Wie intercontinentaal naar het oosten reist maakt grote kans een keer op Changi te landen, de luchthaven van Singapore die al jaren tot ’s werelds beste wordt verkozen. Ook nationale luchtvaartmaatschappij Singapore Airlines, die van de gracieuze dames in door Pierre Balmain ontworpen sarong kebaya outfits, speelt mee in de wereldwijde hoofdklasse, het selecte clubje van acht luchtvaartmaatschappijen die van Skytrax vijf sterren kregen. NextDestination had een stop-over van 24 uur in Singapore en trachtte zelfs met zo weinig tijd een goed beeld te krijgen van de eilandstaat.

Singapore21Singapore29Singapore32Singapore3Singapore30Singapore31Singapore28Singapore26

Opgewonden Chinezen

In het busje van de luchthaven naar downtown Singapore slaken de Chinese medepassagiers plots opgewonden kreten. Hoewel het half twaalf ’s avonds is, en het buiten dus donker is, is het Marina Bay Sands Hotel verlicht alsof het in Las Vegas staat. Het iconische driedelige resorthotel, met een infinity pool van 150 meter lengte op de bovenste verdieping, is vanaf de opening zo vaak gefotografeerd en gedeeld op social media, dat zelfs een kind van vijf in de binnenlanden van Afrika zou weten waar het hotel staat.

De receptie van het onlangs geopende Oasia Hotel Downtown in Singapore’s Central Business District is op de twaalfde verdieping. Er waait een verkoelend briesje want twee van de vier buitenmuren zijn open, een jungletuin geeft de grenzen aan. Het hotel is ingericht door de Spaanse starchitect Patricia Urquiola. Mijn kamer 1808 heeft ramen van de vloer tot aan het plafond en na een blik op de indrukwekkende skyline en een kopje groene thee zoek ik mijn bed op.

De volgende ochtend stelt Dino voor om traditioneel te ontbijten. Dino is een Singaporees en mijn sleutel tot de stad want hij heeft de ambitie om mij in één dag alles te laten zien. In Chin Mee Chin Confectionary aan de East Coast Road in de Katong-buurt zal sinds de vijftiger jaren weinig veranderd zijn aan het interieur. Eenvoudig, met plavuizen op de vloer en ventilatoren aan het plafond, een beetje zoals in een Amerikaanse diner. We bestellen wat de meeste andere gasten al op hun tafel hebben: witte geroosterde kadetjes met kaya, een zoete spread gemaakt van kokos, ei en suiker, een erg zachtgekookt ei dat wordt losgemaakt met wat sojasaus en witte peper en kopi, sterke, stroperige koffie met gecondenseerde melk. Een ontbijt dat de lange Britse aanwezigheid in Singapore verraadt.

Singapore27Singapore25Singapore23Singapore24Singapore22Singapore19Singapore20Singapore18

Goedkope Michelin-sterren

Terug in het centrum nemen we uitgebreid de tijd voor Chinatown, de wijk met laagbouw en de brandweerrode Buddha Relic Tooth tempel die in 2007 openging maar veel ouder oogt. De Wet Market van Chinatown is een overdekte markthal verdeeld over twee etages waar je alles kunt kopen wat de wok in kan. Grote vissen worden met een ferme klap op de kop gedood, kikkers (vier voor tien dollar) worden met een mes onthoofd en de schildpadden wacht geen beter lot. Probeer geen foto’s te maken want dat wekt de woede van de dierenbeulen. Op de eerste verdieping zitten alle eetstalletjes voor een snelle snack of lunch. In 2016 kwam voor het eerst de Michelin gids voor Singapore uit en, wellicht als een publiciteitsstunt, kregen twee eetstalletjes een vermelding met een Michelin ster. Bij Liao Fan Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice & Noodles kun je vanaf twee dollar lunchen. Mét ster. Begrijpelijk dan ook dat er net zo veel bezoekers in de rij staan als bij het Anne Frank huis op een zonnige zomerdag.

Maar omdat Dino een vol programma heeft bedacht hebben we daar geen tijd voor en gaan wij fluks naar de Gardens by the Bay, het drooggelegde stadspark van Singapore van meer dan honderd hectare dat oogt als een onberispelijk onderhouden jungle. Achttien roodmetalen Supertrees variëren in hoogte van 25 tot 50 meter en zijn dichtbegroeid met planten. Een loopbrug, de OCBS Skyway op 22 meter hoogte, biedt spectaculaire uitzichten over Singapore. Binnen, in de Flower Dome en in Cloud Forest, zijn de natuurlandschappen van verschillende continenten aangelegd. Vooral Cloud Forest met een aangelegde berg van 35 meter om het tropische Montane landschap te imiteren is fantastisch.

Singapore16Singapore17Singapore15Singapore14Singapore12Singapore13Singapore11Singapore9

I am in de Tropen

Lunchen doen we met dim sum in het Majestic Bay restaurant waar vooral de pan-seared chili crab meat bun om je vingers bij af te likken is, zo lekker.

’s Middags is het tijd voor Little India met tempels met bontgekleurde godenbeelden en winkels vol kruiden die je al vanaf de stoep kunt ruiken. Dichtbij is ook Kampong Glam, van oudsher de islamitische buurt van Singapore met als centraal punt de Sultan-moskee, groot genoeg dat er plaats is voor 5000 gelovigen en herkenbaar aan het uivormige bladgouden dak. Kampong Glam is ook een uitgaanswijk met trendy Libanese en Turkse restaurants en kleine bars als I am met dezelfde letters als die in Amsterdam worden gebruikt om toeristen te lokken.

In Uniqlo, een soort Japanse H&M met mooie kleren voor weinig geld, koop ik leuke T-shirts met Aziatische reclame, want het is 32 graden en de vochtigheidsgraad is zo hoog dat je buiten de aircokou zweet als een otter.

Fris gedoucht en opgefrist staat Dino al weer klaar voor het diner. Dat we geen ster bij de lunch hadden, corrigeren we ’s avonds in Candlenut, het restaurant van chef Malcolm Lee (33) die gespecialiseerd is in Peranakan cuisine, de kruidige keuken die ontstond toen Chinese kruidenhandelaren Singapore bezochten en trouwden met lokale dames. Voor omgerekend 45 euro krijgen we een maal met negen heerlijke gerechten en een dessert. Alcoholvrij. Felix Yeo, de sympathieke ober die alle gerechten met engelengeduld uitlegt, adviseerde namelijk een fris calamondinsapje te drinken en hij had gelijk.

Singapore6Singapore10Singapore8Singapore7Singapore5Singapore4Singapore1Singapore2

G&T met uitzicht

Met een rivercruise, een open boot die over de Singapore-rivier van Clarke Bay naar Bayfront South vaart, vergapen we ons aan de skyline vol glazen wolkenkrabbers voor we de Gardens by the Bay bereiken voor de lichtshow. De achttien Supertrees worden sprookjesachtig belicht terwijl uit talloze boxen bekende musicalklassiekers schallen. Het publiek is enthousiast en liggend op hun rug beleven ze een drugsvrije trip.

Dino en ik sluiten de avond af op grote hoogte. One Altitude Gallery & Bar is een openluchtbar op de 62e verdieping, 282 meter boven de drukke straten. Als we na een snelle lift uitstappen is het uitzicht met gin tonic 360 graden en onder mij ligt de stadstaat waarvan ik in één dag zo ongelofelijk veel heb gezien. Singapore dat in veel opzichten ver op ons voorloopt en dat verbaasde met de combinatie van het behoud van tradities en de indrukwekkende ambitie om zo veel mogelijk superlatieven te scoren.

Meer informatie

Meer informatie vind je op de volgende websites: Singapore Tourism Board en Your Singapore.

Bron:

Joost ontdekte Singapore als stop-over bestemming op uitnodiging van de Singapore Tourism Board.

Tags:

  • Van jongs af met zijn neus in een atlas en gestimuleerd door kaarten sturende KLM-ers in zijn familie, zette Joost een carrière als purchasing manager bij een Japanse touroperator om in een schrijvend en fotograferend bestaan als reisjournalist. Met een rugzak naar gorilla's in Rwanda, liftend door Nicaragua of cruisend om Kaap Hoorn. Polyglot Joost bezocht al meer dan 100 landen maar kruipt als een Rupsje Nooitgenoeg over de wereldkaart.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Met altijd Maastricht in het hart

Hoewel Michele Creemers inmiddels langer in Amsterdam woont dan in Maastricht, verraadt een charmante ...

Van Porto naar Lissabon

Om Centro de Portugal te ontdekken, een van de minder bezochte regio’s van Portugal, ...

Kilimanjaro

Voor de echte bergbeklimmer is de Kilimanjaro misschien niet de meest aansprekende berg, maar ...