Drie dagen lang ben ik één met de Donau. Ik fiets, loop, eet, kano, Segway, drink, vaar en vlieg er. Ook raak ik geëmotioneerd over deze machtige Duitse rivier. En toch zie ik slechts een derde van deze mooie waterkronkel. Een indrukwekkende reis die smaakt naar meer.

no images were found

In het restaurant ‘Zur Alten Linde’ in Regensburg zitten al een paar families en meteen krijg ik een herkenbaar gevoel van Duitse ‘gemütlichkeit’. Een gevoel waar mensen nog de tijd lijken te hebben voor elkaar. Beleefd en vriendelijk zijn. Iets wat ik maar moeilijk uit kan leggen aan vrienden die hier niet zijn geweest, anders dan een tussenstop op doorreis naar Oostenrijk. Het is lunchtijd, de zon schijnt en het restaurant zelf is mooi gelegen op een eiland midden in de Donau. Zo maken wij voor het eerst kennis met de natte gigant die de komende dagen als blauwe draad door onze belevenissen loopt.

De naam van de Donau is afgeleid van de naam van de Romeinse riviergod, Danuvius, en is met 2829 kilometer de op één na langste rivier van Europa. De Donau stroomt vanuit het Zwarte Woud in Duitsland door maar liefst 10 landen en langs haar oevers liggen 4 hoofdsteden, om uiteindelijk in de Zwarte Zee uit te monden. Omdat vroeger nogal wat verwarring was over de eigenlijke bron van de Donau heeft men besloten om de afstanden stroomopwaarts te tellen beginnend bij de Zwarte zee.

Op trappers en treden naar het Walhalla

Na de lunch staat fietsen op het programma, want wij Nederlanders houden immers van fietsen, toch? Bij de verhuur krijgen we een fiets waar je als kind eigenlijk helemaal niet blij mee bent als je die krijgt voor je verjaardag. Natuurlijk heeft hij de kleuren van de jaren ’80, is een paar maten te groot en heeft tot overmaat van ramp een MANDJE voorop. Vol goede moed stappen we toch op. Onze bestemming moet fantastisch zijn, want dit is letterlijk het Walhalla. Met wind tegen op de dijk worden we ingehaald door een Duitse scholier en ik merk onmiddellijk een vleugje van competitiegevoel in de groep. Nederland – Duitsland is een feit.

We zetten de fietsen aan de voet van het Walhalla en bestijgen meer dan 350 treden van de berg. Het Walhalla mag dan wel een paradijs zijn maar er stierven hier al 3 mensen en er raakten meer dan 30 personen ‘schwerverletzt’ bij een bezoek. De architectuur is gebaseerd op het Pantheon in Athene en is gebouwd om belangrijke mensen te eren uit de ‘Duitstalige Wereld’, waaronder traditioneel ook Nederland en België worden gerekend. Zo maakten wij kennis met marmeren bustes van onder andere Einstein, Mozart en Wagner. Maar ook Vermeer hing er en Michiel de Ruyter. Je weet wel, die man van de Jumbo reclames. Als je nog 70.000 euro in een sok hebt liggen en 20 jaar dood bent kan je zelf ook genomineerd worden voor een plekkie in het Walhalla.

Duits één-tweetje: Braadworst en bier

Terug in Regensburg is ondertussen het tweejaarlijkse ‘Bürgerfest’ in volle gang in het stadscentrum. Deze nog grotendeels authentieke stad met 2000 jaar geschiedenis staat op de UNESCO wereld erfgoedlijst en is nu een bruisende studentenstad. Wat mij wederom opvalt, is de gemoedelijke maar gezellige sfeer. Er ligt geen papiertje of bekertje op straat. Dat terwijl er toch duizenden mensen op de been zijn. Naast de Romeinse brug eet ik een braadworst bij de ‘Wurstkuchl’. Deze 500 jaar oude taveerne is de oudste Wurstkuchl ter wereld en dat proef je!

De volgende dag zitten we zonder te blikken of blozen om 10.00 uur aan het bier. En niet zomaar bier, maar aan witbier afkomstig van de oudste witbierbrouwerij aan de Donau. Onze biersommelier, Stephan, vertelt vol trots dat het bier hier gebrouwen wordt naar het ‘Reinheitsgebot’, dat volgend jaar 500 jaar bestaat. Dit gebod stelt dat echt bier maar vier ingrediënten mag bevatten, te weten mout, water, graan en hop. Bij hoge mate van uitzondering krijgen wij een exclusieve tour door het gedeelte van de brouwerij waar het bier in grote vaten van tienduizenden liters wordt gelucht.

Dobberend en rollend op en langs de rivier

Gelukkig boordden we hierna het schip de Renate, om ‘Gegen den Strom’ een rivier cruise te maken. Aan het roer maakte ik kennis met de kapitein van het schip, een stoere vrouw wier ouders en overgrootouders ook al op de Donau voeren. Met haar hondje blaffend in de kajuit vertelt zij hoe haar hele familie op de boot werkt. Haar vader viert zelfs zijn verjaardag aan boord vandaag. Terwijl ik rondloop, krijg ik echt het gevoel dat we te gast zijn bij iemand thuis. En zo varen we langs het smalste en diepste gedeelte van de Donau met naast mij iemand die de was doet op een oude rol&-strijkmachine. Langzaam maar zeker raak ik bekend met de Donau. Ik ontmoet verschillende mensen die allemaal op hun eigen manier verbonden zijn met het Duitse water.

Na de boottocht nemen we de bus naar Blaubeuren waar een Segway tocht op ons wacht. Op dringende wijze wordt Phillip, onze buschauffeur, naar zijn plek begeleid door de Sheriff en zijn Deputy. Vanaf hun Segways manen zij ons uit te stappen. ‘Waarom zijn jullie zo laat?’ Van de Duitse vriendelijkheid is even weinig te bespeuren nu de ‘Pünktlichkeit ’ in het gedrang komt. Gelukkig kunnen we alsnog een tour maken. Blaubeuren is erg leuk om te bezoeken. Je kunt er in grotten duiken en een fantastisch museum met de oudste figuratieve kunst ter wereld (40.000 jaar oud) bezoeken. Maar het absolute hoogtepunt is toch wel het vermaak op de Segways. Kinderlijk eenvoudig en bijzonder om je op die manier voort te bewegen.

Koude douche van 120 liter

Als laatste bezoek ik de bron van de Donau. Een anticlimax. De bron blijkt sinds 2012 al gerenoveerd te worden en in de stijgers te staan. Toch merk ik bij mijzelf een bijzonder gevoel. Het idee van nieuw leven. Niet alleen het leven van een rivier, maar ook leven van de mensen die langs de rivier op verschillende manieren hun bestaan leiden of hebben geleid. Een familie brouwerij, een gezin van bootmensen, een worstenmakerij. Leven dat is geweest, de vroegste Europese beschavingen die hun sporen achterlieten langs de oevers en in de grotten langs de Donau. Helden uit het recente verleden die geëerd worden in het Walhalla. Leven dat nog maar net is begonnen met een frisse toekomst voor zich in Regensburg. Of het leven dat nog gemaakt wordt tijdens de zwoele zomeravonden in campers en tentjes langs de Donau.

Ik heb nog nooit een rivier geboren zien worden, laat staan met 120 liter per seconde, maar het doet toch wel wat met me. Ik ben benieuwd. Benieuwd naar de rest van de Donau. Wat een epische reis zou dat zijn. Van de zwarte zee helemaal terug naar de bron. Langs culturen en historie. Of misschien moet ik wel bij de bron beginnen. Want volgens de Duitsers zijn we toch wel een beetje ‘verrückt’ dat we het allemaal ‘Gegen den Strum’ in deden.

[accordion]

[accordion-group title=” – Web & Travel“]

Duitsland kent veel vliegvelden waar vanuit Nederland naar toe wordt gevlogen. Voor mijn reis vloog ik vanaf Amsterdam naar München met Lufthansa. Er zijn vanaf daar veel mogelijkheden om met het openbaar vervoer naar het centrum af te reizen. Na een bezoek aan München (1-3 dagen) is Regensburg met de trein met 1,5 uur bereikt.

Voor een uitgebreidere reis langs de Donau zou ik ervoor kiezen om met de auto of met een camper te gaan. Het gebied van de Donau kent mooie landwegen door allerlei leuke dorpen. Hoewel je langs de route verschillende activiteiten kan doen, is het (nog) geen bestemming voor de adrenaline junkies. Voor natuurliefhebbers, families, wandelaars en fietsers is het een ideale bestemming. Check de onderstaande websites voor meer informatie over het gebied en de Donau.

Germany Travel
Die Junge Donau
Beieren
Baden Würtemmberg

[/accordion-group]

[accordion-group title=” – Eten & Drinken“]

Zur alte Linde in Regensburg. Typische gerechten uit Bavaria met uitzicht over de Donau.
Leurer Beutel in Regensburg. Culinaire gerechten in een restaurant met een mix van kunst en Jazz.
De oudste Wurstkuchl ter wereld voor heerlijke braadworst mit sauerkraut!
Klooster taveerne Weltenburg met serveersters in klederdracht en typische (bier)gerechten.

[/accordion-group]

[accordion-group title=” – Slapen“]

Sorat Insel Hotel in Regensburg op een eiland in de Donau.
Best Western Bierkulturhotel
in Ehingen. Een mix van historie, moderne architectuur en bier.

[/accordion-group]

[accordion-group title=” – Top 5“]

  1. Ballonvaart bij zonsondergang over de Donau met Swälbisch brood en lekkernijen.
  2. Regensburg. Een levendige studentenstad met festiviteiten en veel historie. Heerlijk eten en veel plekken om bier te proeven. Makkelijk te combineren ook met een paar dagen München.
  3. Segwaytour door het centrum van Blaubeuren naar de Blautopf. Ideale omgeving ook om grotten te ontdekken (zowel lopend als zwemmend) en de oorsprong van de Europese cultuur te leren kennen.
  4. Bezoek aan de bron van de Donau, de Donauquelle in het Schlosspark in Donaueschingen. Mooi gebied ook voor families met wandelen, fietsen, golf en veel natuur.
  5. Een bezoek aan de oudste witbierbrouwerij aan de Donau, met proeverij. Gevolgd door een rivier cruise over de Donau. weisses-brauhaus-kelheim.de en renate.de.

[/accordion-group]

[/accordion]

Bron:

In georganiseerd verband reisde Martijn tegen de stroom in op zoek naar de oorsprong van de Donau. In drie dagen tijd maakte hij niet alleen kennis met de Donau zelf, maar kreeg ook een indruk van het leven op en langs deze indrukwekkende rivier. Hij ziet zichzelf graag nog eens een epische reis langs de gehele Donau maken, van het Zwarte Woud naar de Zwarte Zee.

Tags:

  • Chasing Dreams is het levensmotto van Martijn. Sinds 2013 doet hij dat onder andere via zijn eigen onderneming en helpt hij anderen hun dromen na te jagen. Zijn eigen dromen brengen hem veelvuldig naar het buitenland.

You May Also Like

Griekenland Olympia

Olympia Griekenland, bakermat van de Spelen

Olympia Griekenland. Omringd door bergen en weelderig groen ligt Olympia. De bakermat van de ...

Altijd zon in Veysonnaz

Het kleine plaatsje Veysonnaz is als een natuurlijke zonnebank. 300 zon-dagen per jaar, oftewel ...

Baskenland

Reizen met je kind, hoe jong ook is een fantastische belevenis. Voor jou, maar ...