Grand Hotel Aranybika Debrecen

Overnachten op reis kan op vele manieren. Low budget leidt je naar campings en hostels en ben je helemaal platzak dan is couch surfing een oplossing. Aan het andere eind van het spectrum zijn er de hotels, beoordeeld met een enkele ster of met een handvol. In Oost-Europa maakten we een reis door de tijd van de Grands Hotels. Decor: Grand Hotel Aranybika Debrecen.

Grand Hotel Aranybika5Grand Hotel Aranybika2Grand Hotel Aranybika3Grand Hotel Aranybika8

Rond de vorige eeuwwisseling werden veel grands hotels gebouwd. Kenmerkend is de uitbundige architectonische stijl, het grote aantal kamers en het luxe karakter. Voorbeelden van Nederlandse grands hotels zijn het Amstel uit 1867, het Grand Hotel Krasnapolsky op de Dam uit 1879 of het Victoria Hotel tegenover het Centraal Station van Amsterdam uit 1890. Dit laatste hotel speelt een centrale rol in de recente film ‘Publieke Werken’. Met het onderhoud van deze paleizen is uiteraard veel geld gemoeid. En dat leidt er toe dat hotels soms de keuze moeten maken om óf door te modderen en om met minder kieskeurige gasten nog wat geld te verdienen óf om de tent te sluiten en een investeerder te vinden die het hotel in oude glorie wil renoveren.

Op naar Centraal-Europa

Blijft het hotel open dan is het een gouden kans om met je hotelovernachting een reis door de tijd te maken, om meer te lezen over de hoogtijdagen en om je te verbazen over de details van het gebouw. Vooral in Centraal-Europa zijn nog veel Grand Hotels te vinden waar je voor weinig geld je hoofd te ruste kunt leggen en onlangs vonden we een juweel van een hotel, het Grand Hotel Aranybika in het oosten van Hongarije, in de Debrecen, de tweede stad van Hongarije. Het duifgrijze gebouw met lichtblauwe kozijnen aan de centrale Piac-straat opende op 15 september 1915. Vorig jaar is groots het eeuwfeest gevierd.

Gouden stier

Onder het grote beeld van een stier (Aranybika betekent gouden stier) leidt een corridor naar de lobby. Het glazen plafond is metershoog, iets wat in een modern hotel nauwelijks meer voorkomt. Het trappenhuis is breed en zigzagt naar de hogere verdiepingen en er hangen zoveel kroonluchters dat ze een mannetje in dienst moeten hebben om alle peertjes te vervangen. De gang die naar mijn kamer 234 leidt toont goed waarom snelle en goedkope renovaties per wet verboden moeten worden. Het oorspronkelijke eikenhouten visgraatparket is vervangen door witte, dweilbare plavuizen. Een onvergefelijk misdrijf.

Grand Hotel Aranybika4Grand Hotel Aranybika6Grand Hotel Aranybika1Grand Hotel Aranybika7

Krakend parket

De kamer zelf heeft gelukkig nog wel het heerlijk krakende parket en een houten bed onder een hoog plafond. Als ik de dubbele vensters open, kijk ik over het Kossúth-plein uit met de imposante Gereformeerde Kerk als gele blikvanger.

De volgende dag leidt general manager Eva Lidia Szarvas me rond. Door de grote balzaal en naar het enorme terras op de eerste verdieping. Ze laat ook de balkons zien met gietijzeren relingen van de kamers op de bovenste verdieping. Duidelijk is dat een renovatie gewenst is en het wachten is op het grote geld van József Boros, de zakenman die het hotel in 2013 kocht. Tot die tijd heb je al voor zeven tientjes een dubbele kamer inclusief ontbijt. Doe er je voordeel mee en gun jezelf een nachtje grand hotel.

Meer info

Check de website van het hotel: www.hotelaranybika.com www.nl.gotohungary.com

Bron:

Joost Brantjes sliep, verkende en inspecteerde Grand Hotel Aranybika Debrecen tijdens een persreis georganiseerd door het Hongaars Verkeersbureau. Joost kun je wakker maken voor een nacht in een grand hotel en was enthousiast over onbekend Debrecen, de tweede stad van Hongarije.

Tags:

  • Van jongs af met zijn neus in een atlas en gestimuleerd door kaarten sturende KLM-ers in zijn familie, zette Joost een carrière als purchasing manager bij een Japanse touroperator om in een schrijvend en fotograferend bestaan als reisjournalist. Met een rugzak naar gorilla's in Rwanda, liftend door Nicaragua of cruisend om Kaap Hoorn. Polyglot Joost bezocht al meer dan 100 landen maar kruipt als een Rupsje Nooitgenoeg over de wereldkaart.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Op de bonnefooi met 4 kinderen

Veel mensen zijn een gestresst als ze reizen. Alles is anders, je maag verdraagt ...

Droomkastelen Duitsland

Duitsland is een droombestemming voor het bezoeken van sprookjeskastelen. Het voelt bijna alsof alle ...

Kippen, koeien, een ex-spion en een helderziende

Het stormt en de onverharde weg kruipt onheilspellend omhoog. Hier is mijn gezinsauto toch ...