Duitsland is een droombestemming voor het bezoeken van sprookjeskastelen. Het voelt bijna alsof alle Walt Disney films hier zijn opgenomen in real life, gevolgd door de Harry Potter series. We hebben een selectie gemaakt van tien prachtige bouwwerken waar wij wel zouden willen wonen om vanaf daar een tijdje koninkje of keizertje te spelen.

1. Kasteel Neuschwanstein in Beieren

De onbetwiste nummer één bij onze Oosterburen. Gelegen in het zuiden van Beieren en vermoedelijk één van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden van Duitsland. “Met de bouw van het kasteel vanaf 1869 verenigde Lodewijk II elementen van de Wartburg met die van een graalburcht uit de opera ‘Parsifal’ van Wagner”. Jaja… Omdat Lodewijk II geen heerser meer mocht zijn in zijn werkelijke rijk, schiep hij een eigen wereld, die bestond uit sagen en sprookjes. Slimme jongen die Lodewijk.

2. Slot Herrenchiemsee op het eiland Herrenwörth

De Duitse variant van Versailles, wat al een aardig kunstwerkje is nietwaar. Geïnspireerd door de Franse Zonnekoning Lodewijk XIV, schiep wederom de ‘sprookjeskoning’ (wie wil zo’n titel nou niet) van Beieren Lodewijk II vanaf 1878 op het idyllische eiland Herrenwörth in de Chiemsee een luxueus slot. De vurigste bewonderaar van de almachtige koning, Lodewijk II, die het luxueuze slot van Versailles niet alleen wilde kopiëren, maar wilde overtroeven. Is dat gelukt denk jij?

3. Burcht Eltz in de Eifel

Dit fantastische bouwwerk is al bijna 900 jaar in handen van dezelfde familie. Midden tussen de bossen torent dit historische kasteel boven de bomen uit. Burcht Eltz is wat we zien in onze slaap als dromen een kasteel met ridders en jonkvrouwen. Als ik een draak was geweest dan wist ik wel in welke torens in Duitsland ik mijn jonkvrouwen zou opsluiten.

4. Kasteel Linderhof in het plaatsje Graswangtal

Wederom van die dekselse Lodewijk II, maar de Linderhof is de origineelste volgens kenners. Het is ook het enige kasteel waarvan koning Lodewijk II de voltooiing beleefde en dat hij vaker bewoonde. Less is more had Lodewijk misschien wat meer moeten denken want heeft hij er wel van kunnen genieten dan? Altijd maar bouwen en dromen. Anyway, hij heeft drie knappe staaltjes architectuur achter gelaten en daar zijn we hem donders dankbaar voor.

5. Burcht Hohenzollern

Weer zo’n prachtig stukje hoog en droog architectuur uit Duitsland. De burcht Hohenzollern versterkt met torentjes en kantelen torent bijna 900 meter boven de Schwäbische Alb. Het is maar goed dat koning Frederik Willem IV als 24-jarige Pruisische kroonprins op een zwoele zomeravond in 1819 het vervallen bouwwerk van zijn voorouders bezichtigde. Toen besloot hij namelijk tot de wederopbouw. Wel done Freddie!

6. Bergpark Wilhelmshöhe in Kassel

Wie bedenkt dit? Bergpark Wilhelmshöhe in Kassel is een romantisch landschapspark met indrukwekkende watervallen. “Het 240 hectare metende barokke Bergpark Wilhelmshöhe in de Noord-Hessische stad Kassel is aangelegd in de stijl van een Engelse landschapstuin en is het grootste bergpark van Europa. Samen met slot Wilhelmshöhe vormt het een uniek en harmonisch geheel dat cultuur, natuur en tuinbouwkunst perfect met elkaar verbindt.” Bla bla bla, niet te veel over lullen dit, vooral bekijken. En vergeet dan ook niet even dit: meer dan 750.000 liter water stroomt via waterlopen met een totale lengte van 12 kilometer omlaag naar de grote fontein in de slotvijver, waar het water door natuurlijke druk 52 meter de lucht in spuit. Tuurlijk!

7. Hohenschwangau bij Füssen

“Het kleine en idyllische kasteel tegenover Neuschwanstein.” Kasteel Neuschwanstein en Hohenschwangau zijn omringt door raadsels en mythes. Welke dat zijn is dan weer een mysterie op zichzelf. Koning Ludwig de tweede bracht hier zijn tijd door als jeugdig prinsje. De vier markante hoektorens met kantelen laten het middeleeuwse riddertijdperk herleven. Zouden hier dan vier prinsessen hebben gezeten?

8. Het reusachtige barokke slot Ludwigsburg

“Ooit een eenvoudig jachtslot, daarna een reusachtig complex met drie vleugels.” Toch fijn dat je van iets ‘eenvoudigs’ dan toch dit voor elkaar weet te bouwen. Dat lukt niet elke klusser, maar Hertog Eberhard Ludwig was er ook een paar jaar mee bezig, maar dan heb je ook wat. Van 1724 tot 1733 kreeg het met een vierde vleugel de representatieve status die het verdiende. Het werd een van de grootste barokke kastelen van Europa en het grootste in Duitsland.

9. Kasteel Lichtenstein op de Schwäbische Alb

Het sprookjeskasteel van Baden-Württemberg. Midden in Lichtenstein, zo’n 820 meter hoog bovenop een rots. Gebouwd in 1840-1842 met als inspiratiebron een ridderburcht. Wilhelm Graf von Württemberg zocht een plekkie voor zijn harnassen, wapens en schilderijen en kwam met dit idee. Lang geen slecht idee dus.

10. Het 1000 jaar oude kasteel in Cochem aan de Moezel

Het hoogste kasteel boven de Moesel. Ruim honderd meter omhoog sjouwen met water dus. Hier in de burcht worden nog steeds Middeleeuwse banketten gehouden waar de witte heerlijkheid vast rijkelijk vloeit. Daar wil ik wel een avondje voor naar een minstreel luisteren. Het eerste weekend van augustus vindt er Burchtfeest plaats. Wie gaat er mee?

Tags:

  • Gijs

    Co founder

    Een nieuwsgierige, creatieve, energieke avonturier. Altijd op zoek naar nieuwe plekken om te surfen, kajakken, skien, snowboarden en andere activiteiten te doen.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Treeruns, eerste poedervelden en lange pistes

Banff is voor vele wintersportliefhebbers een droombestemming. De skigebieden Sunshine en Lake Louise zijn ...

Bierbrouwers in de line up

De ingang belooft niet veel soeps. Een zware houten deur in metalen frame met ...