Gekookte schapenkop in Smalahovet

In het Noorse Smalahovet, vlakbij Voss staat het enige restaurant dat ze verkoopt. En per tienduizenden tegelijk. Gezouten, gerookte en vervolgens gekookte schapenkop wordt gezien als een delicatesse. En het moet gezegd: dat is het ook.

DSC_9407DSC_9395DSC_9478DSC_9404DSC_9399DSC_9401

De messenlegger is in de vorm van een schapenkop, de zilveren voetjes van de wijnglazen ook. En we krijgen een speldje in de, juist, vorm van een schapenkop, na het diner bij onze oorkonde. Alles draait hier om de schapenkop. En het grappige is dat we de hele avond over bijna niks anders hebben gesproken dan over die schapenkop op ons bord. Per glaasje Akevit en lokaal bier worden de grappen wel steeds flauwer en de lachbuien heftiger.

Afval of haute cuisine

In veel landen zou het een afvalproduct zijn. Misschien dat het door het gehakt wordt gedraaid. Maar juist daarom is dit eten erg puur. Het afval wordt niet weggegooid, maar gebruikt. Eerlijk voedsel. Gewoon zien wat je eet. En soms een knipoog terugkrijgen vanaf je bord ;).

DSC_9414DSC_9423DSC_9427DSC_9394DSC_9431DSC_9453

Het proces

De schapenkoppen komen met honderden tegelijk binnen – de boerderij in Smalahovet verkoopt ze over de hele wereld – en gaan dan een uitgebreid meerstappenplan door voordat ze op je bord liggen. Hier volgt misschien een onsmakelijk lesje schapenkopbereiding en als je daar niet tegen kunt, kan je direct door naar Volgorde van eten. Maar serieus, het is vergelijkbaar met het schrobben en ‘ontgutten’ van vis. Vroeger werd de schapenkop met de neus op een staak gestoken en werd de vacht boven een houtvuur afgebrand. Een medewerker van de boerderij laat zien hoe en schraapt de verbrandde huid er met een mesje af.

Tegenwoordig gaat dit met een, door een kunstenaar ontworpen, machine. De koppen draaien langs gasbranders en stalen borstels. Na de ontharing worden ze hydraulisch in tweeën gesneden. De hersenen en de sinus worden verwijderd en de rest gaat twee dagen in een zoutbad. Hierna komt het mooiste gedeelte van het proces: de rookkamer. In een oude schuur, zwart van jaren dienst als rokerij, worden ze 24 uur opgehangen, terwijl de schuur vol rook komt te staan. Hier krijgt de kop haar smaak en eenmaal eruit is ze klaar voor de kook. Vlak voor, nou ja, drie uur voordat het op je bord komt, gaan de koppen in een grote pan water. Na dit kookproces is het etenstijd.

DSC_9462DSC_9468DSC_9413DSC_9471DSC_9474DSC_9476

Volgorde van eten

“We beginnen met het oog,” zegt Ivar met een glimlach. “Je steekt je mes erin en draait hem er dan uit.” Ivar geniet van deze schokkende woorden, maar het helpt ook om die hobbel te nemen, want inderdaad, waar begin je? Het oog is lekker, maar niet de favoriet. Dat blijkt de tong te zijn, heerlijk sappig en mals als een koeientong. De wang is ook smakelijk en alleen het oor valt tegen. Het is een machtig maal, zeker omdat het wordt geserveerd met gekookte aardappelen en vette jus. De drank helpt bij het verorberen en het gezelschap van Ivar – een bijzondere karakter – maakt het helemaal af. Hij vertelt honderduit over zijn familie, de boerderij, hoe lepels werden gemaakt van schapenhoorn en over zijn verzameling petjes en speldjes. Achteraf blijkt het de meest vermakelijke avond die we hebben gehad op onze Noorse reis.

Bij het afscheid lopen we langs een grote steen bovenop een pilaar. Gevonden in de rivier voor de boerderij in Smalahovet. Niet toevallig in de vorm van… je raadt het vast!

LEES OOK: TRIP REPORT OVER SKIGEBIEDEN MYRKDALEN EN VOSS

Extra info

Kijk op de website van Smalahovetunet voor meer info. www.smalahovetunet.com. Check de volgende websites voor info over de regio: www.visitnorway.nl, www.fjordnorway.com, www.visitvoss.no, www.vossresort.no en www.myrkdalen.no

Bron:

Gijs ging samen met fotograaf Eelco Hofstra op een winterse reis naar Voss en Myrkdalen. Halverwege kregen ze deze bijzondere culinaire kans. En die lieten ze niet schieten!

Tags:

  • Gijs

    Co founder

    Een nieuwsgierige, creatieve, energieke avonturier. Altijd op zoek naar nieuwe plekken om te surfen, kajakken, skien, snowboarden en andere activiteiten te doen.

You May Also Like

Winter Activities: Ice diving

NextDestination skiet of snowboardt natuurlijk erg graag. Maar naast de traditionele wintersporten is er ...

Portugal by camper

De zomer is voorbij, de winter nog niet echt begonnen. Dit is het ideale ...

Canadese skilodge op wielen

Je kan natuurlijk een wintersport boeken naar Canada en dan vanuit een hotel of ...