Met zo’n 18.000 inwoners op 288 km2 is Bonaire het minst dichtbevolkte benedenwindse eiland. Bonaire is een buitengewone gemeente van Nederland, maar daar merk je niets van als je uit het vliegtuig stapt en helemaal achteraan aansluit om de douane door te komen. Het enige moment om haast te maken op het eiland is dan ook bij het uitstappen van het vliegtuig. Buiten het vliegveld stap je in een zee van rust. Of gewoon in de zee, want zeg nou zelf, waar in Nederland kun je nou beter duiken dan op Bonaire?

Bonaire24Bonaire5Bonaire22Bonaire10Bonaire6Bonaire7Bonaire23Bonaire8

Fotocredit: www.tourismbonaire.com

Bijna alle auto’s die op Bonaire worden verhuurd zijn pick-up trucks. Met een goede reden. Het grootste gedeelte van de bezoekers van het eiland is er om te duiken. Achter in de bak licht een houten rek waarop je je tanks kwijt kunt en daarnaast is de bekleding helemaal van plastic zodat je ook met je natte pak van “Alice in wonderland” naar “Sweet dreams” kan rijden. Je kunt op het eiland kiezen uit een tal van resorts maar door de komst van AirBnb en andere verhuur sites is het ook mogelijk, en vaak leuker, om een huis voor jezelf te hebben. Je ontkomt dan aan het standaard buffet en klagende hotelgasten, maar belangrijker, je voelt je thuis. Wij kiezen in ieder geval voor een eigen stek vanuit waar we onze avonturen starten.

Captain Don: van local hero tot legende

Alle duikplekken op Bonaire zijn gemarkeerd met een gele steen met in het zwart de illustere namen van de duikplekken. De meeste duikplekken hebben hun naam gekregen van Captain Don. Hij bracht in de jaren 60 het duiken naar Bonaire en kon je tot zijn dood in 2014 van alles vertellen over de natuur op Bonaire, het belang van het zorgen voor de riffen en over zijn vele avonturen met zijn duikmaten Percy en Bruce. Bruce is nog steeds de ongekroonde guru op het gebied van scuba reparaties op het eiland (hij heeft een werkplaats in zijn resort Carib inn). Ik zeg tot 2014, want toen is Captain Don zijn al eerder begraven been, welke hij verloor bij het bergen van het friese vlot de “Sterke Jerke”, achterna gegaan. Een trieste dag voor het eiland want niet alleen de grootste local hero ging verloren maar ook veel van zijn verhalen. De namen van de duikplekken zijn een tastbare nalatenschap. Je kunt voorbij rijden aan duikplekken als “oil slick”, “La Dania’s Leap” en “Nukove beach”, maar met het boek van Captain Don “Reef windows” op je dashboard maak je de duiktrip een stuk interessanter!

Bonaire9Bonaire11Bonaire12Bonaire13Bonaire2Bonaire4Bonaire3Bonaire14Bonaire15

Fotocredit: www.tourismbonaire.com

Boven, op en aan het water

Naast duiken, kun je op Bonaire tal van andere activiteiten doen. Aan de Zuid-Oost kant van het eiland ligt Sorobon Beach. Sorobon ligt aan Lac Cai (een lagune). Dit is een van de beste windsurf plekken op onze planeet. Door de strakke passaatwind en het vlakke water kunnen surfers er snoeihard over het water vliegen. Vallen is geen probleem, je kunt overal staan en als je afdrijft, drijf je nooit de verkeerde kant op. De leukste plek is Jibe city; BBQ-en, bitterballen eten, genieten van de freestyle surfers en met een Polar biertje achterover liggen op het strand. Wat wil je nog meer! Naast de windsurfers is er ook voor de kitesurfers een eigen plek op het eiland. Een van de duikplekken is voorgoed afgestaan zodat ook deze gasten ongestoord kunnen genieten van hun sport. Van veraf kun je de plek herkennen. Bij Atlantis (de naam van de vroegere duikplek) staat een oude schoolbus, een snack kar en een aantal busjes van kitescholen. Je kunt les nemen, een bord huren of gewoon met je eigen spullen inchecken. Als je afdrijft wordt je opgehaald maar dat is uiteraard niet gratis. De sfeer is goed, professioneel en bij Kitboardingbonaire ook nog eens relaxed en professioneel.

Finding Nemo vs Shark Tale

Een dagje met de kano door het mangrovewoud is ook echt de moeite waard, de mangrove is de geboortegrond van bijna alle vissoorten die je in de zee kunt vinden. Als je er gaat snorkelen zie je ook waarom. De wortels van de bomen zweven in het water en vormen een natuurlijke bescherming voor de jonge vissen en kwalletjes. Als je heel veel mazzel hebt kun je zelfs roofvissen tegen komen die buiten de mondingen van de mangrove hun kans schoon zien om toe te slaan. Er worden zelfs af en toe haaien gesignaleerd.

Bonaire16Bonaire17Bonaire18Bonaire19Bonaire20Bonaire21Bonaire1Bonaire25

Fotocredit: www.tourismbonaire.com

Blauwe lagunes, rotspartijen en de prehistorie

De natuur neemt een belangrijke plaats in op Bonaire. Rondom Sorobon heb je de beschermde mangrovebossen en in het noorden van het eiland vindt je het Washington Park. Het Washington park is mijn favoriete plek op Bonaire, zodra je het dorp Rincon achter je laat rij je terug in de tijd. Bij de ingang van het park wordt je herinnerd aan het slavenverleden van het eiland en zodra je een paar honderd meter het park in rijdt over de onverharde weg, ben je terug in de prehistorie. De natuur is zo ongerept en mooi dat je er de hele dag rond kan wandelen. Helder blauwe lagunes wisselen af met enorme rotspartijen waar de golven tegen aan beuken en op het land kom je naast dorre vlaktes veel groen, cactusvelden en heuvels tegen. Om het eiland goed te kunnen zien kun je de hoogste punt op het eiland, en het op twee na hoogste punt van ons koninkrijk, beklimmen: de Brandaris. Aan de westkant van dit park liggen een aantal bijzondere duikplekken waar je onderwater nog overblijfselen kan vinden van het koloniale tijdperk. Want, al die natuur boven land is natuurlijk mooi, maar het mooist van Bonaire zit toch echt onder de zeespiegel

Meer info over Bonaire

Ronald gaat meerdere keren per jaar naar Bonaire maar het liefst tijdens februari, maart of april als de temperatuur goed is, de wind hard en er weinig regen is. Vliegen kan met KLM of Arke en slapen regelt Ronald via airbnb of caribinn.com. Meer informatie over duiken en kiteboarden kan je vinden op www.wannadive.com en www.kiteboardingbonaire.com/nl/ . De officiele website van Bonaire is te vinden op www.tourismbonaire.com

Bron:

Ronald Verdries is eigenaar van End of Tar, een bedrijf dat werkplekken realiseert op bijzondere plekken waar je naast werk, je passie kan uitoefenen (bv surfem kiteboarden of duiken). Ook organiseren zij duik- en yoga reizen naar oa Bonaire. www.endoftar.com

Tags:

  • NextDestination.nl is er voor de sportieve reiziger, de avontuurlijke cityhopper en de nieuwsgierige vakantieganger. Wij gaan voor jou op zoek naar te gekke plekken, ontmoeten de leukste locals vol prachtige verhalen en geven je verrassende tips. Soms luxe, soms budget, maar altijd op onze eigen manier. Om je te helpen bij die ene vraag: What’s your NextDestination?

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Van Lissabon, via Peniche naar Sagres

Portugal is een camperland bij uitstek. Buiten het hoogseizoen kan en mag je bijna ...

Last minute, goedkoop en relaxt Gambia

Met deze woorden zou ik normaal niet zo snel een bestemming aankondigen, maar het ...

Oostenrijk Pitztal

Tourskiën in het Oostenrijkse Pitztal

Het Oostenrijkse Pitztal opent haar deuren. De bergen lachen je toe, maar het is zwaar, ...