Droomkastelen: Zwitserland

Zwitserland: het land van de machtige bergen, groene alpenweiden, ongerepte natuur en frisse lucht. Een bestemming die geliefd is bij wintersporters en natuurliefhebbers. Maar wist je ook dat het land rijk is aan prachtige kastelen? Dankzij een interessante historie kunnen we nog steeds wegdromen bij de sprookjesachtige optrekjes van machtige vorsten uit een ver verleden. Hier onze top 5 van Zwitserse kastelen!

1. Het sprookjeskasteel van Disney: Château de Chillon

Gelegen in Montreux aan het meer van Genève, is Château de Chillon helaas geen verborgen parel te noemen. Sterker nog, deze waterburcht is het beroemdste en meest bezochte kasteel van Zwitserland. Toch is een bezoek aan deze voormalige residentie van de graven van Savoye zeer de moeite waard. Wandel over de binnenplaatsen en door lange gangen, ontdek de ondergrondse gewelven en de wandschilderingen uit de 14e eeuw. Disney-kenners opgelet: dit beroemde kasteel vormde de inspiratiebron voor Disney’s De kleine Zeemeermin!

Meer weten over Château de Chillon? Check deze website!

2. Imposant, Italiaans en groots: de Burchten van Bellinzona

In een glooiend heuvellandschap in het zuiden van Zwitserland ligt een imposant complex van middeleeuwse burchten. Samen vormen Castelgrande, Castello Montebello en Castello Sasso Corbaro de drie best bewaard gebleven burchten van het land. Al in de Romeinse tijd waren deze machtige vestigingen een belangrijke verdedigingslinie. Tegenwoordig behoort het ‘sieraad’ van Bellinzona tot UNESCO werelderfgoed. Overigens begeef je je in Bellinzona echt in Italiaanse sferen: het is de meest Italiaanse stad van Zwitserland en vormt de poort naar Italië en de Alpen.

Ontdek hier de burchten van Bellinzona.

3. Middeleeuws plaatje: St. German van Gruyère

Wie pittoreske plaatsjes met een beetje geschiedenis wel kan bekoren, mag het historische stadje Gruyère zeker niet overslaan. Op deze schilderachtige plek heeft de tijd letterlijk stilgestaan. Een middeleeuws stadsbeeld wordt gevormd door de historische huizen, smalle straatjes en het nabijgelegen kasteeltje St. German. Het op een heuvel gelegen kasteel uit de 13e eeuw biedt niet alleen een schitterend uitzicht, maar laat je ook kennismaken met de 800-jarige regionale geschiedenis en cultuur. En hoewel dit artikel niet over lokale lekkernijen gaat, willen we toch benadrukken om in Gruyère ook vooral van de heerlijke gastronomie (denk aan kaas en frambozen met room) te proeven!

Lees hier meer over St. German van Gruyère.

4. Building with a view: Schloss Thun

Op de top van een heuvel met besneeuwde bergtoppen op de achtergrond, is dit majestueuze bouwwerk als het ware op een voetstuk gezet. In de 12e eeuw werd Schloss Thun in opdracht van de hertogen van Zähringen gebouwd. De nieuwe eigenaren, de Berners, breidde het kasteel in de 15e eeuw uit met een indrukwekkend en bijzonder dak. Bezoek in het kasteel het historische museum, maar vooral ook de prachtige ridderzaal waar tegenwoordig concerten en evenementen worden gehouden.

Ontdek meer over Schloss Thun.

5. Ridders en draken in Schloss Lenzburg

Wie zijn onlosmakelijk verbonden met de kastelen uit sprookjesverhalen? Juist, ridders en draken! Volgens de sage over de ontstaansgeschiedenis van Schloss Lenzburg woonde op deze heuvel ooit een draak. De draak werd echter verslagen door twee edele ridders, Wolfram en Guntram. Om hun overwinning te vieren, bouwden zij op de drakenrots Schloss Lenzburg. Of je nu in wel of niet in sprookjes gelooft; wie over de ophaalbrug loopt en door de houten poorten de binnenplaats betreedt, gaat helemaal op in de 1000-jarige geschiedenis van deze imposante burcht!

Meer lezen over Schloss Lenzburg? Klik dan hier!

 

Welk kasteel wil jij in Zwitserland bezoeken? Lees meer over Zwitserse kastelen op deze website en laat je inspireren voor je volgende trip!

Tags:

  • ‘Magic happens when you step outside of your comfort zone’. En dat heeft Sarah ervaren tijdens haar reis van acht maanden door Australië, Nieuw-Zeeland en Zuidoost-Azië. Van in je uppie low budget backpacken, slapen in luxe resorts tot een gave stad bezoeken. Juist die diversiteit is wat haar in reizen aanspreekt. Van oorsprong is Sarah historicus waardoor ze niet alleen een echte storyteller is, maar ook cultuur en geschiedenis met het heden verbindt.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Altijd zon in Veysonnaz

Het kleine plaatsje Veysonnaz is als een natuurlijke zonnebank. 300 zon-dagen per jaar, oftewel ...

Top 3 ervaringen van onze Rovos Rail treinreis

1: Safari in Nambiti Game Reserve  Dit Game Reserve is volledig opgetrokken uit oud-boerenland. In tien jaar ...

Ootmarsum historisch centrum

10 redenen om deze zomer naar Twente te gaan

Hoe klinkt ‘groene, weidse landschappen en bossen met kabbelende beekjes’ je in de oren? ...