Droomkastelen: Spanje

Spanje staat al jaren bovenaan het lijstje van favoriete vakantiebestemmingen. Dat is ook niet zo gek want je vindt er alles. Mooie stranden, bruisende steden, tapas, heerlijke wijnen… En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Maar waar Spanje niet meteen mee geassocieerd wordt, zijn de prachtige kastelen die het landschap en de steden sieren. Een top 5 van de mooiste castillos de España!

1. Disney’s sprookjeskasteel: fort Alcázar

Alcázar fortress in Segovia

Koningen en koninginnen, fiere ridders en beeldschone prinsessen. Ooit bestonden de sprookjesfiguren uit onze boeken echt en leefden zij in de kastelen die we nu bewonderen. De kastelen zijn als prachtige stille getuigen van het rijke Spaanse verleden. Één daarvan is fort Alcázar in de regio Castile-Léon. Gebouwd in de 12e eeuw verbleef hier Koning Alfonso VIII en sloot Filips II er in 1570 zijn huwelijk met zijn vierde (!) vrouw Anna van Oostenrijk. Er wordt gezegd dat Alcázar de inspiratiebron vormde voor het beroemde kasteel van Doornroosje in Disneyland. Een zeer hoog sprookjesgehalte dus!

2. Luxe- en paradepaardje: Palacio Real de Olite

El Palacio Real de Olite

Wie zich wil onderdompelen in Middeleeuwse pracht en praal bezoekt Palacio Real de Olite. Dit koninklijk paleis gold als een van de meest luxueuze kastelen van Europa waar de Koningen van Navarra tot in de 16e eeuw verbleven. Statige en elegante torens, rijke decoraties en exotische tuinen. Het paleis had zelfs een eigen dierentuin! Deze residentie van allure werd niet voor niets in 1925 uitgeroepen tot Nationaal Monument. Beste reistijd: in augustus komt de geschiedenis echt tot leven tijdens de Middeleeuwse feesten in Olite.

3. De filmster van Kingdom of Heaven: Castillo de Loarre

Castillo de Loarre

Een van de best bewaarde Romeinse forten van Europa is kasteel Loarre. Dit indrukwekkende kasteel in de regio Aragon was vanaf de 11e eeuw een koninklijk verblijf en deed later dienst als een Augustijnenklooster. In een prachtig natuurgebied ligt het kasteel meer dan duizend meter boven zeeniveau. Zijn pracht werd al eerder opgemerkt, want het kasteel was te zien in Ridley Scott’s film Kingdom of Heaven.

4. Rondje Mallorca: Castell de Bellver

Castell de Bellver

Oude tijden herleven ook op Mallorca. Hoog op een heuvel schittert het unieke, ronde Castell de Bellver. Vanuit het kasteel krijg je een adembenemend uitzicht over de baai en de stad Palma. Hier is het gemakkelijk voor te stellen hoe koning Jaime II in de 14e eeuw de plek uitkoos om zijn kasteel te bouwen. Het kasteel werd overigens tot halverwege de 20e eeuw gebruikt als militaire gevangenis. Nu bewaart het bijzondere, ronde gebouw het Historisch Museum en worden er openluchtconcerten gehouden.

5. Broekie onder de kastelen: Castillo Colomares

Castillo de Colomares

Castillo Colomares is de opvallende Benjamin in dit rijtje. Het kasteel werd tussen 1987 en 1994 gebouwd door een Amerikaanse arts, ter ere van de grootste ontdekkingsreiziger Columbus. Ondanks de korte historie is dit bijzondere monument het vernoemen en bezoeken waard. Door de een interessante mix aan Byzantijnse, Romaanse, Gotische en Arabische bouwstijlen zou dit kasteel niet misstaan in de Efteling. En ook Gaudí had er waarschijnlijk prima kunnen wonen!

 

Welk kasteel ga jij bezoeken tijdens je volgende trip naar Spanje? Er zijn er zo’n 6000, dus keuze genoeg! Ontdek meer Spaanse kastelen en doe geweldige inspiratie op!

Tags:

  • ‘Magic happens when you step outside of your comfort zone’. En dat heeft Sarah ervaren tijdens haar reis van acht maanden door Australië, Nieuw-Zeeland en Zuidoost-Azië. Van in je uppie low budget backpacken, slapen in luxe resorts tot een gave stad bezoeken. Juist die diversiteit is wat haar in reizen aanspreekt. Van oorsprong is Sarah historicus waardoor ze niet alleen een echte storyteller is, maar ook cultuur en geschiedenis met het heden verbindt.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Zeven keer Rome

Als er één stad is waar je oneindig vaak terug kan komen, dan is ...

Andalusie roadtrip Cadiz

Een roadtrip door Andalusië

Always take the scenic route, is mijn credo. En dat kan natuurlijk het beste door ...

Ootmarsum historisch centrum

10 redenen om deze zomer naar Twente te gaan

Hoe klinkt ‘groene, weidse landschappen en bossen met kabbelende beekjes’ je in de oren? ...