Bulgaars Borovets en Pamporovo

Er zijn waarschijnlijk weinig mensen die Bulgarije direct met wintersport associëren, inclusief onszelf. Tot vorig jaar dan. Toen werden wij door het kleine skigebied Pamporovo met 37 kilometer piste aangenaam verrast. Pamporovo ligt hemelsbreed 1905 kilometer van Amsterdam, een vliegreis van ongeveer 2,5 uur, in het Rodopegebergte vlakbij Griekenland.

Borovets en Pamporovo3Borovets en Pamporovo12Borovets en Pamporovo8Borovets en Pamporovo7Borovets en Pamporovo10Borovets en Pamporovo13Borovets en Pamporovo4

De pistes zijn keurig geprepareerd en er zijn genoeg pistes met mogelijkheden voor iedereen. Zelfs de vergevorderde skiër wordt hier uitgedaagd op een pittig steile zwarte piste die ze de roemruchte naam ‘The Wall’ hebben gegeven. De liften zijn redelijk up-to-date, een normale 3-zitter, een nieuwe 4-zitter, een aantal sleepliften, maar aan de andere kant ook een tweetal 1-persoons stoeltjesliften die waarschijnlijk een van de eersten in hun soort waren. En dat gaat langzaam, maar heeft ergens ook wel weer zijn charme. En iets ouder materiaal heeft ook een groot voordeel. Letterlijk! Skiën in Bulgarije is een stuk goedkoper dan in de “Grote Drie.” Voor de prijs van vier kaartjes voor de draaimolen op de kermis mag je hier de hele dag omhoog, minstens zo spannend en misschien wel met een mooier uitzicht.

Geen polonaises, wel een rustige pistes

Een ander positief gevolg van de relatieve onbekendheid van Bulgarije als wintersportbestemming is dat het een stuk rustiger is dan je gewend bent. Er zullen met de vluchten van Corendon richting Pamporovo en Borovets wel wat Hollanders bijkomen, maar de overbevolking van Nederlanders die je tegenkomt in Gerlos of Val Thorens zal je daar niet vinden. Geen polonaises dus helaas voor de liefhebbers, maar ook niet de plaatsvervangende schaamte als een van je landgenoten in een half Nederlands en half Duits of Franse zin probeert duidelijk te maken dat hij recht heeft op korting.

Kortom, met een makkelijke reis naar Bulgarije heeft Europa er een mooie wintersportbestemming bij voor het hele gezin. En die twee Euroos voor een halve liter bier zijn vast ook een mooie trigger voor velen.

Borovets en Pamporovo5Borovets en Pamporovo11Borovets en Pamporovo6Borovets en Pamporovo2Borovets en Pamporovo1Borovets en Pamporovo14

Extra Travel Info

Wij vlogen met Corendon mee en zij gaan vanaf 13 december tot 20 maart één keer per week vanaf luchthaven Schiphol naar de luchthaven van Plovdiv vliegen. In de Bulgaarse skigebieden Borovets en Pamporovo heeft Corendon accommodaties gecontracteerd in verschillende klassen en voor elke doelgroep. Via de website van Corendon is het ook mogelijk om gelijk een skipas, skimateriaal en eventueel skiles bij te boeken. Een achtdaagse skivakantie naar Bulgarije is bij Corendon al te boeken vanaf € 199,-.

Bron:

Erik en Ward, snowboardleraren uit Gerlos, gingen voor NextDestination mee met de verkenningsvlucht die Corendon organiseerde voor honderden gelukkigen die één dag mochten komen skiën of boarden in Bulgarije.

Tags:

  • NextDestination.nl is er voor de sportieve reiziger, de avontuurlijke cityhopper en de nieuwsgierige vakantieganger. Wij gaan voor jou op zoek naar te gekke plekken, ontmoeten de leukste locals vol prachtige verhalen en geven je verrassende tips. Soms luxe, soms budget, maar altijd op onze eigen manier. Om je te helpen bij die ene vraag: What’s your NextDestination?

You May Also Like

Van een Landrover als skilift tot een eigen skifederatie

De eerste skiërs in Lesotho waren pioniers, echte liefhebbers van de sport, die er ...

Generator Paris

Het succes van Airbnb heeft er voor gezorgd dat hotels zich achter hun oren ...

Jaz in the city

Het gaat goed met Amsterdam. Zo goed dat om de enorm stijgende aantallen bezoekers ...