Lekker weg in eigen land? Dan denk je niet meteen aan Flevoland. Toch is de grootste polder ter wereld heel goed in oer-Hollandse attracties als ruimte, vergezichten en frisse lucht. NextDestination deed in een dag de 10 beste plekken van het jongste stukje Nederland.

1. De polder

Eindeloze vergezichten in de polder.
Al in zeventiende eeuw waren er plannen om de Zuiderzee te temmen. Onze voorouders hadden namelijk nogal te kampen met overstromingen. Na de zoveelste stormvloed in 1916 -waarin veel mensen verdronken- was Nederland het zat. Er werd besloten om de Zuiderzee af te sluiten en in te polderen. In 1942 werd de Noordoostpolder geboren, gevolgd door de Flevopolder. Dat je in de zee loopt, zie je nog overal. Toen het water was gedaald, bleek de zeebodem namelijk bezaaid met wrakken van schepen en vliegtuigen. 435 plekken zijn aangemerkt met een paaltje met het verhaal achter het wrak.

2. Vliegen boven de polder

Vanuit een vliegtuigje lijkt Flevoland net een schilderij.
Een mooie manier om heel Flevoland in vogelvlucht te zien, is (duh) vanuit de lucht. Op vliegveld Lelystad stappen we in een piepkleine Cessna voor vier personen. “Flevoland is een van de mooiste provincies om te bekijken vanuit een vliegtuig”, vertelt piloot Sylvain de Haas terwijl we laag over de polder scheren, op zoek naar blauwe hemel. “Het landschap is gemaakt door mensen en het heeft veel kleuren en vormen.” Boven het Ketelmeer breekt de zon door. Beneden ons strekt zich een speelgoedlandschap uit met huisjes, bootjes, windmolens, akkers en velden: Nederlandser kan niet.  

3. Urk

De oude haven van Urk.
Heel Flevoland komt voort uit het water. Heel Flevoland? Nee, twee stukjes land bestonden al. Urk en Schokland waren eilanden en kwamen met de drooglegging aan het vasteland vast. Urk is een heerlijk pittoresk dorpje van het soort dat ze niet meer maken tegenwoordig, met houten vissersschepen in de haven, een schattige vuurtoren en authentieke huisjes. Even verderop ligt Schokland. Deze archeologische goudmijn werd tienduizend jaar geleden al bewoond en is het eerste Werelderfgoed van Nederland. 

4. Waterloopbos

Testmodel voor de rijstvelden op Java.
Het Waterloopbos is een heel apart bos. Het is het oudste bos van Flevoland en torent boven de platte lege polder uit. Het dankt zijn naam aan de waterbouwprojecten die hier ooit werden getest. In het bos staan bijvoorbeeld schaalmodellen van een Libische haven, de Deense Noordzeekust en de haven van Bangkok. Tussen de bomen zien de installaties er surrealistisch uit. Mooi om te zien is hoe de natuur de boel overneemt als de mens zich terugtrekt. De testmodellen worden langzaam overgenomen door libellen, ijsvogels en riet.

5. Landschapskunst

De torenhoge hurkende man bij Batavia Stad.
Alle ruimte in Flevoland is heel geschikt voor landschapskunst. Verspreid over de polder staan zeven kunstwerken op monumentale schaal. Je kan ze in een dag allemaal bezoeken en dat is uniek in de wereld. Bij Almere staat bijvoorbeeld een kathedraal van bomen en bij Batavia Stad staat een hurkende figuur van staaldraad, zo hoog als een flatgebouw. Heel poëtisch is Pier+Horizon in het Zwarte Meer. Het drijvende kunstwerk ziet er elke dag anders uit door stroming en wind.

6. Buitenspelen

In Netl bij Kraggenburg kun je lekker buitenspelen.
Buiten spelen is goed voor je, hoe oud je ook bent. Met die filosofie werd Netl opgestart, in het midden van de Noordoostpolder. Vroeger werd hier witlof uit de klei geplukt, nu staat er een park waar kinderen en volwassenen kunnen spelen op de modderglijbaan (echt, dat wil je). Je kunt spetteren in het water, eilandjes ontdekken, dwalen door een doolhof van bamboe, of gewoon in het gras liggen en wolken kijken. Je wordt gegarandeerd vies. ‘s Avonds kun je lekker eten in de beach bar en dan overnachten in een pipowagen. 

7. Windmolens in het water

Test je windkracht op de fiets in 11 Beaufort.
In de polder kan het waaien. Daarom staat er aan de kust van het IJsselmeer, in de Noordoostpolder, een enorm windpark met reusachtige windmolens. Het is een van de grootste van Europa. In bezoekerscentrum 11 Beaufort in Urk weten ze alles over de stormachtige toekomst van windenergie. “De techniek wordt steeds beter”, vertelt windkenner Frans Renne. “Een moderne molen levert met windkracht 6 in een uur genoeg stroom voor twee gezinnen voor een heel jaar. Dertig jaar geleden had je daar een heel windpark voor nodig.”

8. RIB-varen

Keihard varen met een opblaasboot met een paar honderd pk.
Het IJsselmeer is het grootste meer van Nederland en dat vraagt natuurlijk om varen. Vanuit Urk kun je een tocht maken met een Rigid Inflatable Boat (RIB). Dat is een soort opblaasboot met een paar honderd pk brullende buitenboordmotor, dus wat kan er misgaan? Eerst krijg je een dik overall over alles aan, want een RIB gaat zo hard dat de kleren van je lijf stormen. Terwijl je links en rechts granieten golfbrekers probeert te omzeilen knal je over het opvallend blauwe water en tussen de torenhoge windmolens. Een mooi beeld om mee dood te gaan.

9. Catamaranzeilen

In het IJmeer bij Almere kun je leren catamaranzeilen.
Je hebt zeilen, en je hebt catamaranzeilen. “Een catamaran is sneller en stabieler”, vertelt instructeur Richard van beachclub en catamaranzeilschool Sail Today in Almere. “En leuker.” Aan het Catamaranstrand kan je het leren. Of tenminste, een poging doen. Met een catamaran ga je binnen een paar seconden al hard. “Om deze snelheid te bewaren moeten we snel overstag gaan”, legt Richard uit. “Gooi het roer hard om, maak het tuigage van de fok los, stap tegelijkertijd over naar de andere kiel en trek de fok weer aan. Tegelijkertijd houd je goed de telltales op het zeil in de gaten voor de luchtstroom aan de lijzijde.” Eh… watte? Gelukkig heeft Richard ook uitleg voor dummies. “Trek aan dit touw”, of “stuur een beetje naar bakboord. Links dus”. Nog simpeler gezegd: catamaranzeilen is lekker spetteren in het IJsselmeer.

10. Wildernis

De Oostvaardersplassen zijn de laatste wildernis van Nederland.
Midden in de Flevopolder liggen de Oostvaardersplassen, de laatste wildernis van Nederland. Het is van internationaal belang als moerasgebied en overwinteringsgebied voor vogels. Je mag het gebied niet in, maar vanaf de Oostvaardersdijk tussen Almere en Lelystad heb je een schitterend uitzicht. Aan de ene kant liggen uitgestrekte graslanden, met kuddes paarden en runderen. Met een felle zon erboven lijkt het net Afrika. Aan de andere kant ligt het IJsselmeer, met opvallend blauw water zover het oog reikt. Het plaatje ziet er totaal niet uit als Nederland. Maar dat is het wel.

Tips voor slapen

Netl – Buitenspeelplaats Netl in de Noordoostpolder heeft originele slaapplaatsen. Je kunt slapen in een pipowagen of een zeecontainer en voor je deur een kampvuurtje stoken. Aan de ene kant heb je uitzicht op een echte Russische straaljager uit de Koude Oorlog, aan de andere kant op een wand met nestelende oeverzwaluwen. Voor grote groepen is er het pioniershuis, een originele woning uit de begintijd van de polder. Of je slaat je tentje op.

Tips voor eten

De Kaap – In Urk eet je natuurlijk vis, vers van de afslag. Restaurant De Kaap, onder de vuurtoren, is benoemd als het Leukste restaurant van Flevoland. Het familiebedrijf is een begrip in het dorp.

Tags:

  • Is al twintig jaar op reis en heeft 120 landen gezien. Maar vindt de volgende reis nog altijd de mooiste.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

IJslandse Gletsjer & Vulkaantocht

IJsland is dé bestemming voor liefhebbers van grote en sterke machines. Bij Icelandic Mountainguides ...

Madeira

Madeira is bekend als overwinterplaats voor pensionado’s. Wat minder mensen weten, is dat het ...

Rendez-vous in LissabonRendez-vous in Lissabon

Rendez-vous met Lissabon

Sommige steden vervelen nooit en blijven je verrassen. Zo’n stad is Lissabon. Een paar ...