Amerika stond nooit hoog op mijn reislijst. Grote billboards, veel te veel neon, natuurlijk die overdreven Amerikanen. Eigenlijk gewoon afkeer. There, I said it. Afkeer. Maar, it takes a man to admit his mistakes, dus bij deze: America, I. Am. Sorry!

Colorado1Colorado2Colorado3Colorado4Colorado5Colorado6Colorado7Colorado8Colorado9Colorado10Colorado11Colorado12Colorado13Colorado14

Toen de uitnodiging voor een persreis naar Colorado binnenkwam, zei ik natuurlijk wel meteen ja. Elke reis naar een land waar ik nog niet ben geweest grijp ik met beide handen aan. Dus stapte ik sceptisch in het vliegtuig van Icelandair, deed met veel plezier een tussenstop in IJsland en landde met een mega jetlag op Denver Airport. Terwijl ik ‘s nachts in het gigantische, onpersoonlijke Sheraton Hotel sliep, het internet niet werkte en ik chagrijnig met pillen mijn hoofdpijn probeerde te onderdrukken, vroeg ik me af wat dit waard was. Die vraag zou binnen 24 uur beantwoord worden. A whole lot!

Real life people

Ik weet niet waar te beginnen. Ten eerste: Amerikaanse skiërs zijn extreem beleefd. Geen gedrang bij de liften. Iedereen staat keurig in de rij en voordringen is echt geen optie. En gemeend of niet, het is best leuk als er continue aan je wordt gevraagd hoe je dag is. De liftbeambten, in de Alpen toch ook vaak lompe boeren, zijn allemaal beleefd. In Breckenridge staan zelfs geen liftpoortjes, maar echte real life mensen met scanners. Waarom? Simpel, omdat echte mensen wel vragen kunnen beantwoorden, goedemiddag kunnen zeggen en je laten lachen. Freakin’ awesome, wat een idee! Ten tweede: het niveau van de gemiddelde skiër. In Europa omzeilen we buckels, hier worden ze door elke skiër opgevreten. Iedereen, jong, oud, girl or boy, iedereen ramt de buckels af alsof het een strak tapijt is. Ten derde: de pistes, hoe zo geprepareerd? In Amerika kijken ze wel uit om elke dag het hele gebied te doorkruisen met sneeuwtractoren. Bij de ingang staat keurig een bordje welke pistes geprepareerd zijn en welke niet. Veel dus gewoon niet. Het hele gebied heet de boundary. En dat is dan een heel erg groot gebied met een hekje er om heen. Binnen dat hekje mag je overal skiën en is alles lawine save. Geen gangbrede pistes, elke lijn die je ziet, elk stukje terrein is yours to take. Behalve voorbij dat hekje dan. Maar dat hekje heb ik de hele week niet gezien, zo groot zijn de gebieden.

White bubbles

In Aspen rollen de flessen champagne over de dansvloer, maar ja, er zijn ook genoeg Dollars in da house. Maar de rich and famous (of de werking van de alcohol in de champagne) is niet waar ik hard van ging dansen. De Champagne Powder daarentegen wel. Een delicatesse onder de sneeuw, zo los, zo poeder, zo enorm verslavend als ware het echte cocaïne. De sneeuw is de aller-, allegrootste reden dat Colorado mijn voorlopig mooiste wintersportbestemming is geworden (don’t blame me als ik dit bij meer gebieden zeg). Terwijl je door mooie tree-lines skiet, vliegt de sneeuw je om de oren. Het hield mij op de ski tot de allerlaatste seconde dat de lift nog open was.

Food to forget

Het enige nadeel dat ik heb kunnen ontdekken, wat gelijk voor veel mensen een voordeel zal zijn, is het eten. Heel veel fastfood in heel grote ongezellige restaurants. Pizza’s, frieten, hamburgers. Eerlijk is eerlijk, ik haal ook wel eens een hamburger in de Alpen, maar ik wil gewoon Kaspressknödel, Tiroler gröstl, raclette of Rösti op de kaart zien staan. It makes me feel special. Een hamburger makes me feel like a tourist. Hetzelfde geldt voor Starbucks. Het zou een wereldwijde wet moeten worden dat global food chains verboden zijn boven de 1000 meter. Liever een slappe bak uit een plastic beker, dan een overpriced koffie die overal hetzelfde is. Dan had ik net zo goed geen jetlag kunnen riskeren. Maar op dit ene nadeel na heeft Colorado alles wat een skihart begeert, and more! Nu snel maar eens terugkomen voor de zomer, want dan schijnt dit ook een fantastische playground te zijn.

Publicatie:

ColoradoMetro

[accordion]

[accordion-group title=’ – Web & Travel‘]

Icelandair vliegt op Denver met een tussenstop in IJsland (die je kosteloos een paar dagen mag verlengen om zo een extra bestemming voor nop erbij te pakken). Vanaf daar ga je met een shuttle verder. Het is verstandig om alles van te voren te boeken, liftpassen zijn aan het loket een stuk duurder.

Check de volgende websites om je reis samen te stellen:
www.icelandair.nl, www.colorado.com, www.vail.com, www.breckenridge.com en www.aspensnowmass.com.

[/accordion-group]

[/accordion]

Bron:

Gijs ging met fotograaf Arthur Glaser op reis naar Colorado in opdracht van De Telegraaf en Metro. Zij toerden langs Breckenridge, Vail en Aspen en hadden de time of their lives.

Tags:

  • Gijs

    Co founder

    Een nieuwsgierige, creatieve, energieke avonturier. Altijd op zoek naar nieuwe plekken om te surfen, kajakken, skien, snowboarden en andere activiteiten te doen.

You May Also Like

Crossen door het roodbruine zand van de Drakensbergen

Rian werkte jaren als buitensportinstructeur in de Ardennen, maar had altijd een haat-liefde verhouding ...

Winterse huttentocht in Grindelwald

Er staan vier sporen, netjes naast elkaar. Mooie gelijke bochten, duidelijk neergezet met passie ...