Blogsafari 4: De dieren van Kaap de Goede Hoop

Wat je zoal op een dag kunt tegenkomen in Zuid-Afrika

Kaap de Goede Hoop ligt helemaal ten zuiden van Kaapstad en is (bijna) het uiterste puntje van Zuid-Afrika én het hele continent Afrika. Maar de Kaap is slechts een landmark in een veel groter natuurgebied. Het is ongeveer een half uur rijden van de ingang tot Kaap de Goede Hoop en het daarnaast gelegen Cape Point. Maar dit schitterende natuurgebied biedt nog veel meer. Wild life bijvoorbeeld. Wij wandelden een paar dagen met Table Mountain Treks & Tours en eindigden onze vierdaagse op de Shipwreck Trail in Olifantsbos. Wij waren verrast zoveel wild life te zien. Kijk maar eens mee.

01 Klipspringer

Direct nadat we de poort van het zuidelijkste gedeelte van het Table Mountain National park binnenrijden zien we het eerste wild. Twee klipspringers staan rustig te grazen op dertig meter van de weg. De klipspringer is een kleine antiloop en volgens onze gids Justin redelijk schichtig. “Ik zie ze vaak bij het wandelen, maar niet zo vaak vlak langs de weg.” Misschien is het ‘t vroege tijdstip waarop we hier zijn (half negen) waardoor we mazzel hebben, misschien is het ook gewoon een voorbode van een fortuinlijke wild life spotting day.

Kaap de goede hoop dieren
Een klipspringer heet ons welkom in het Nationale Park ©Gijs Hardeman

02 Bonte Bok

Twee kilometer verder zien we de volgende antilopesoort alweer. Twee Bonte Bokkies staan op nog geen tien meter van de weg. Een derde staat aan de andere kant en springt vlak voor onze auto over de weg naar zijn twee soortgenoten. De Bonte Bok is een prachtig dier met witte poten en een roodbruine borst, groter dan de Klipspringer, maar nog niet enorm. We gaan er vandaag nog een stuk of tien zien, op verschillende plekken. Waaronder één op het strand.

Kaap de Goede Hoop dieren
Wandelaars kijken de verkeerde kant op en missen deze bonte bok ©Gijs Hardeman

03 Cape Mountain Zebra

Er zijn vijf Cape Mountain zebra’s in dit park. Niet heel veel kans dus dat je er één ziet. Laat staan twee of drie. Maar misschien ook weer wel, omdat we zo vroeg zijn. Er zijn nog geen auto’s langs geweest en ja hoor, daar staan er twee langs de weg. We stappen uit en nemen de tijd om deze prachtige beesten te fotograferen. Het lijkt wel of hun kleuren contrastrijker zijn dan hun evenknie in de Savannah. Één van de twee briest even mijn kant op als ik te dichtbij kom. Oke, ik maak excuses en neem een paar stappen terug.

 

dieren van de Kaap
Eén van de vijf Cape Zebra’s ©Gijs Hardeman

04 Chacma Baboons (Baviaan)

“Deze bavianen eten schaaldieren en zijn daar behoorlijk uniek in.” Justin kan zelfs over de Bavianen erg enthousiast vertellen, ook al staan er heel veel waarschuwingsborden langs de weg en wordt er in elke folder fanatiek advies gegeven wat wel, maar vooral wat niet te doen bij bavianen. Ze zijn namelijk best agressief en zeker als er wat te eten valt te halen. We zien ze langs de weg, maar later ook vlakbij zee, wat echt een bijzondere aanblik geeft. Helaas zien we ze niet op de rotsen in zee waar ze dus blijkbaar ook hun dagelijks maal vandaan halen.

Dieren van Kaap de Goede Hoop
De ‘Baboons’ van de Kaap eten schelpdieren. De achtertuin ligt er vol mee. ©Gijs Hardeman

05 Black Oystercatcher

Bijna uitgestorven in deze regio, maar weer helemaal terug van weggeweest. De reden: afschaffen van rijden met 4WD wagens op het strand. Dat mocht altijd in Zuid-Afrika en de Black Oyster Catcher, zeer herkenbaar dankzij de lange oranje snavel en ringen op de ogen, legde zijn eieren op het strand die werden vermalen onder de banden van de wagens. Nu er een verbod is, zijn de vogels weer veelvuldig te zien in het landschap.

Dieren van Kaap de Goede Hoop
Oystercatcher koppel ©Gijs Hardeman

06 Eland

De allergrootste antiloop van het continent. De Afrikaanse eland lijkt geenszins op de Scandinavische en heeft meer weg van een heel groot hert. Alleen zijn gewei heeft twee rechte spiezen omhoog in plaats van de kroonluchter die een gewoon hert heeft. Langs het strand bij Olifantsbos zien we een stuk of tien elanden, maar Justin verzekert ons dat er ergens hier bij Kaap de Goede Hoop een groep van wel tachtig elanden rondloopt. Wat een prachtig gezicht zou dat zijn zeg!

Dieren van Kaap de Goede Hoop
Deze Eland houdt mij goed in de gaten terwijl de vrouwtjes achter hem grazen ©Gijs Hardeman

07 Struisvogel

Op weg naar de poort van Kaap de Goede Hoop vanuit Kommetjie kom je langs een struisvogelboerderij. Maar hier, in het park, lopen ze nog vrij rond. Er zijn er veel en daarom is het op deze geluksdag eigenlijk raar dat we er maar één zien. En dat is dan nog een jonkie ook. Desalniettemin is het een mooie aanvulling op onze bijzondere verzameling animal sightings. Het is overigens een erg schuw diertje dat zeker honderd meter afstand houdt van ons.

 

dieren op Kaap de Goede Hoop
Een jonge struisvogel, alleen tussen de Bonte Bokkies ©Gijs Hardeman

08 Southern Rock Agama

Het kleinste dier van betekenis dat we vandaag zien, maar niet minder mooi. De hagedis schiet weg in de rotsen als hij ons hoort aankomen, maar dit exemplaar is nieuwsgierig genoeg om net op een randje te blijven zitten. Hij valt bijna helemaal weg tegen de rotsige achtergrond. Alleen zijn kop kleurt prachtig groen door de zoomlens, terwijl we oogcontact maken. Klein maar fijn!

Dieren van Kaap de Goede Hoop
Snel als de wind, blauw/groen als de zee ©Gijs Hardeman

09 Angulate Tortoise (schildpad)

Terug bij de auto van onze Shipwreck Trail (ja, we zagen ook nog twee scheepswrakken, maar daarover meer in een andere blog) zegt Justin enigszins terloops: “Kijk daar loopt nog een schildpad.” We zagen al borden langs de weg dat je moet uitkijken ze niet onder de wielen te krijgen. Ze komen dus veel voor, maar hadden tot nu toe nog geen schildpad gezien. En nu loopt dit exemplaar van ongeveer 25 centimeter zomaar vlak langs de parkeerplaats. Zelfs Justin, die dit werk dagelijks doet is enigszins verbouwereerd van zoveel verschillende dieren op één dag.

Dieren van Kaap de Goede Hoop
Langzaam komt deze schildpad nog even gedag zeggen ©Gijs Hardeman

Table Mountain Treks & Tours

Wij liepen vier dagen mee met Table Mountain Treks & Tours langs verschillende natuurgebieden vanaf de Tafelberg tot aan Kaap de Goede Hoop. Zij zijn erg deskundig, weten alle planten en dieren van de gehele regio en werken tot ver buiten Kaapstad. Het is een klein familiebedrijf waarin vader, moeder en zoon actief zijn als gids. Hun specialisme is custom made tours in Table Mountain National Park. Ze weten ongelooflijk veel over de Cape Floral Kingdom en alle dieren die tussen die bloemen en planten leven. – www.tablemountaintrekstours.com

Table Mountain Treks
Onze Hike met Justin van Table Mountain Treks & Tours over Olifantsbos ©Gijs Hardeman

How to get around & where to stay

Check onze website voor verhalen over Zuid-Afrika (dat zijn er veel). De officiële website van het Zuid-Afrikaanse toerisme bureau vind je hier. Wij kozen voor een all-inclusive huurauto via Sunny Cars. Bij Sunny ben je 100% verzekerd en gegarandeerd geen kosten achteraf. Best wel handig omdat je aan de balie “nee” kunt antwoorden op alle extra’s die worden aangeboden. Voor meer informatie over Kaapstad verwijs ik je graag door naar capetown.travel en Goto.capetown.

Gijs’ Blogsafari

Gijs maakt momenteel met Rian en zijn twee jongens Raf en Finne een rondreis langs Zuid-Afrika, Zimbabwe, Zambia, Mozambique en Swaziland. Tijdens deze reis houdt hij je via zijn blogsafari op de hoogte.

Dieren van Kaap de Goede Hoop
En natuurlijk bezochten we ook Cape Point even ©Gijs Hardeman

Tags:

  • Gijs

    Co founder

    Een nieuwsgierige, creatieve, energieke avonturier. Altijd op zoek naar nieuwe plekken om te surfen, kajakken, skien, snowboarden en andere activiteiten te doen.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Blogsafari 2: Kloofstreet Kaapstad

  Dit staat met grote letters boven een vintagewinkel in Kloof Street in het ...

Zarautz

Op de bar staan borden vol met lekkere hapjes: olijven omwikkeld door een boccadillo, ...

Safi

Onderweg blijf je wel eens op plekken hangen die eigenlijk een tussenstop zouden zijn ...