Ideaal voor een paar dagen, want dichtbij en heel erg sneeuwzeker. Steil en hoog, snelle liften en een gezellig dorp. Het Zwitserse Engelberg is een absoluut pareltje voor de wintersport fan. Daarnaast heeft het een paar aparte verrassingen…

Engelberg14.jpgEngelberg13.jpgEngelberg12.jpgEngelberg11.jpgEngelberg10.jpgEngelberg9.jpgEngelberg8.jpgEngelberg7.jpgEngelberg6.jpgEngelberg5.jpgEngelberg4.jpgEngelberg3.jpgEngelberg2.jpgEngelberg1.jpg

Het is even schrikken. Zit ik wel goed? In de lift naar de absolute top van het gebied, de piek van de Titlis staan hordes Chinezen en Indiërs. Hetzelfde slag dat je tegenkomt op de bollenvelden van de Keukenhof, maar hier middenin een skigebied. Op de één of andere manier is de Titlis, naast de keukenhof op het schema van deze toeristen gekomen. Zij gaan naar de top voor een eerste aanraking met de sneeuw en sommigen om een horloge van een paar duizend euro te kopen. Leuk natuurlijk en op de top is het voor ons ook even mooi rondkijken, een wandeling over de hoogste hangbrug ter wereld en een speurtocht in de gletsjergrot. Maar we komen natuurlijk voor het skiën. Vanaf de top is dat namelijk een mooie lange afdaling.

Schaduw

We staan als eerste bovenaan, zodat we verse pistes kunnen pakken in hopelijk een mooi ochtendzonnetje. Op de vraag wanneer die komt, antwoordt de liftbediende kort “Nooit!” Oh ok, dat hadden we niet verwacht. “Maar daarom is hier altijd sneeuw, zelfs als er in de rest van het land niets ligt. Wil je zon, ga dan naar de Brunni, de sneeuwkwaliteit is iets minder, maar de zon des te beter!” Een logische combinatie, maar eerst nog even genieten van de voordelen van de schaduwzijde, want we genieten op de Titlis wel van de super goede sneeuw. Een stuk lager komt er ook echt af en toe wel wat zon op de pistes. Op het terras van Stand zitten we ook heerlijk van die gele knoepert te genieten, terwijl voor onze neus de draaiende gondel naar de Titlis gaat. Witbiertje erbij en onze wintersportbeleving is compleet. Die draaiende gondel is een bijzondere verassing. Tijdens je tocht omhoog draai je 360 graden rond en krijg je een fantastisch panorama cadeau. Tegelijkertijd vertelt een mevrouw iets over het gebied. De Aziaten en Indiërs knikken en de Ooh’s en Aah’s klinken door de ronde lift.

Brunni

De andere kant van het gebied, waar je met dezelfde liftpas terecht kunt is inderdaad een stuk zonniger. Hier mooie lange rode afdalingen waar goede vaart gemaakt kan worden. In de Brunni Hütte zouden we eigenlijk wel willen blijven slapen, als we niet al in een leuk hotel zaten. Een echte berghut. Verplicht sloffen aan en eten wat de pot schaft, heerlijk. Hier komen we vast nog een keer terug. Er is ook een rodelbaan. Helaas voor ons valt die in vluchtig water… De mist is dik, maar met een fluoriserend pak ben ik nog goed zichtbaar. Niemand die dat overigens merkt, wij zijn in de mist natuurlijk de enigen.

Nacht van Engelberg

De grappigste verrassing van Engelberg is het jaarlijks terugkerende schansspringen.  Een soort Koninginnedag in het klein… met minder mensen… en midden in de winter. Maar wel stik en stik gezellig. “Het gaat ons niet om de schansspringers, maar om dit!” Trots houdt een Zwitser zijn bier omhoog. De schans is mooi, maar het middelpunt is het feest in de grote tent. Tengere jongens vliegen met een rotvaart voorbij en het is onbegrijpelijk dat je dit wil doen. Mooi om te zien, en zeker met een warme gloeiwijn of koude pils in de hand. Dat vindt ook bijna iedereen… De hele vallei is uitgelopen en zal tot laat in de nacht feestvieren. Check je agenda wanneer deze nacht plaatsvind, check daarna de sneeuwhoogtes en pak de auto. Je bent er zo!

[accordion]

[accordion-group title=’ – Web & Travel‘]

Meer info over Engelberg kun je vinden op www.engelberg.ch/en. Voor informatie over Zwitserland en boekingen ga je naar www.MySwitzerland.com of bel met 00800 100 200 30.
Engelberg ligt op ongeveer 840 km van Utrecht en is dus goed en snel te bereiken met de auto, denk aan het Zwitserse Autobahn vignet! Als je gaat vliegen dan kan dat met Swiss International Airlines. Die vliegen dagelijks vier keer van Amsterdam naar Zürich. Informatie en reservering: www.swiss.com. Je kunt dan per trein vanaf luchthavenstation Zürich naar Engelberg doorreizen (reistijd 2 uur). Dienstregelingen: www.sbb.ch. Informatie voordeelpassen van het Swiss Travel System: www.MySwitzerland.com/treinreizen[/accordion-group]

[accordion-group title=’ – Eten & Drinken‘]

Wij hebben heerlijk à la carte gegeten bij Hotel Spannort. Verder kun je lekker bier drinken, dansen en fahita’s of hamburgers eten in Yukatan. Pizza eet je bij Al Monastero. Of je gaat naar de gezellige Alpenclub die meerdere restaurants met verschillende kaarten en stijlen herbergt. Op de berg kun je overal heerlijke fondue of rösti eten.[/accordion-group]
[accordion-group title=’ – Slapen‘]

Hotel SpannortWij verbleven tot grote tevredenheid in Hotel Spannort. De Zweedse eigenaars maken van dit driesterren hotel en restaurant een gezellige belevenis. Met een eigen à la carte restaurant, bar, sauna en een espressoapparaat op je kamer kun je hier prima vertoeven. Met gratis wifi voor de gasten en een eigen samengestelde Engelberg Guide kun je vanuit het hotel je vakantieplan opstellen.
Iglu Dorf. Een nachtje wat anders. Slapen in een iglo onder een prachtig ‘sneeuwhouwwerk’ en ’s avonds in een bubbelbad met rondom alleen maar bergen. Iglu Dorf Engelberg ligt naast de Trübsee op 1800 meter en je kunt een romantisch pakket kiezen of met je gezin een avontuurlijke nacht doorbrengen.
Brunni Hutte. Een mooie Alpenhut voor de kleinere portemonnee. Geen luxe, wel gezelligheid en midden op de berg aan de Brunnizijde. Je slaapt in bunkbeds zoals dat hoort in berghutten. Je deelt misschien een kamer met vreemden maar dat maakt het juist gezellig. Voor ongeveer 55 euro per persoon per nacht inclusief diner en ontbijt.[/accordion-group]

[accordion-group title=’ – Top 5‘]

1st Floor Lounge Een design must-see op de eerste etage van Hotel Hoheneck. Deze lounge bar is perfect om even rustig te chillen in sfeervolle ambiance. Alle kamers van het huis zijn vertegenwoordigd in één ruimte. Zo dienen twee toiletpotten als kruk, is de bar de keuken en is een lamp opgebouwd uit twaalf tv-toestellen uit de jaren zeventig. Allemaal gevonden op zolder van het hotel Hoheneck waarin de bar is gevestigd. En er werken de meest relaxte barmannen van Zwitserland met gouden tips over go en no-go’s. Check de website of facebookpage.

Titlis (Lift). De Efteling van de Alpen. Compleet met bergen Aziatische toeristen, een dure horloge shop, een gletsjer grot en de hoogste hangbrug op aarde. Een groter contrast met de skiërs is niet mogelijk.

Freeriden. Engelberg is bekend als één van de steilste ski gebieden van Europa en heeft fantastische off piste mogelijkheden. Ga daarom zeker naar engelberg als je een freeride verslaafde bent. Vergeet niet je drie-eenheid (pieper, schep en sonde) mee te nemen en gebruik je gezonde verstand in combiatie met een beetje kennis. Geen kennis? Doe een cursus bij het Snow Safety Center.

Een rondje rijden op een sneeuwscooter. Dat kan bijna nergens, maar is toch wel een jongensdroom. Ff rondscheuren op een echte sneeuwscooter. In Engelberg kan het, betaal je per minuut en kun je naar hartenlust op deze apparaten door de sneeuw ploegen. Check: www.snowxpark.ch.

Een bezoek aan de World Cup schansspringen. De nacht van Engelberg is beroemd, maar vooral berucht in Zwitserland. Dit immer rustige dorpje verandert in een party-town. Vergeet je Zwitserse vlag niet en verkleedpartijen worden gewaardeerd.

[/accordion-group]

[/accordion]

Bron:

Gijs trok met fotograaf Eelco Hofstra naar Engelberg voor een reportage voor de Telegraaf. Zij verbleven een paar dagen in dit mooie klein dorpje en pakten ook even een wereldbeker schansspringen mee.

Publicatie

Over Engelberg is in de Telegraaf een mooie publicatie verschenen van Gijs. Deze is hier online terug te vinden op de website van de reiskrant.

Tags:

  • Gijs

    Co founder

    Een nieuwsgierige, creatieve, energieke avonturier. Altijd op zoek naar nieuwe plekken om te surfen, kajakken, skien, snowboarden en andere activiteiten te doen.

You May Also Like

Sagres

Op straat is het rustig, in de baai Mareta liggen wat surfers in het ...

Surfen in Taghazout

Volgens de Lonely Planet is Marokko de Gateway to Africa. En het is te merken ...

Van Laren naar Gstaad

Alles verkopen, alle zekerheden op straat gooien en dan een hotel beginnen in het ...