Midden in de Servische hoofdstad Belgrado staat sinds 1908 het Grand Hotel Moskva. Gebouwd in Russische Secessie-stijl en geopend door Peter I Karađorđević, de laatste koning van Servië. Inmiddels hebben meer dan 40 miljoen gasten in het hotel geslapen. Koningen en presidenten, popsterren en uitvinders. Én NextDestination, want ook wij slapen graag in grand hotels met geschiedenis.

Vanaf het kopstation van Belgrado is het 700 meter lopen naar het Terazije-plein waar de entree van het hotel, met een rode loper over de trap, aan de zijkant is. Als je aankomt lijkt de façade, met twee donkere spitse torentjes op het dak, waartussen in Cyrillische letters Hotel Moskva staat, een beetje op het gezicht van Batman. De lobby heeft een marmeren vloer en een metershoog plafond met kroonluchters. Een vriendelijk meisje checkt me snel in voor kamer 308, een klassiek ingerichte dubbele kamer met een blankhouten visgraat op de vloer. Het uitzicht aan de achterkant van het hotel is weids en reikt tot Novi Beograd, de moderne wijk aan de andere kant van de Sawa-rivier.

Drie dagen feest

Oorspronkelijk was het Moskva een herberg van 36 kamers in het Rossiya-paleis, een gebouw waarvan de bouw in 1905 begon en dat met enorme investeringen van het Russische Keizerrijk in drie jaar werd voltooid. Architect Jovan Ilkić combineerde Russische Secessie met oud-Griekse elementen. De façades werden bekleed met glanzende gele en groene majolica-tegels uit de Hongaarse Zsolnay fabriek. Een groen reliëf met de zeegod Neptunus, ‘De verheerlijking van Rusland’, verbeeldde Ruslands ambitie als maritieme macht. De opening van het Rossiya-paleis werd vanaf 14 januari 1908 drie dagen lang gevierd en de lokale krant Politika noemde het paleis “het duurste en prachtigste Russische gebouw op de Balkan.”

En er was licht

Al snel gold het Moskva als de huiskamer van diplomaten en de culturele elite van Belgrado. Dichter-schrijver Miloš Crnjanski vormde tussen de twee wereldoorlogen de spil van een groep schrijvers, schilders en musici. Ze kwamen samen in het restaurant van het hotel “omdat daar licht was”, volgens Crnjanski.

Vanaf 1941, toen de Duitsers het koninkrijk Servië bezetten, nam de Gestapo haar intrek in het hotel en maakte er hun hoofdkwartier van. Ze bleven tot de Russen in oktober 1944 Belgrado bevrijdden, maar toen hadden de Nazi’s de oorspronkelijke schilderijen en al het zilverwerk al gestolen en verscheept.

Na de Tweede Wereldoorlog keerden kunstenaars snel terug naar het Moskva. Schrijver en Nobelprijs-winnaar Ivo Andrić had zijn eigen tafel en dichter Vasko Popa kwam decennialang elke dag klokslag half vier binnen voor de koffie om, net zo stipt, klokslag zes uur weer te vertrekken.

Beroemde zoetigheid

In 1968 werd het hotel officieel een beschermd monument en in 1974 werd de Moskva šnit bedacht, een taart met amandelen, zure kersen en ananas. Qua faam kun je de taart vergelijken met de Weense Sachertorte. Voor verschillende generaties roept het zoete herinneringen op aan de tijden dat Servië nog onderdeel was van Joegoslavië en elke dag zie je mensen op het terras van Café Moskva, een van dé ontmoetingsplekken van Belgrado, genieten van koffie met Moskva šnit.

Het gastenboek leest als een who is who van de vorige eeuw. En om je te helpen hangen in de gangen van de 123 kamers de ingelijste portretten van presidenten (Nixon), wetenschappers (Einstein), regisseurs (Hitchcock), acteurs (De Niro) en schrijvers (Sartre).

Hoewel er verschillende keren getracht is samen te werken met grote hotelketens als het Ritz-Carlton en de Four Seasons is het Moskva nog altijd een onafhankelijk hotel. Twee grote renovaties hebben het hotel aangepast aan de eisen van de 21e-eeuw.

Meer informatie:

Dubbele kamers kunnen geboekt worden vanaf € 99,- per kamer per nacht inclusief buffetontbijt. Check www.hotelmoskva.rs/en

Bron:

Joost reisde gedurende een maand van Istanbul naar Amsterdam met een Interrail en verbleef in Belgrado in het Moskva Hotel op uitnodiging van de National Tourism Organisation of Serbia, www.serbia.travel .

Tags:

  • Van jongs af met zijn neus in een atlas en gestimuleerd door kaarten sturende KLM-ers in zijn familie, zette Joost een carrière als purchasing manager bij een Japanse touroperator om in een schrijvend en fotograferend bestaan als reisjournalist. Met een rugzak naar gorilla's in Rwanda, liftend door Nicaragua of cruisend om Kaap Hoorn. Polyglot Joost bezocht al meer dan 100 landen maar kruipt als een Rupsje Nooitgenoeg over de wereldkaart.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Hotel The Capra Saas-Fee : doodgewoon bijzonder

Soms klopt het gewoon helemaal. Dat geldt zeker voor de zwart-witte geit in Saas-Fee, ...

Droomkastelen Duitsland

Duitsland is een droombestemming voor het bezoeken van sprookjeskastelen. Het voelt bijna alsof alle ...

Texels bier: niet alleen voor eilanders

Als je naar Texel gaat, vergeet dan Heineken, Grolsch en Brand. Op Texel drink ...