Blogsafari 7: Cape Gannet, het broertje van de Jan van Gent

Cape Gannets Lambertsbaai

In de blog over Lamberts Bay schreef ik al over de Bird Sanctuary waar duizenden Cape Gannets verblijven. Omdat het zo’n geinige en vooral ook fotogenieke vogel is weid ik er een extra (foto) blog aan. Maar voordat je naar beneden scrolt voor nog wat leuke foto’s van de Cape Gannet Bird Sanctuary in Lamberts Bay, hier nog wat extra info over dit prachtige beest.

© Gijs Hardeman

Cape Gannets zijn gemiddeld zo’n 90 centimeter hoog en hebben een spanwijdte van 1,80 meter. De familie van de Jan van Gent weegt ongeveer 2,6 kilogram en kunnen ongeveer 17 jaar worden.

Bird Sanctuary Lambertsbay
Het welkomsbord van Voëleiland…© Gijs Hardeman 

Het Welkomsbord van Voëleiland. Naast de Hide waar je vogels kan bekijken is er een informatiecentrum en zijn er een aantal skeletten uitgestald. De Pinguinbak is helaas kapot waardoor er al jaren geen pinguïns meer zijn. 

Bird Sanctuary Lambertsbay
© Gijs Hardeman

Zo zien de vogels er uit van ver. Dit is nog niet eens de hele groep, want veel zijn er al vertrokken voor de winter. In de zomer zitten hier 14000 vogels, zo’n 7000 paar. Cape Gannets broedden normaal alleen op eilanden. Dit is een uitzondering omdat het vroeger wel een eiland was. Door de Pier is het een Schiereiland geworden en kunnen wij dus makkelijk dichtbij kijken. 

Bird Sanctuary Lambertsbay
© Gijs Hardeman

Vanuit de Hide kun je de vogels goed bekijken. Beneden is een soort bioscoop waar je kan zitten op een stoeltje. Je kijkt dan door een raam wat aan de andere kant spiegelt. De vogels kunnen jou dus niet zien. Boven is een gat in de Rotsvormige Hide gemaakt waaruit je een perfect zicht hebt op de Cape Gannets. 

Bird Sanctuary Lambertsbay
© Gijs Hardeman

Achter de vogels zit een zeehondenkolonie. Zij jagen op de Cape Gannets als ze in het water landen. Deze zeehonden hadden echter ontdekt dat ze ook het land op konden om de vogels te grazen te nemen. De vogels waren daardoor bijna voorgoed vertrokken. De mensen van Cape Nature doen nu dus hun uiterste best om de zeehonden op afstand te houden

© Gijs Hardeman

Cape Gannets vangen vis door met 120 kilometer per uur in het water te duiken. Hun schedels hebben zich aangepast aan deze enorme impact. De arme vis is vaak al doorgeslikt voordat de vogel weer boven water komt. Het zijn naast goede jagers ook krachtige vliegers, maar hebben ook een zwakke plek: mist. Bij mist is het wachten op het water op beter zicht.

Cape Gannets Lambertsbay
© Gijs Hardeman

Zouden dit twee koppels zijn?

© Gijs Hardeman

Prachtige beesten niet? Je kan ze dus vanaf heel dichtbij bekijken in Lambertsbay (of Lambertsbaai). zo’n twee uurtjes boven Kaapstad

Meer info over Lamberts Bay

Check de website van deze ongepolijste diamant aan zee: www.lambertsbaytourism.info. En als je er bent loop dat gewoon even binnen, omdat het een kleine bestemming is zijn de mensen nog persoonlijk en helpen ze je graag op weg. Wij sliepen bij Albatros, een seafront self-catering accommodatie met uitzicht op zee. Te vinden via de website van Lamberts Bay. De website van Cape Nature heeft nog veel meer informatie over de Bird Sanctuary.  Booking.com

Gijs’ Blogsafari

Gijs maakt momenteel met Rian en zijn twee jongens Raf en Finne een rondreis langs Zuid-Afrika, Zimbabwe, Zambia, Mozambique en Swaziland. Tijdens deze reis houdt hij je via zijn blogsafari op de hoogte.   

Cape Gannets Bird Sanctuary
Tijd om weer verder te gaan. Next stop: de zeer oude rotstekeningen van de San.© Gijs Hardeman r

Tags:

  • Gijs

    Co founder

    Een nieuwsgierige, creatieve, energieke avonturier. Altijd op zoek naar nieuwe plekken om te surfen, kajakken, skien, snowboarden en andere activiteiten te doen.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Treeruns, eerste poedervelden en lange pistes

Banff is voor vele wintersportliefhebbers een droombestemming. De skigebieden Sunshine en Lake Louise zijn ...

Hotel The Capra Saas-Fee : doodgewoon bijzonder

Soms klopt het gewoon helemaal. Dat geldt zeker voor de zwart-witte geit in Saas-Fee, ...