Olympia Griekenland, bakermat van de Spelen

Griekenland Olympia

Olympia Griekenland. Omringd door bergen en weelderig groen ligt Olympia. De bakermat van de originele Olympische Spelen is zowel stoer als mooi.

Waarom vliegen naar de andere kant van de wereld als Griekenland zo dichtbij is? Dit land heeft zoveel om je over te verwonderen!

Onze bestemming is Olympia, in het westelijk deel van het schiereiland Peloponnesos. Vanuit Athene is het nog zo’n 3,5 uur rijden. Een flink stuk.

Maar geloof me, dat is allesbehalve een straf. We passeren machtige bergen, diepe kloven en uitgestrekte valleien met cipressen en olijfbomen. Heel indrukwekkend. De lange taxirit is perfect om de drukte van Nederland achter ons te laten.

Olympia Griekenland | Hotel Neda

Griekenland Olympia Andritsaina
De heerlijke tuin in het hotel.

We komen aan bij hotel Neda, een uitstekend driesterrenhotel in het hart van Olympia. Er is een zwembad en een lieflijke bloementuin. Vanuit het restaurant op de vierde verdieping genieten we van een prachtig uitzicht over de bergen.

’s Ochtends ontbijten we er met romige Griekse yoghurt, honing en walnoten. Op het dakterras dineren we ’s avonds onder de sterrenhemel. Het maakt Neda tot een perfecte uitvalbasis!

Modern Olympia is overigens een kleine maar gezellige plaats. In de straten, gesierd door vlaggen van verschillende nationaliteiten, vind je verschillende restaurants, cafés en souvenirwinkels. Hoger in de bergen liggen luxehotels als Olympion Asty, waar je heerlijk kunt dineren.

UNESCO Werelderfgoed

Griekenland Olympia
De renbaan in Olympia.

Olympia is één van de belangrijkste historische schatten van Griekenland. Archaia Olympia behoort tot UNESCO Werelderfgoed. Het is de plek waar in de Griekse oudheid de Olympische Spelen werden geboren. Alleen al daarom is Olympia een must visit, maar ook de omgeving is verrassend mooi.

Highlight van deze bestemming is natuurlijk de archeologische site. Tot op de dag van vandaag wordt in Olympia de vlam ontstoken tijdens de openingsceremonie van de Winter- en Zomerspelen.

Hier werd bijna 3000 jaar geleden voor het eerst gestreden om de titel van Olympisch kampioen. Al ging het sportevent er in 776 v.Chr. wel iets anders aan toe.

Griekenland Olympia
Er waren 13 wedstrijden en slechts één winnaar.

Om de vier jaar kwamen Grieken uit alle windstreken naar Olympia om vijf dagen lang atleten te bewonderen. Letterlijk, want de deelnemers sportten naakt om hun spieren, kracht en schoonheid te tonen.

Er waren dertien wedstrijden en slechts één winnaar. Als Olympisch kampioen verkreeg je onsterfelijke roem en de status van een halfgod. Overigens was daar meer voor nodig dan records vestigen. Naast de verschillende sportonderdelen werden de atleten onderwezen in vakken als filosofie, ethiek en retorica.

Tempels en goden

Griekenland Olympia
Op de plek waar de Olympische Spelen ontstonden, wordt nog steeds het olympisch vuur ontstoken.

Met een gids wandelen we langs de ruïnes gelegen tussen oogstrelend groen. Ooit stonden hier reusachtige tempels van Hera en Zeus. We verwonderen ons over het eerste stadion ter wereld, waar 45.000 toeschouwers hun helden aanmoedigden. En er was zelfs een hotel. Hoe modern!

Helaas heb je wel wat verbeelding nodig. Onder christelijke heerschappij werd Olympia geplunderd en grotendeels vernietigd.

Aardbevingen en modderstromen hielden de ruïnes eeuwenlang onder de oppervlakte verborgen. Nu heerst er vooral een serene rust. Toch voel je dat zich hier grootste dingen hebben afgespeeld.

Niet alleen het antieke Olympia maar ook de omgeving is indrukwekkend. Spyros, een van de eigenaren van hotel Neda, is zo gastvrij om ons zijn land te laten zien. Drie dagen lang neemt hij ons mee op pad. We bezoeken thermale natuurlijke baden, het meer van Kaiafas en het strand van Kakovatos.

Pittoresk Andritsaina

Griekenland Olympia Andritsaina
Het pittoreske dorpje Andritsaina.

Spyros brengt ons naar een sprookjesachtige kloof. We verwachten elk moment een mythologisch figuurtje tegen te komen. En we bezoeken Andritsaina, een eeuwenoud pittoresk stadje hoog in de bergen.

Onder een enorme pijnboom lunchen we met een tafel vol lekkernijen. Zo’n vijf paar kattenogen kijken me hongerig aan en ik kan het niet laten om mijn feta met ze te delen.

Griekenland Olympia
Schapen en Griekenland zijn al sinds de avonturen van Odysseus met elkaar verbonden.

Dan is het tijd om te vertrekken naar onze eindbestemming. Onderweg worden we menigmaal opgehouden door grote schapenkuddes. Net voor sluitingstijd arriveren we bij de tempel van Apollo om nog even op deze mythische plek rond te dwalen.

Griekenland Olympia
Zonsondergang boven het land van de oude Olympiërs.

Zonsondergang

Als we weer in de auto stappen worden we verrast door een adembenemende zonsondergang met uitzicht over de bergen. Een magische afsluiting!

Olympia, wat was je mooi! Meer dan verwacht hebben we genoten. Van de rijke geschiedenis, de prachtige natuur, het heerlijke eten en de gastvrijheid van de Grieken. In het bijzonder zijn we Spyros dankbaar. Omdat hij ons plekken heeft laten zien die we zelf nooit gevonden hadden.

Bron: Sarah bezocht Olympia samen met haar vriend voor de campagne I Love Griekenland van het Grieks Verkeersbureau. Deze reis is mede mogelijk gemaakt door meneer Vasilis, Spyros en Annie van Hotel Neda, het Grieks Verkeersbureau en MidEast Travel.

Tags:

  • ‘Magic happens when you step outside of your comfort zone’. En dat heeft Sarah ervaren tijdens haar reis van acht maanden door Australië, Nieuw-Zeeland en Zuidoost-Azië. Van in je uppie low budget backpacken, slapen in luxe resorts tot een gave stad bezoeken. Juist die diversiteit is wat haar in reizen aanspreekt. Van oorsprong is Sarah historicus waardoor ze niet alleen een echte storyteller is, maar ook cultuur en geschiedenis met het heden verbindt.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Tunis: het kruispunt van de Middellandse Zee

Het heeft een Mediterraan klimaat, lekker eten, veel cultuur, het is goedkoop en het ...

Java

De twee bekendste eilanden van Indonesië, Java en Bali, liggen pal naast elkaar. Toch ...

Citytrip Sevilla

Citytrip Sevilla: 8 must do’s

Tradities en de samensmelting van culturen worden gekoesterd en dát maakt de Andalusische hoofdstad ...