Blogsafari 9: Citrusdal in de Cederberg

Afscheid in stijl van Zuid-Afrika’s Cape West Coast
Citrusdal cederberg

We zijn al een paar dagen in de West Coast van Zuid-Afrika en sliepen tussen de ruige bergen van de Cederberg op een natuurcamping. Nu gaan we door naar Citrusdal en arriveren bij Sandveld Huissie. Deze creatieve uitspatting hangt vol met grappige spreuken, oude hergebruikte huishoudelijke apparaten en andere grondstoffen voor Arts & Crafts. Jolande en Juandre runnen vanuit hier het Tourism Office en helpen ons op weg met onze laatste dagen in het zuidwesten van Zuid-Afrika.

© Gijs Hardeman

Citrusdal Cederberg
© Gijs Hardeman

Deze twee vrolijke hippies onderhouden een museum vol met oude attributen die voor de oudere generatie normaal zijn. Naaimachines, retro-jurken, een platenspeler en andere spullen van de 50s tot de jaren ’90 worden hier bewaard om kinderen van nu over het niet eens zo verre verleden te leren. Daarnaast is er een werkplaats waar lokale dames kralenkettingen voor de verkoop kunnen maken. Vanavond slapen we ook bij Jolande en Juandre in de Middelpost Manor House. Maar eerst beleven we een dag van plek naar plek in het Citrusdal. Beginnend met een thee en wijnproeverij bij Hebron. 

Cederberg Citrusdal
Museum vol nostalgie.© Gijs Hardeman 
Citrusdal reizen
Modern hippie Jolande bij het Sandveld Huissie.© Gijs Hardeman 

Thee en wijn proeverij bij Hebron

Bij Hebron krijgen we een driegangenlunch voorgeschoteld. Elke gang bestaat uit een klein gerechtje, een glaasje wijn en kop thee. Alledrie horen ze bij elkaar te passen. Het voorgerecht bestaat uit een zalmkroket met Venkel en Anijsthee en een Sauvignon Blanc. Bij het hoofgerecht een rode Cederberg Merlot Chiraz en kersen-sinaasappel thee. Als je de thee eerst drinkt en dan de wijn, dan smaakt de wijn ‘losser’ omdat de tanine iets wordt afgebroken. En andersom, eerst wijn dan thee, dan proef je de sinaasappel sterker. We knikken gehoorzaam, maar genieten vooral van het eten (Porc Belly bij deze gang). Heerlijk. En na het dessert (Appelbignet met Guarana Buchy thee en zoete Tierhoek Straw wijn) duiken we in de infinity pool op de farm. Voelt heel fris als je eerste hebt gegeten. 

 

Cederberg Citrusdal
Thee en wijn blijken een perfecte combinatie bij Hebron.© Gijs Hardeman 
Cederberg Citrusdal
Het hoofdgerecht: Porc Belly.© Gijs Hardeman 
Cederberg Citrusdal
We duiken als afsluiter in de Infinity Pool. Ook lekker.© Gijs Hardeman 

Rock Art bij Modderfontijn

Midden in Cape Cobra territory, met uitzicht over het Citrusdal liggen een aantal zeer bijzondere rotstekeningen van de San (oorspronkelijke bewoners van Zuid-Afrika, ook wel Bushmen genoemd). Ik ga mee met Chris Stekhoven van The Old Village. Hij vertelt over de tekeningen en hun mogelijke uitleg. Hij weet het erg gepassioneerd te brengen en is echt geïnteresseerd in de geschiedenis. Zijn eigen tatoeages geven al aan dat een mooie set tekeningen hem sowieso blij maakt. 

Cederberg Citrusdal
Chris in zijn Cape Cobra Territory, op de rots waarin tal van verhalen zijn verstopt.© Gijs Hardeman 
Cederberg Citrusdal
Chris bij zijn mooiste tatoeages…© Gijs Hardeman 

Sundowner Bydidam 

We rijden langs velden vol met struisvogels op weg naar de plek voor de beste Sundowner van die #Weskus. Bydidam is een restaurant met self catered cottages aan een irrigatiedam. Hier kun je lekker zwemmen en genieten van een heerlijke vakantie. De eigenaar is de vrouw van de Struisvogelboer. En terwijl je heerlijk kunt eten of een drankje doet met uitzicht op de zon die achter de Cederberg zakt, rennen 1300 struisvogels rond de Dam. Per jaar gaan hier 25.000 vogels naar de slacht, maar volgens boer Hennie “verdwijnt niks in de afvalbak.” Alles van de vogels wordt gebruikt. Het vlees, de veren, de huid en zelfs de botten. Voor de dieren is het misschien een schrale troost dat hun veren de Carnaval van Rio kleur geven… 

bydiedam Citrusdal
Naast Bydiedam is een grote struisvogelfarm.© Gijs Hardeman 
bydiedam Citrusdal
De zonsondergang hier is schitterend.© Gijs Hardeman 

How to get around & where to stay

Zuid-Afrika en de Cederberg:

Check onze website voor verhalen over Zuid-Afrika (dat zijn er veel). De officiële website van het Zuid-Afrikaanse toerismebureau vind je hier. De Cederberg valt onder Cape West Coast en die website vind je hier.

Auto:

Wij kozen voor een all-inclusive huurauto via Sunny Cars. Bij Sunny ben je 100% verzekerd en heb je gegarandeerd geen kosten achteraf.

De accommodatie:

Wij sliepen in een huisje op Kliphuis, een camping van Cape Nature. Via deze website kun je boekingen doen. Het zijn self catered huisjes en de dichtsbijzijnde winkel is op twintig minuten rijden in Clanwilliam. Neem dus alles mee dat je nodig hebt.

Gijs’ Blogsafari

Gijs maakt momenteel met Rian en hun twee jongens Raf en Finne een rondreis door Zuid-Afrika, Zimbabwe, Zambia, Mozambique en Swaziland. Tijdens deze reis houdt hij je via zijn blogsafari op de hoogte. 

Tags:

  • Gijs

    Co founder

    Een nieuwsgierige, creatieve, energieke avonturier. Altijd op zoek naar nieuwe plekken om te surfen, kajakken, skien, snowboarden en andere activiteiten te doen.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Top 5: Afrika’s aantrekkingskrachten

1. Big 5 & co De Big 5, leeuw, olifant, buffel, luipaard en neushoorn, ...

Nambiti Private Game Reserve Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is dé bestemming voor safari’s volgens velen. Kruger natuurlijk voorop, maar parken als ...

Zarautz

Op de bar staan borden vol met lekkere hapjes: olijven omwikkeld door een boccadillo, ...