Blogsafari 6: doen in Cape West Coast Lamberts Bay

Rooibos farm Lamberts bay Zuid-Afrika

Vlak boven Kaapstad zit een bijzonder interessant gebied: de Western Cape. Op een klein stukje rijden (zo’n tweeënhalf à drie uur) van Kaapstad kom je aan in schitterend ruig terrein. We waren eerder al op bezoek in het luxueuze Langebaan, daarna gingen we door naar Lamberts Bay. Een plaats die steeds populairder wordt als toeristische plek voor Zuid-Afrikanen.

reizen Lamberts Bay
De Ceberg Area is bekend om zijn ruige terrein © Gijs Hardeman 

Toegegeven, het plaatsje zelf verdient geen schoonheidsprijs. Het is, zoals gezegd, wat ruiger, maar heeft de potentie om over tien à twintig jaar een schitterende (onbetaalbare) plek te worden. En als je door de schaduw heen kijkt, is er een boel schoons te zien en doen. We zetten een vijftal activiteiten in en rond Lamberts Bay voor je op een rij.

 

1: Eten bij Muisbosskerm

“Dit is het meest bijzondere dat je hier kunt doen.” Aldus het toerismebureau van Lamberts Bay. En dus togen wij vlak voor zonsondergang, “die moet je meemaken, want de zon zakt zo voor je neus in de zee”,naar het openluchtrestaurant net buiten het dorp. Muisbos is een dik struikgewas en founder van het restaurant, Edward Turner, bouwde in 1984 een scherm tegen de wind om met vrienden op zijn plek aan de zee te kunnen braaien. Dat Skerm werden meerdere skermen en voordat Edward het wist, runde hij een restaurant. Het was nooit bedoeld als commerciële business, maar dat is het door de jaren heen wel geworden.

Lamberts Bay
Eten bij de Muisbosscherm waar op vuur wordt gekookt © Gijs Hardeman 

Heerlijk seafood buffet

Zoon Ian runt de Muisbosskerm nu en zorgt ervoor dat elke avond, mits er meer dan 15 boekingen zijn en zomers elke dag, een heerlijk seafood buffet klaarstaat met het beste dat de West Coast te bieden heeft. Op de binnenplaats worden Snoek en Angelfish gerookt en op het vuur staan verschillende stoofpotten te pruttelen. Traditionele Zuid-Afrikaanse gerechten zoals Lamb Tripe en Waterblommetjie stoofpot. Over die laatste stoofpot met een waterlelie erin verwerkt, zegt mijn Zuid-Afrikaanse tafelgenoot: “Als er één gerecht is dat je moet proeven…” Nou, gedaan dus en echt vet lekker!

Wij betaalden 250 rand per persoon en dat is een bijzonder goeie koop voor een volledig vis- en vleesbuffet. Als het regent gaan ze gewoon naar binnen, want Ian heeft ook nog ergens een brouwerij met genoeg plek. – www.muisbosskerm.co.za.

2: Wijn proeven en kopen bij de Kookfontein Farm

Op de prachtige boerderij uit de achttiende eeuw worden vooral aardappelen verbouwd. Maar omdat eigenaar Josias Andreas Engelbrecht (Eus) een passie heeft voor wijnen, een beetje tijd over had en wel een mooie groene voortuin wilde, startte hij de Kookfontein wijngaard. Op een gebied ter grootte van 2,2 hectare worden nu genoeg druiven geproduceerd voor ongeveer negenduizend liter Sauvignon Blanc. Dat zijn om en nabij de elfduizend flessen. Een kleine estate dus, maar met een mooi, kwalitatief product, dankzij de nodige aandacht van z’n baasje.

 

Lamberts bay Zuid-Afrika
Josias Andreas Engelbrecht en zijn Kookfontein © Gijs Hardeman 

Elegant, smooth en rond

De Sauvignon Blanc, voor het eerste gezaaid in 2007 en gebotteld in 2010, is minder zuur dan zijn witte broeders over de wereld. Hij heeft een “earthy taste with a hint of green pepper.” Het is een “elegant, smooth en ronde” wijn die je volgens de eigenaar “rustig kunt doordrinken.” Aan de proeftafel, midden in de boerderij annex woonhuis en omringt door oude foto’s van de voorouders van Eus, horen we dat er eigenlijk geen publieke proeverijen worden georganiseerd en dat we dus mazzel hebben. Later blijkt dat er op verzoek, via het Toerisme Information Center, wel één en ander te organiseren valt. Dus als je in de buurt bent, probeer dit zeker te doen. En lukt dit niet, dan is een fles Kookfontein bij de lokale Spar te krijgen, voor iets meer dan vier euro, een prima prijs. Bij de lokale restaurants, zoals Muisbosskerm, kun je de wijn ook krijgen. – www.kookfontein.com

Lamberts Bay Zuid-Afrika
De ingang van de Kookfontein farm © Gijs Hardeman 

3: Elandsberg Rooibos Toer

Als je in Zuid-Afrika een kopje thee bestelt, krijg je gegarandeerd Rooibos thee. De Cederberg is de enige regio in de wereld waar deze groene struik met rode takjes groeit. Waarom alleen daar is een ingewikkeld verhaal over grondsoorten, mineralen en klimaten. Feit is dat hier, zo’n 30 kilometer landinwaarts van Lamberts Bay, tienduizenden struiken groeien in mul, zanderige grond. Hier wordt de thee van gemaakt, waar Chris en Annette de Plesis bijzonder trots op zijn.

reizen Lamberts Bay Zuid-Afrika
Rooibos zo ver als het oog kan zien © Gijs Hardeman 

Thee voor thuis

Chris geeft de rondleiding over de rooibosvelden, langs de verwerkingsfabriek en het inpakproces. Annette staat bij terugkomst klaar met het lekkerste glas ijsthee (recept en kruiden voor 15 rand te koop) om de producten in de winkel aan te prijzen. Thee is niet duur, dus een souvenir is makkelijk gekocht. Naast thee zijn er in de winkel ook tal van cosmetische producten, verrijkt met Rooibos, verkrijgbaar. – www.elandsberg.co.za

Rooibos Lamberts Bay
Chris laat de verschillende soorten Rooibos zien © Gijs Hardeman 

4: Cape Nature Bird Island

Bij aankomst was ik enigszins sceptisch. Waar zijn we nu dan beland? Een haven en een visrestaurant, zoals op zoveel plekken wereldwijd. En een gelijke geur als overal. Aan het einde van een lange pier zal Bird Island liggen. De enige plek op aarde waar je een kolonie Cape Gannets van dichtbij kunt zien. De vogel, familie van de Jan van Gent die in de noordelijke Atlantische wateren te vinden zijn, broedt namelijk alleen maar op een eiland. Meestal ver weg op zee. Maar het eiland waar we nu zijn, is door de aanleg van de steiger een schiereiland en dus heb je prachtig zicht op honderden tot duizenden schitterende vogels. Cape Nature Reserve heeft een hide gebouwd, waardoor je vanaf een verhoging naar de vogels kunt kijken. Vergeet je verrekijker niet voor een closer look.

Lamberts Bay Cape Gannets reizen
Heel veel Cape Gannets (Jan van Genten) bij elkaar © Gijs Hardeman 

Zeehonden op jacht naar de Cape Gannet

“In de zomer zitten hier zo’n veertienduizend Cape Gannets, maar nu maken ze zich klaar om te vertrekken naar warmere oorden.” Ik spreek even kort met Yve Chesselet, conservator van het Cape Nature Reserve in Lamberts Bay. Hij ging voor een stage ooit voor drie maanden naar drie eilanden in Namibië (Ichabou, Mercury en Possession) waar dezelfde kolonies Cape Gannets zitten. Zeventien jaar later ging hij weer weg… Totaal gepassioneerd dus over de vogels. Hij vertelt over een hachelijke periode waarin de zeehonden van de zeehondenkolonie op een van de eilanden ineens het land op kwamen om op de vogels te jagen. “Ze pakken ze normaal in zee. Naast de vogels die ze meenamen om op te eten, verwondden ze er zoveel dat er elke dag tientallen dode vogels lagen. En toen vertrok de kolonie om zes maanden niet terug te komen. Het herstel heeft drie jaar geduurd.” En de zeehonden? “Die houden we nu op afstand, ze komen niet meer in de buurt.”www.capenature.co.za/reserves/bird-island-nature-reserve

Lamberts Bay Cape Gannets
De vogels waren eerst afgesloten van land, maar door deze pier zit het nu aan land vast. © Gijs Hardeman 

5: surfen of bodyboarden

Zelf hebben we niet gesurft of gebodyboard. We hadden er te weinig tijd voor, maar zelfs als we dat wel hadden gehad, dan was het jammer maar helaas… Er stond geen goede swell, geen golven dus. Maar Lamberts Bay (en het vlakbij gelegen Elandsbaai) hebben geweldige surfspots en voor de fanatieke surfer dus zeker een ritje waard!

 

Meer info over Lamberts Bay

Check de website van deze ongepolijste diamant aan zee: www.lambertsbaytourism.info. En als je er bent, loop gewoon even binnen. Omdat het een kleine bestemming is, zijn de mensen nog persoonlijk en ze helpen je graag op weg. Wij sliepen bij Albatros, een seafront self-catering accommodatie met uitzicht op zee. Te vinden via de website van Lamberts Bay. Meer over de Cape West Coast vind je hier: www.capewestcoast.org

Gijs’ Blogsafari

Gijs maakt momenteel met Rian en hun twee jongens Raf en Finne een rondreis langs Zuid-Afrika, Zimbabwe, Zambia, Mozambique en Swaziland. Tijdens deze reis houdt hij je via zijn blogsafari op de hoogte. 

Sevilla Rock Art
Next Stop: de Sevilla Rock Art Trail in de Cederberg © Gijs Hardeman 

 

 

 

Tags:

  • Gijs

    Co founder

    Een nieuwsgierige, creatieve, energieke avonturier. Altijd op zoek naar nieuwe plekken om te surfen, kajakken, skien, snowboarden en andere activiteiten te doen.

You May Also Like

Eten bij The Horse Shoe Lusaka

In veel Afrikaanse landen overheersen de (voornamelijk Zuid-Afrikaanse) fastfoodketens. Ook in het Zambiaanse Lusaka ...

Van een Landrover als skilift tot een eigen skifederatie

De eerste skiërs in Lesotho waren pioniers, echte liefhebbers van de sport, die er ...

Ameland Wadlopen

Wadlopen op Ameland: op zoek naar verdwenen dorpen

De Waddenzee fascineert. En de Waddeneilanden fascineren misschien nog wel meer. Met op elk ...