Flamenco voor Jezus in Sevilla

Spectaculairder dan in de Andalusische stad Sevilla is de Semana Santa nergens te zien in Spanje. Wat een spektakel is dit katholieke feest in de Goede (of Heilige) Week voor Pasen toch!

_K2A9913_cr_K2A9523_cr_K2A0012_cr_K2A8714_cr_klein

Een week lang trekken er dag en nacht processies door de stad, waarbij broederschappen loodzware beeldenpartijen meetorsen, met scènes uit het leven van Jezus of een Mariabeeld, begeleid door muziek, slingerende wierookvaten en ‘boetelingen’ met puntmutsen. De passie en beleving van de deelnemers is van hun gezichten af te lezen. Wel even wennen voor de nuchtere noorderling! Maar wat ik vandaag meemaakte was wel helemaal te gek; Jezus die werd toegezongen door een flamencozanger vanaf het balkon! Geinig ook om mee te maken hoe een groep muzikanten zich moed indronk voor de lange mars door de stad. Samen met de buurtbewoners in het café en op straat.
Op het eind van de dag heb ik me nog net door de menigtes kunnen worstelen om een paar architectonische pareltjes te bezoeken. Zoals de wereldberoemde Giralda, de (tegenwoordige) klokkentoren van de reusachtige kathedraal, een restant van de Almodenmoskee uit 1198 die zelf al lang geleden is afgebroken door de christenen, en het Real Alcázar, en het koninklijke paleis, dat is gebouwd in mudejarstijl en waar de Moorse invloed vanaf druipt. Want ja, al is het katholieke feest rondom mij nog zo overweldigend, de uit Noord-Afrika afkomstige Moren hebben hier wel zo’n zevenhonderd jaar gezeten.
Morgen vroeg op pad. Om de eerste etappe van de Via de la Plata te fietsen voor te fietsen voor reisorganisatie Pelgrimroutes.nl. De duizenden jaren oude route naar het noorden, kent nu ook een variant naar Santiago de Compostella.

Tags:

  • Is fulltime reisjournalist-fotograaf voor outdoorbladen en reisorganisaties, begeleidt fotoreizen en geeft lezingen. Van huis uit bioloog. Woonde twee jaar in de outback van Namibië waar hij een safari camp opbouwde aan de Fish River Canyon.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Top 5: Afrika’s aantrekkingskrachten

1. Big 5 & co De Big 5, leeuw, olifant, buffel, luipaard en neushoorn, ...

The Italian touch

Even op reis naar Italië? Bekijk dit heerlijke filmpje van Oliver Astrologo, ga naar ...

Bern

Kleine kastelen, middeleeuwse huizen met daken waar tientallen schoorstenen uitsteken, elk met hun eigen ...