Site pictogram

Droomhotel: Strandhotel Formerum Terschelling

Strandhotel Formerum Terschelling

Ik slaap in een droomhotel op Terschelling. Zo één tussen de duinen, maar met zicht op zee. Zo één waar de deuren nog een beetje kraken en je een toilet en douche deelt op de gang. Zo’n hotel waar je pas op na drie dagen ontdekt dat er ook een tv aan de muur hangt in jouw kamer, maar je die gewoonweg niet had gezien, omdat het zicht naar buiten overweldigend is. Ik slaap in Strandhotel Formerum, dat met een bliksemvaart is binnengekomen in mijn eigen top 5 van favoriete hotels.

De aankomst bij het hotel per fiets.
De strandzijde van het hotel

Je moet ervan houden. Het gebrek aan glimmend koper, nieuwe designmeubelen en airconditioning in de kamer. En ik houd ervan. Simpel, basic, de omgeving bepaalt wat belangrijk is: dat je op reis of op vakantie bent. Geen weelderige materialistische luxe, maar huiselijke gezelligheid. Een wandeling van tien minuten naar de zee. Een boekenkast en grote stapel magazines die je doen realiseren dat het onzin is altijd maar stapels papier mee te zeulen. De grote zaal van Strandhotel Formerum dient als restaurant, ontbijtzaal en als woonkamer voor de gasten van het hotel. De bar schenkt lekkere bieren, goede koffie en erachter staat een keuken waar ze koken kunnen!

Huiselijke gezelligheid van Strandhotel Formerum
Leren banken en stoelen en een leestafel voor een relaxte middag lezen.

De zonsondergang van je leven

Strandhotel Formerum staat in een duinpan. Ietsje verderop is een strandopgang waar alle strandgasten langslopen (en dat zijn er veel op Terschelling). Hier alleen dat hotel dat tot z’n enkels in het strandzand staat en aan de voorzijde een terras heeft (dit is nog enigszins uit de wind als die blaast). Aan de achterzijde, de Noordzeekant, staat alleen een picknicktafel en speeltoestel voor kinderen. Vanuit de meeste kamers in het hotel heb je zicht op deze speeltuin en kun je dus met gemak je kinderen in de gaten houden. Het is nog best ver naar de zee en elke stap kun je volgen. In de avond klim je in een minuut op een duin om daar de zonsondergang van je leven te bekijken. SALT magazine organiseert in samenwerking met het Strandhotel Formerum ook jaarlijks Dark Sky Weekeinden. “Metingen hebben uitgewezen dat de duisternis hier vergelijkbaar is met de duisterste locaties op zeeniveau in de rest van de wereld,” aldus te lezen op de website van SALT.

De zonsondergang van je leven

Rust op het drukke stuk

Formerum ligt zo’n 7 kilometer van de haven die zich in West-Terschelling bevindt en is het rustigste ‘drukke’ stuk van het eiland. Het strand is gigantisch, de zee gevaarlijk bij eb, maar heerlijk bij vloed. Kinderen duwen een sleepnet voor zich uit vol met garnalen en krabben. Bij de strandtent ZandZeeBar geldt een heus telefoonverbod. Sterker nog, er schijnt een telefoonblocker te zijn. Gewoon, omdat ze dat zo willen. In de avond word je er getrakteerd op gele, oranje en roze zonsondergangen. Hier kun je prima een paar dagen, zo niet langer vertoeven. Een gouden tip voor iedereen die een plek zoekt om uit te waaien, tot rust te komen of een boek te schrijven.

Vanuit het Hotel loop je zo het strand op
Heerlijke Tapas bij de ZandZeebar

Bronnen, handige links en boeken.

Gijs en Rian kwamen met hun twee kids bij Strandhotel Formerum op hun reis langs alle Waddeneilanden voor magazinereportages. In samenwerking met Merk Fryslân organiseerden ze deze reis. Check de website van Terschelling voor meer inspiratie of download deze Terschelling App van City Information. Je kunt het Strandhotel Formerum boeken via Booking.com

.

Next: Blogsafari 9: Citrusdal in de Cederberg
Mobiele versie afsluiten