Droomkastelen: Frankrijk

Wie Frankrijk zegt, zegt kastelen. Daarom mag dit land niet ontbreken in de reeks ‘Castles in the sky’. Iedereen kan Versailles, het paleis van Zonnekoning Louis XIV, voor de geest halen en de meeste van ons hebben wel eens kastelen bezocht in het prachtige Loire gebied. Zo niet, zet ‘m op je bucketlist! Ter inspiratie een top 5 van de mooiste châteaux.

1. De ster van de Val de Loire: Château de Chambord

Gelegen tussen de rivier en uitgestrekte bossen wordt het kasteel van Chambord volledig omringd door natuur. Chambord ligt in het Loire gebied en behoort tot UNESCO werelderfgoed. En dat is niet voor niets, want dit grootse en prestigieuze kasteel staat symbool voor het Franse renaissance tijdperk. In de 16e eeuw gaf koning François I opdracht om het kasteel te bouwen. De architect is onbekend maar de geruchten gaan dat Leonardo da Vinci een inspiratiebron was. Klim naar de top van de don jon, bewonder het rijk gedecoreerde dak, de majestueuze torens en het fenomenale uitzicht over een uitgestrekt gebied zo groot als Parijs.

Château de Chambord bezoeken? Lees er meer over!

2. Een vrouwelijke touch: Château de Chenonceau

Dit bouwkundige meesterwerk, gelegen in de omgeving van Tours is absoluut een bijzondere bezienswaardigheid. Niet alleen vanwege de architectuur, maar vooral ook door een uitzonderlijke geschiedenis. Het ‘optrekje’ werd voornamelijk gerund en beschermd door belangrijke vrouwen. Zo woonde hier Diane de Poitiers, maîtresse van Hendrik II van Frankrijk, net als Catherina d’Medici, koningin van Frankrijk tussen 1547 tot 1559. Doordat vrouwen dit kasteel betrokken wordt het ook wel Château des Dames genoemd. Ontmoet de dames in het wassenbeeldmuseum van het kasteel en wandel door de prachtige tuinen. In de zomer is een nachtelijke wandeling een magische ervaring!

Lees meer over Château de Chenonceau

3. Het hof van Eden: Château de Villandry

Wie groene vingers heeft, kan bij Château de Villandry zijn hart ophalen. Dit laatste Renaissance kasteel dat aan de oevers van de Loire werd gebouwd, staat vooral bekend om zijn sprookjesachtige tuinen. Verspreid over drie terrassen zijn schoonheid, diversiteit en harmonie hier met elkaar versmolten. Wandel door de decoratieve moestuin die bestaat uit een kleurenpalet van bloemen en groenten. Vind met het geluid van fonteinen op de achtergrond rust en kalmte in de watertuin of verdwaal in de magische siertuin waar Buxussen, bloemen en planten symbolen van liefde, passie en tragedie vormen. Hier komt perfectie tot bloei!

Ontdek meer over de magische tuinen van Château de Villandry

4. Da Vinci’s laatste rustplaats: Château d’Amboise

Majestueus torent dit 15e eeuwse kasteel boven de stad Amboise uit en richt zijn blik op de machtige rivier de Loire. Eeuwenland werd dit kasteel bewoond door Franse vorsten, met de grootste bloeiperiode onder heerschappij van (daar is hij weer) François I. Naast de indrukwekkende architectuur waarin een brug geslagen werd tussen de gotische en de renaissance stijl, waarborgt dit kasteel een bijzonder verhaal. Leonardo da Vinci verbleef op Clos Lucé, een kasteeltje dat via een ondergrondse gang in verbinding stond met Château d’Amboise. Volgens de legende stierf Da Vinci hier in de armen van de koning en werd hij begraven in de bijbehorende kapel. Hij liet er zijn grootste meesterwerken achter, waaronder de bekendste: de Mona Lisa.

Meer weten van Château d’Amboise

5. Château de Pierrefonds

Dit middeleeuwse kasteel, gelegen ten noorden van Parijs, werd in de 14e eeuw gebouwd en kenmerkt zich door een middeleeuwse defensieve bouwstijl. Maar het kasteel werd door vele oorlogen geteisterd en verwoest waardoor het zo’n eeuwenlang niets meer was dan een vervallen ruïne. In 1810 koopt Napoleon het kasteel, of wat daar nog van over is voor een schijntje op. Zijn neef, Napoleon III (president van Frankrijk en de later keizer), geeft de beroemde architect Viollet-le-Duc de opdracht het kasteel te restaureren. Het resultaat werd een mix van vrije interpretatie en zijn kennis van architectuur van de 15e eeuw. De schoonheid van Château de Pierrefonds bleef ook in de filmwereld niet onopgemerkt. Het kasteel vormde het decor van onder meer Joan of Arc en de BBC-serie Merlin.

Meer kastelen van Frankrijk ontdekken? Kijk dan voor meer inspiratie op deze website.

Tags:

  • ‘Magic happens when you step outside of your comfort zone’. En dat heeft Sarah ervaren tijdens haar reis van acht maanden door Australië, Nieuw-Zeeland en Zuidoost-Azië. Van in je uppie low budget backpacken, slapen in luxe resorts tot een gave stad bezoeken. Juist die diversiteit is wat haar in reizen aanspreekt. Van oorsprong is Sarah historicus waardoor ze niet alleen een echte storyteller is, maar ook cultuur en geschiedenis met het heden verbindt.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

The Italian touch

Even op reis naar Italië? Bekijk dit heerlijke filmpje van Oliver Astrologo, ga naar ...

Winter Activities: Sneeuwschoenwandelen

NextDestination skiet of snowboardt natuurlijk erg graag. Maar naast de traditionele wintersporten is er ...

Zweven boven de hoogste zandduinen ter wereld

Namibie op de planning, spaar dan even 4950 rand bij elkaar (ongeveer 350 euro) ...