: Stadsstrand Oerkap, Meneer Frans (met binnentuin), ROAST Chicken bar, Louisiana Lobster Shack

Banner NL Oranje (1920x750)-01-01

Tags:

  • Door haar werk als lifestylejournalist is reizen voor Karine een vast onderdeel geworden. Of ze nu een nieuw reisconcept test, wijngaarden in de Champagne bezoekt, een kookcursus in Toscane volgt of mag neerploffen op een bed in een net geopend designhotel, haar koffer staat altijd klaar.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Van Lissabon, via Peniche naar Sagres

Portugal is een camperland bij uitstek. Buiten het hoogseizoen kan en mag je bijna ...

Winter city trip Innsbruck

Je kunt er heerlijk slenteren en shoppen. Of musea en de Swarovski Experience bezoeken. ...