Een tocht vol Lebensgefahr

Een oude baas zonder tanden instrueert ons in praktisch onverstaanbaar Duits. Onheilspellend cirkelt een grote roofvogel in het rond op zoek naar de zwakste schakel. Voor ons de Donau, de blauwe slinger die we straks met onze rode kano’s gaan bedwingen.

no images were found

Ik heb zelf als buitensportinstructeur gewerkt in de Belgische Ardennen en daar ook kano-instructies gegeven. Des te groter is mijn verbazing over onze Duitse instructeur. Hoe hij daar nonchalant lekker zit te brabbelen in een plaatselijk dialect met zijn grijze borstel snor in zijn voorbeeld kano. Soms wuift hij zijn peddel woest om zich heen en fronst zijn enorme wenkbrauwen. Op dat moment weet je tenminste dat je net iets heel belangrijks hebt gemist. Uiteindelijk weet hij de groep wel te enthousiasmeren en met veel handgebaren maakt hij duidelijk wat de bedoeling is. Er ontstaat lichte paniek wanneer hij gebaart wat je moet doen als de kano omslaat, maar dat was een grapje van de beste man. Ik kan het nauwelijks geloven, maar Heinrich (zo stel ik mij voor dat hij heet) gaat niet eens met ons mee. In plaats daarvan krijgen we een papiertje met een paar afbeeldingen van gemalen en bordjes ‘Lebensgefahr’. En dat in het land waar iedereen met een helm op de fiets zit… Het zal wel dan, hup, de boot in!

Eenmaal onderweg begin ik te begrijpen dat deze tocht prima zonder gids kan. Het is een vriendelijke en mooie route, gekenmerkt door natuur en vooral veel vogels. De twee strekdammen en een gemaal worden goed aangegeven en buiten dat is er weinig dat ook maar enigszins op een stroomversnelling lijkt. Dit is lekker spazieren fahren. Het is lekker dat deze  kanotocht meer geschikt is voor reizigers met jonge kinderen dan voor avonturiers. Gewoon chillen en genieten van de omgeving. Aan het einde van de tocht tussen Gutenstein en Sigmaringen ligt Schloss Sigmaringen of ook wel Hohenzollernschloss. Dit prachtige kasteel uit de 11e eeuw torent wel 35 meter boven de Donau uit en is daarmee de grootste langs de hele rivier. Het kasteel is nog steeds bewoond, maar wel te bezoeken en dat vind ik het meer dan waard. Tijdens mijn lunch na afloop van de tocht denk ik nog even terug aan Heinrich en zijn instructie. Hij brengt wederom een lach op mijn gezicht. Het leven hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn, een papiertje met de lebensgefahrliche dingen er op is soms genoeg.

Meer Donau: lees de volledige Destination Donau over het leven langs de oorsprong.

Bron:

In georganiseerd verband reisde Martijn tegen de stroom in op zoek naar de oorsprong van de Donau. In drie dagen tijd maakte hij niet alleen kennis met de Donau zelf, maar kreeg ook een indruk van het leven op en langs deze indrukwekkende rivier. Hij ziet zichzelf graag nog eens een epische reis langs de gehele Donau maken, van het Zwarte Woud naar de Zwarte Zee.

Tags:

  • Chasing Dreams is het levensmotto van Martijn. Sinds 2013 doet hij dat onder andere via zijn eigen onderneming en helpt hij anderen hun dromen na te jagen. Zijn eigen dromen brengen hem veelvuldig naar het buitenland.

You May Also Like

Jij nieuwe slippers, zij nieuwe slippers!

Wie kiest voor Wishbones, kiest ervoor om één van de miljoenen kinderen in Afrika ...

Bierbrouwers in de line up

De ingang belooft niet veel soeps. Een zware houten deur in metalen frame met ...

Droomkastelen Duitsland

Duitsland is een droombestemming voor het bezoeken van sprookjeskastelen. Het voelt bijna alsof alle ...