Site pictogram

De Sint Bernard

Iedereen kent ze. Uit films, cartoons of van posters over Zwitserland. De grote Sint Bernardhonden zijn een icoon van het Alpenland. En de Grote Sint-Bernardpas is de geboorteplaats van dit wereldberoemde ras. Bijna driehonderd jaar lang werden ze in het Hospice in Grand St Bernard gefokt, maar sinds 2005 heeft de Barry Foundation het overgenomen. Zij zijn momenteel de oudste en belangrijkste Sint Bernardfokkerij ter wereld. Barry was de bekendste lawinehond, verantwoordelijk voor het redden van de levens van meer dan veertig mensen. Hij leefde tussen 1800 en 1812 en was dus erg oud gezien de gemiddelde levensverwachting van acht jaar. Dankzij de vele verhalen die over hem de ronde deden is de Sint Bernard zo populair geworden in Zwitserland en daarbuiten. Om hem te eren is hij opgezet in het Natural History Museum.

Per jaar komen er bij de Foundation ongeveer twintig puppy’s bij en er is een wachtlijst voor een puppy. De foundation wil ‘de authentieke Hospice hond’ behouden als cultureel erfgoed en de honden verbonden laten blijven met de oorspronkelijk plek.” Ondanks dat de honden niet meer worden gefokt in het Hospice, zijn een paar Sint Bernards in de zomer wel op de plek van oorsprong. De mythe dat de honden whisky in het tonnetje om hun nek hebben, is trouwens niet waar en verzonnen door een Engelsman. Maar whisky of niet, de Sint Bernard is al eeuwenlang het nationale symbool van Zwitserland.

Zelf wandelen met Sint Bernardhonden

Vanaf eind december tot eind februari organiseert de Barry Foundation wandelingen met Sint Bernardhonden in Champex-Lac met uitzicht op het meer. De allerkleinsten kunnen zelfs door de honden worden voortgetrokken op sledes. Bij een bezoek aan Barryland in Martigny kun je, met een beetje geluk, puppy’s bewonderen en het Musée et Chiens du Saint-Bernard bezoeken.

Adres:

Barry Foundation
Rue du Levant 34
1920 Martigny (Switzerland)
+41 (0)27 720 49 20
musee@fondation-barry.ch
www.fondation-barry.ch

Bron:

Gijs Hardeman ging op uitnodiging mee naar het Zwitserse Wallis voor een bezoek aan het Hospice. Tijdens deze reis werd ook de Fondation Barry aangedaan. Dit artikel werd eerder geplaatst in wintersport magazine High Life Plus.

 

Next: Pays du Saint-Bernard
Mobiele versie afsluiten