Grand Hotel Astoria Boedapest

Midden in Pest en met meer dan honderd jaar op de teller is het Astoria Hotel een prachtig voorbeeld van een grand hotel in Centraal-Europa.

Sinds een eerste verblijf in het Danubius Hotel Astoria City Center, zoals de hotelketen wil dat we het hotel noemen, is het Grand Hotel Astoria, zoals de naam nog altijd zou moeten luiden, een persoonlijke favoriet. De locatie is ideaal; midden in Pest op het kruispunt van Múzeum körut en Kossuth Lajos utca en bovenop het metrostation Astoria zodat heel Boedapest aan je voeten ligt. Als je na zonsondergang het hotel nadert, is de grandeur van het fraai belichte gebouw indrukwekkend en als een vuurtoren leiden de gouden neonletters die Astoria spellen, je naar het hotel.

New York als voorbeeld

Het hotel opende in maart 1914 en werd door The Art Magazine destijds omschreven als “een uniforme eenheid voor de bezoeker, ondanks het feit dat twee architecten drie verschillende gebouwen ontwierpen.”
De naam is een verwijzing naar het beroemde Waldorf Astoria Hotel in New York. De eerste general manager, Mihály Géller, had daar gewerkt en keerde terug naar Hongarije met de laatste kennis van gastvrijheid zoals hij het in Amerika had gezien.

Het Astoria is gebouwd in Franse Empire-stijl en, nog ongebruikelijk voor die tijd, alle kamers hadden vanaf het begin individuele badkamers en er waren liften en centrale verwarming.

Champagneglazen

In 1918 werd in het Astoria de eerste Hongaarse regering geformeerd na de afsplitsing van Oostenrijk. Maar ook later speelde het hotel een rol in de geschiedenis van Hongarije: tijdens de Tweede Wereldoorlog logeerden de Nazi’s er, waarna het in 1946 als een van de eerste hotels in Boedapest heropende voor het in 1948 werd genationaliseerd. Volgens de legende verliet de toenmalige eigenaar, István Unger, het hotel “met slechts twee champagneglazen in zijn hand” om vervolgens in Engeland opnieuw een succesvol zakenman te worden.

Marmer

Tegenwoordig telt het Astoria 135 kamers en 3 suites. In de lobby bestaat de vloer uit een patroon van verschillende soorten marmer en de lambrisering is van donker hout. Schemerlampen op koperen voeten zorgen voor sfeervol licht en in Café Astoria Restaurant wordt onder kristallen kroonluchters beschaafd van thee genipt. Het restaurant is al talloze malen gebruikt als filmlocatie want er zijn maar weinig hulpstukken nodig om een sfeer van voorbije tijden te creëren. Het gevoel terug te gaan in de tijd is een van de belangrijkste unique selling points van het Astoria. Als ik incheck blijk ik geluk te hebben, want kamer 505 is een hoeksuite op de vijfde verdieping met een gehoekt balkon vanwaar ik het drukke kruispunt zie en in de verte het Keleti treinstation.

De kamers hebben een klassieke inrichting met een blankhouten visgraatparket en een hoog plafond, de badkamer is ruim en met een ligbad en mijn woonkamer (!) heeft een zithoek en een bureau. Met een koffie op de bank bedenk ik dat ik het heel lang zou uithouden in mijn suite maar buiten lokt de stad met de winkels van de Váci utca en uitgaanswijken met ruïne bars als Mazel Tov en Rácskert op loopafstand.    

Meer informatie

Dubbele kamers kunnen geboekt worden vanaf €.95 per kamer per nacht inclusief buffetontbijt. Check de website van het hotel.

Bron:

Joost reisde gedurende een maand van Istanbul naar Amsterdam met een Interrail en verbleef in Boedapest in het Astoria Hotel op uitnodiging van de Danubius hotelketen.

Tags:

  • Van jongs af met zijn neus in een atlas en gestimuleerd door kaarten sturende KLM-ers in zijn familie, zette Joost een carrière als purchasing manager bij een Japanse touroperator om in een schrijvend en fotograferend bestaan als reisjournalist. Met een rugzak naar gorilla's in Rwanda, liftend door Nicaragua of cruisend om Kaap Hoorn. Polyglot Joost bezocht al meer dan 100 landen maar kruipt als een Rupsje Nooitgenoeg over de wereldkaart.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Onverwoestbaar: Thule Atmos X5

Product: Thule Atmos X5-hoes voor iPhone® 6/6s Productomschrijving thule: Waterbestendige hoes met IP68-goedkeuring zorgt ...

Nendaz begraven onder 40 cm wit goud

“Ik zie liever niets met deze sneeuw dan dat het strakblauw is.” En zo ...

Grand Hotel Aranybika Debrecen

Overnachten op reis kan op vele manieren. Low budget leidt je naar campings en ...