Crossen door het roodbruine zand van de Drakensbergen

Rian werkte jaren als buitensportinstructeur in de Ardennen, maar had altijd een haat-liefde verhouding met mountainbiken. Na een afwezigheid van enkele jaren op de bergfiets moest ze nu weer even aan de bak. Maar dan in Zuid-Afrika, op onbekend, maar schitterend terrein, en met ietsje toughere condities.

DrakensbergenMountainbiken9DrakensbergenMountainbiken8DrakensbergenMountainbiken12DrakensbergenMountainbiken11DrakensbergenMountainbiken10DrakensbergenMountainbiken1

Lang geleden dat ik op een mountainbike zat! En nog nooit eerder op Afrikaanse bodem. Ik weet ook niet zeker of ik wel fiets-fit ben, want in Zuid-Afrika doen we bijna alles met de auto, dus fietsen is alweer een tijdje geleden. Verwachtingsvol rijden we naar All Out Adventures in de buurt van Bergville in de Noordelijke Drakensbergen. Daar wacht de lachende instructeur Sbu ons op en binnen vijf minuten hebben we een fiets, een waterfles en hoeven we alleen nog maar zonnebrand te smeren. Op naar de Montusi Gorge!

All Out heeft perfecte full-suspension fietsen die tegen een stootje kunnen. Geen aftands materiaal hier. Ook hebben ze verschillende routes uitgezet, zodat iedereen hier direct een mooie route op eigen niveau kan fietsen. Alle tochten gaan over privat property en worden, in goed overleg met de grondeigenaren, goed onderhouden. Dit is ook gelijk de reden dat je een dagpas moet kopen om hier te kunnen fietsen, ook als je met een eigen fiets komt.

DrakensbergenMountainbiken15DrakensbergenMountainbiken16DrakensbergenMountainbiken17DrakensbergenMountainbiken3DrakensbergenMountainbiken4DrakensbergenMountainbiken5

Sbu heeft voor ons gelijk maar een intermediate route van 17 kilometer gekozen, want ‘wij zijn immers ook instructeurs’. We krijgen een korte opfriscursus over het gebruik van de fiets en dan vliegt hij er in volle vaart vandoor. Wij zetten de achtervolging in en ik merk direct dat de hoogte, we zitten hier op bijna tweeduizend meter, me parten speelt. Snel aanpassen en ademhaling op orde brengen. Gelijk in het begin gaat het al hard naar beneden door het roodbruine zand en over slingerende weggetjes. Als de dag van gisteren herinner ik mij de val tijdens mijn instructeursopleiding en ik zit veel te krampachtig op de fiets. Maar nadat ik de eerste bochten overleef en zelfs in één keer de Waterfall Challenge neem, groeit mijn zelfvertrouwen en begin ik er lol in te krijgen.

We racen over de hoogvlaktes van de Drakensbergen met uitzicht over het drieduizend meter hoge Amphitheatre dat bij het Royal Natal National Park hoort. Dit is één van de meest spectaculaire rotsmuren ter wereld. De maximale afstand van bodem tot top is 1830 meter! In de zomer stort de Tugela waterval hier meer dan 900 meter naar beneden en het is daarmee de second highest waterfall in the world. Achter het theater ligt Lesotho, ook wel Kingdom in the sky genoemd. Een paar dagen geleden waren we daar nog aan het skiën bij Afriski en nu werken we ons aan de andere kant van de muur in het zweet op de pedalen.

DrakensbergenMountainbiken6DrakensbergenMountainbiken7DrakensbergenMountainbiken8DrakensbergenMountainbiken9

De zon is warm, maar de wind steekt nu ook op en helaas vanaf de verkeerde kant. Hard werken dus op het vele valse plat. Wat een machtig gevoel om in dit landschap de elementen te trotseren. En ik ben fitter dan ik dacht, want ik houd Sbu goed bij! En toch ben ik ook een chicken… Als ik bovenaan een flinke ‘drop’ sta, knikken mijn knieën en stap ik af. Ik zie het mezelf doen. Sta ik daar echt naast mijn fiets en durf ik hier niet ‘downhill’ te fietsen?! Onbestaanbaar! Ik stap weer op en laat mijn mountainbike rollen, precies zoals Sbu roept: “If you go, then stop thinking and let it roll”. Als ik langs hem suis, zie ik zijn brede grijns. Dit meisje heeft respect afgedwongen. Heerlijk om weer eens echt te crossen!

 

Extra trip info:

ALL OUT Adventures heeft 6 zip wires, een paintball area, swing en twee Trapezes. Daarnaast kun je er quadrijden en dus verschillende mountainbiketochten maken. Meer info over dit toffe bedrijf in de Drakensbergen van Zuid-Afrika vind je op de website van ALL OUT ADVENTURES of volg hen op hun facebook page

Wij sliepen bij The Cavern op tien minuten rijden. Een heerlijk all inclusive resort vanwaar ook schitterende wandelingen starten.

 

Bron:

Rian woont momenteel in Zuid-Afrika en probeert zoveel mogelijk te trips te doen met haar vriend Gijs en zoontje Raf.

Tags:

  • Communicatieadviseur en trainer, met een grote passie voor schrijven en teksten redigeren. Is veelal op zoek naar zinvol werk en inspirerende ontmoetingen.

You May Also Like