Site pictogram

Citytrip Cartagena: het feest dat Colombia heet

Citytrip Cartagena

Ondanks dat Cartagena nog niet helemaal is losgekomen van het drugsverleden, heeft de stad vooral veel kleur, geur en historie te bieden. Tel daar de fiësta’s van de nacht en de siësta’s van de middag bij op en met een citytrip Cartagena heb je een feestelijke Colombiaanse stedentrip te pakken.

“Als je Narcos hebt gezien, dan weet je nog niks van Colombia.” Onze gids Julio wint er geen doekjes om. Ze zijn hier niet zo blij met de hitserie, die een ouderwets imago blijft oppoetsen. Colombia doet juist z’n best daar van af te komen. Het heeft namelijk veel meer te bieden dan dat.

De hete modder is goed voor je gezondheid.

Zoals hete modderbaden. Ik laat me zakken langs de houten trap en zak tussen de mensen in het bad. Een modderbad welteverstaan, op de top van een kleine vulkaan. Nou ja, klein…Bovengronds is hij 15 meter, maar onder de grond reikt hij wel 1500 meter diep. De krater is hier niet gevuld met lava, maar met warme natte modder. Vanwege de zwavel, ijzer en methaan goed voor van alles, volgens onze gids Julio, maar het is vooral lachen om glibberend tot aan mijn nek in de modder te drijven.

Hot and hot as hell

De Volcan del Totumo is één van de twee plekken die we aandoen buiten de kleurrijke stad. De tweede is niet echt één plek, maar de eilandenarchipel van Rosario in de Caraïbische zee. In verband met de hitte (‘hier in Cartagena hebben we twee weerstypen: hot en hot as hell’) een vaste prik voor toeristen. Het is wel goed kijken hoe je ernaartoe gaat, want onderweg zien we een aantal behoorlijk volgepakte boten voortpruttelen op traag tempo. Of het lijkt gewoon dat zij langzaam gaan, omdat wij met een rotvaart langskomen.

We racen Miami-style in een speedboot met twee enorme buitenboordmotoren over de zee.

Wij racen namelijk Miami-style in een speedboot met twee enorme buitenboordmotoren over de zee. Dat op de achtergrond de steile woontorens van Boca Grande staan -het moderne gedeelte van Cartagena met een enorme gelijkenis aan Miami- draagt alleen maar bij aan het superieure gevoel. Het is het koelste alsmede het coolste deel van deze Colombiaanse citytrip.

De mensen uit Cartagena hebben veel zorgen, maar maken ze niet.

In Cartagena zelf lopen we vooral door de oude stad. Binnen no time hebben we een mooie zonnehoed gekocht van één van de vele straatverkopers en hangt een schaafijsje regelmatig aan onze lippen.

We vergapen ons aan een gigantische leguaan in het Parque Del Centenario.

We vergapen ons aan de gigantische leguaan in het Parque Del Centenario. Hij (of zij?) blijft verbazingwekkend stil en dichtbij zitten. Zeker als we horen dat deze beesten ook nog wel eens op de barbecue eindigen.

In Colombia werken meer dan 550.000 mensen ‘in de koffie’.

Bij Café San Alberto doen we een koffieproeverij waarbij de geschiedenis van het bruine goud wordt verteld en het belang van koffie voor de economie van Colombia waar meer dan 550.000 mensen werkzaam in zijn. Natuurlijk krijgen we allerlei soorten Colombiaanse Arabica koffie te proeven die op verschillende wijze worden gemaakt.

Klassiek rondje

De oude stad is een tikkeltje toeristisch, maar ook bijzonder interessant voor mensen die van historie houden. Wij wandelen natuurlijk langs de Saint Catherine Kathedraal, de San Pedro Calver Kerk en verschillende hotels met grote binnentuinen.

Op de foto met vrouwen met traditionele kledij en een fruitmand op hun hoofd, altijd leuk voor het fotoboek.

Bij Las Bóvedas maken we een (betaalde) foto van vrouwen met traditionele kledij en een fruitmand op hun hoofd, altijd leuk voor het fotoboek. En we gaan naar het superfort San Felipe de Barajas’s, dat de Spanjaarden in 1536 bouwden.

Het fort van Cartagena is een van de oudste in Zuid-Amerika.

Je kunt in de oude stad uren ronddwalen en elke keer weer iets nieuws ontdekken, maar vergeet vooral niet één van de vele rooftop bars en restaurants op te zoeken voor de zonsondergang. Wij zien vanaf het dak van het Movich Hotel de kleurrijke, organische oude stad met op de achtergrond het moderne en strakke Boca Grande.

Volkswijk Getsemani

Getsemani is vooral bekend vanwege de tientallen kleurrijke muurschilderingen.

Aan het einde van de dag is de brandende zon weg en vullen de terrasjes zich. “De mensen uit Cartagena hebben veel zorgen, maar maken ze niet. Elk weekend is het hier feest.” Wij starten onze avond in Getsemani, een oude volkswijk, maar vooral bekend vanwege de tientallen kleurrijke muurschilderingen. We eten bij Demente op het Plaza de la Trinidad. Voor de deur is het een drukte van belang met een buurtfeest waar kinderen uit de wijk zingen.

Shake it

Daarna gaan we naar Bar Le baron waar Cocktailshaker Oscar een gin tonic in elkaar draait. Hier komen we even tot rust na de hectiek van het plein. Van pure local bar met alleen maar Latijnse muziek tot de trendy nachtclub La Movida, gesitueerd in een huis op het randje van de oude stad, waar de Cartageneros goed mengen met toeristen van ver én dichtbij.

Vergeet niet één van de vele rooftop bars en restaurants op te zoeken voor de zonsondergang.

Bij binnenkomst word ik door de uitsmijter echter op mijn voeten gewezen. Al een week loop ik op slippers, maar hier zijn schoenen een vereiste. Mijn reisgenote Yvette heeft binnen een minuut een oplossing. Ze huurt de schoenen van onze taxichauffeur voor tien dollar en hoofdschuddend van het lachen laat de uitsmijter me binnen. Deze Colombiaanse schoenen hebben zelden zo’n harkerige avond gehad, bedenk ik als ik alle Colombianen en hun Latijnse danspasjes in La Movida zie. Het is maar goed dat ik vanmiddag een siësta heb gepakt, want hier gaan de fiësta’s tot laat door!

Praktische tips

Bron: Gijs reisde op uitnodiging van TUI naar Cartagena en vloog rechtstreeks met KLM. Dit verhaal is ook gepubliceerd in het Dagblad van het Noorden.

Next: Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn
Mobiele versie afsluiten