“Alright?” “Yeah, you?” “Yeah.” de standaard begroeting hier in Kernow, de naam voor Cornwall in het Cornish. De ‘stiff upper lip’ en de formele Engelse beleefdheid kom je hier niet tegen. Als je op zoek bent naar een eigenzinnige cultuur, een verbluffend landschap, lekkernijen en surf, vooral veel surf, ben je op de juiste bestemming aangekomen.

Cornwall1.jpgCornwall17.jpgCornwall12.jpgCornwall2.jpgCornwall3.jpgCornwall4.jpgCornwall5.jpgCornwall6.jpgCornwall7.jpgCornwall8.jpgCornwall9.jpgCornwall10.jpgCornwall11.jpgCornwall14.jpgCornwall15.jpgCornwall16.jpg

De geschiedenis van Cornwall rijkt ver terug. Zo ver terug dat de Cornish nu erkend zijn als een officiële bevolkingsgroep binnen Engeland. De ‘afscheiding’ van Engeland zit diep, zo diep zelfs dat het gerucht gaat dat je na 15 jaar wonen in Cornwall je eigen paspoort krijgt. Maar ook het eten, de gebruiken, de taal en de omgangsvormen zijn hier anders dan in de rest van Engeland. En als Kernow dan ook nog eens een subtropisch klimaat heeft (ja, echt) met flinke rotspartijen en zandstranden die in alle richtingen wijzen, begrijp je wel waarom er hier zo’n surfcultuur heerst.

Deze surfcultuur gaat terug naar, zoals de legende luidt, het moment dat Sint Piran als eerste heilige al surfend op een molensteen aan land kwam. Van deze steen is ook meteen de eerste kerk gebouwd, die nog steeds te vinden is in de duinen van Perransands in de buurt van Perranporth, een plaatsje aan de kust bij Cornwall. Ook de vlag van Cornwall is trouwens afkomstig van deze molensteen-surfende heilige. Op de slingerende wegen langs de kust rijd je hoog boven de rotsen en bij het naderen van een dorp valt de weg naar beneden, zo ook bij Perranporth.

Ongedwongen vriendelijkheid

Wanneer je Perranporth binnenrijdt zie je aan de hoofdstraat gelijk al de eerste surfshop: Bathsheba. Deze sfeervolle winkel is al drie generaties in de familie en alles ademt ongedwongen vriendelijkheid. Een gepensioneerde visser vertelt een stoer verhaal. Tenminste, daar lijkt het op want de verweerde zeebonk is niet te verstaan door zijn zware dialect . De eigenaar van de shop, Matt, is gelukkig wel te verstaan en die vertelt dat Mickey, de visser, iedere dag een praatje komt maken, zoals zo velen, en ook het door hem geleende geld terug komt geven. Dit wordt keurig in een apart boekje opgeschreven, want Mickey is niet de enige die hier af en toe wat geld komt lenen aan het einde van de maand. Matt vertelt ook dat het seizoen over een paar weken weer begint en dat je het hier dan niet meer herkent. Veel locals trekken de wereld in om te surfen en te overwinteren aan het einde van het seizoen, maar nu komt iedereen weer terug. Het is een weerzien van oude bekenden. En toch is er in deze hechte gemeenschap veel aandacht voor de vreemde eenden in de bijt, passerende surfers en vakantiegangers.

Even verderop is een winkel met traditionele ‘Cornish Pasties’ één van de lekkernijen waar Cornwall om bekend staat. Het is een halfrond hartig gebak gevuld met vlees, aardappelen en groenten. Er zijn tegenwoordig vele varianten, maar oorspronkelijk werden ze gegeten als kant-en-klaarmaaltijd door de mijnwerkers.

Heel erg eb en heel erg vloed

Cornwall kent één van de grootste verschillen tussen eb en vloed ter wereld en dat zie je direct terug op de stranden. Het strand van Perranporth is bij laag water een paar kilometer breed. Het water is honderden meters verwijderd van de strandopgang. Bij hoogwater is het een heel ander verhaal met water tot aan de parkeerplaats en blijft nauwelijks een strand over. Dit verschil maakt wel dat er in Cornwall altijd wel wat te surfen valt. Wat lokale kennis is hierbij meer dan welkom en deze geven de locals je graag, al houden ze de informatie voor de ‘secret spots’ wel voor zichzelf natuurlijk.

Voor welke reden je ook naar Cornwall komt, Kernow heeft het allemaal. Het is een wonderlijke wereld in een uithoek van Engeland met een eigen taal en dus een eigen paspoort. Heiligen die op stenen surfen in plaats van op water lopen en ouderwetse kan-en-klaar maaltijden. I’m In, lets get old here!

[accordion]

[accordion-group title=” – Web & Travel“]

Vanuit Amsterdam, Eindhoven of Rotterdam vlieg je eenvoudig naar Bristol. Van daar kan je met de trein of de bus naar Newquay, de grootste stad in Cornwall. Je kan ook rechtstreeks vliegen op Newquay maar dat is vaak prijzig en de beschikbaarheid is beperkt.

TIP: Huur een auto in Bristol en rij lekker naar Cornwall. Het hebben van een auto is heerlijk omdat het openbaar vervoer beperkt of erg langzaam is in Cornwall. Zo haal je het meeste uit je trip en kom je op alle bijzondere plekken terecht. Je bent er vanaf de boot in Dover al in zes uur.

[/accordion-group]

[accordion-group title=” – Eten & Drinken“]

Wanneer je in Cornwall bent zijn er drie dingen die je gegeten moet hebben:

Één van de dingen die Cornwall wel gemeen heeft met de rest van Engeland is de liefde voor het bier. Dus schroom niet en proef lekker weg. Ook de ciders zijn meer dan de moeite waard.

[/accordion-group]

[accordion-group title=” – Top 5“]

  1. Surfen. Dit doe je overal. Je zet je auto of camper neer en kleed je om. Een surfles neem je bijvoorbeeld bij www.perranporthsurfschool.co.uk
  2. Coasteering. Een activiteit die veel weg heeft van canyoning. Je springt van rotsen, zwemt in grotten en ontdekt de kustlijn http://www.kernow-coasteering.co.uk/
  3. Scones & Cream Tea. Deze heerlijke versnapering is bijzonder traditioneel en de beste vind je bij de Bedruthan Steps. Hier kan je ook een spectaculaire wandeling maken. http://www.nationaltrust.org.uk/carnewas-at-bedruthan/
  4. Padstow. Dit is een autovrij vissersdorp. Heel geschikt voor een middagje winkelen en genieten van het landschap. Met een speciale boot het plaatsje Rock aan de overkant. In Padstow haal je de allerlekkerste pasties.
  5. Land’s End. Letterlijk het einde van Engeland. Vele wandelroutes, blauw water en witte zandstranden. Onderweg stop je ook even bij St. Michaels Mount http://www.stmichaelsmount.co.uk/ de Engelse tegenhanger van de Franse Mont Saint Michel. Het getijdeneiland is bij laagwater te voet bereikbaar.

[/accordion-group]

[/accordion]

Video

Bron:

Martijn woonde acht maanden in Cornwall en is ondertussen verliefd geworden op de cultuur de lokale bevolking en de manier van leven in Kernow. Hij werkte er bovendien als surfleraar en kreeg zo de echte in- en outs van dit surfmekka mee.

Tags:

  • Chasing Dreams is het levensmotto van Martijn. Sinds 2013 doet hij dat onder andere via zijn eigen onderneming en helpt hij anderen hun dromen na te jagen. Zijn eigen dromen brengen hem veelvuldig naar het buitenland.

You May Also Like

Beautiful Baskenland met een koppige peuter

“Reizen met je kind, hoe jong ook, is een fantastische belevenis.” Zoals zoveel reizigers ...

Surfen in Taghazout

Volgens de Lonely Planet is Marokko de Gateway to Africa. En het is te merken ...

Zarautz

Op de bar staan borden vol met lekkere hapjes: olijven omwikkeld door een boccadillo, ...